夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我同老公都結婚3年了 ,好多謝 老公呢3年既配合,同埋我的寬容大量。
我同老公都有少少易發脾氣既時候~
但為一好處是大家如有一方在發脾氣既時候,另一方都會唔出聲,這可令我們減少互相磨擦既情況。
老公脾氣都算是暴燥~老公唔會主動做家務~但佢都識間中會幫我做下野( 一定要好心好氣叫佢做~仲要讚下佢)
叫佢做野 一定不可以在佢忙緊打機時(如即場戰鬥遊戲) 如果踩中呢D時候~佢一定大發雷霆。每次我叫佢做野都會響佢玩完即時戰鬥遊戲完左之時。
佢放假前一晚好多時都會打機打得好夜唔訓覺~如果第日放假日子想同囡囡出街~一定要響夜晚同佢傾掂數~
例如:明天要同囡囡 去街~前一晚就同佢講:你明天幾點起身。老公:大約1-2點啦。(為免佢又講野唔算數)
我:咁你應承左就要做~唔好到時我叫你起身時發脾氣。勾下手指尾好D WO~ (因為每次嘈住佢訓覺~佢一定會鬧~無論你是阿豬阿狗佢都會鬧,
有幾次名囡親自叫佢起身~佢都鬧到阿囡喊~囡囡果日叫完一次 唔會再叫第2次~因為驚到喊了。)
有時除左勾手指 仲會當講笑咁 用電話錄埋音^^ 仲講埋違反既罰則。
我地2個都要返工既~早上就會湊囡囡返奶奶度~夜晚就會湊返屋企~佢都知道我做野都會辛苦~大家煮野食時都會輪住,雖然好多時都係我煮~佢間中幫手都好開心
有時果日好辛苦~好累~老公都會主動叫我放工返屋企訓覺~由佢接囡囡返去,呢D 我真係好開心
好多謝老公呢幾年既配合,同老公相處真係好似同緊一個小朋友咁

侯爵府

好開心聽到你咁講, 希望多D 姊妹都有睇, 等大家一齊改善吓D関係
原帖由 Bee女 於 09-6-25 10:54 發表
我同老公都結婚3年了 ,好多謝 老公呢3年既配合,同埋我的寬容大量。
我同老公都有少少易發脾氣既時候~
但為一好處是大家如有一方在發脾氣既時候,另一方都會唔出聲,這可令我們減少互相磨擦既情況。
老公 ...
casllsac 該用戶已被刪除

禁止訪問

別墅

回覆 1# Bee女 的文章

無得頂,比妳100分

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 3# casllsac 的文章

男人就係咁~鐘意玩果樣野 你去阻止佢
你地關係就愈差~ 寧願接受佢鐘意既野~

睇清楚佢脾氣 先對症下藥

複式洋房

其實我真係好覺得男人係自私的動物, 女人天生就係要包容佢地這個天性。 夫婦相處之道係一門好深好深的學問。少些包容,體諒都唔掂呀。

我有時都覺得好唔開心, 成世咁長都唔知點過, 都有諗過離婚。 但諗返對仔女後... 又打消念頭。

我老公唔可以話唔好, 都係一般男人的問題, (自私)如母親節只諗住同自己阿媽食飯, 每星期日去佢阿媽度一定要好早到, 但我屋企食飯就開飯至到。 永遠只會覺得自己付出最多, 我為頭家做的就睇唔到既。 等等.....我覺得現在做女人好唔開心。

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

現代女人一定比以前既女人辛苦好多
壓力都多好多~D 男人就好似以前咁 以為自己做野 返到屋企就有女人服侍
有D女人又要返工 返到屋企又要服侍埋個老公
少D包容 真係會搞到離婚收場
男人應該檢討下而家呢個年代 係咪應該改下D傳統男人既性格呢?
女人都轉變左 為何男人仲咁大男人呢

大宅

我都回應下, 我同c6相處方識。

c6都鍾意打機, psp, nds, 但電腦方面唔叻, 通常我幫佢整, 有時見佢鍾意玩的遊戲, 會靜靜入左比佢, 等佢發覺有新遊戲玩時, 佢會好開心。

見佢做野辛苦, 晚上會幫佢按摩, 增進夫妻間感情。

通常佢晚上湊住阿仔(阿仔係房睇卡通片, c6在隔離打機), 我做家務, 算係一人一樣啦。

之前佢要返夜更, 要成十二點幾返到屋企, 我會等佢返來, 問佢辛唔辛苦, 執定衫褲係廁所, 仲陪住佢傾計。

有時星期日, 我仲想訓, 佢就會同阿仔出廳睇電視

我地每日都會打比對方好多次電話, 雖然來來去去都係嗰幾句, 但總之邊個放工都會打比對方(由拍拖至今都係咁, 都成十年啦, 哈哈)

其實兩公婆相處除左協調, 仲要互相關心, 基本上而家最清楚自己都係對方, 雖然明知大家諗緊乜, 但都會講, 越唔表達,距離就會越大, 越溝通, 隔膜便會越細(呢個就我同c6的相處之道)

別墅

妳好忍得, 比我一定為佢打機發了脾氣.

大宅

我都講下我同老公相處之道

我老公都好鍾意打機, psp nds, 但他電腦唔叻, 如果我見到有佢喜歡的遊戲, 我會入比佢玩, 佢見到時會好開心。

有時見到佢返工辛苦會幫佢按摩, 增進夫妻間感情。

晚上佢會湊阿仔(阿仔喺房睇卡通片, 佢會喺隔離打機), 我會做家務, 算一人一樣。

佢之前返夜班, 成十二點幾返, 我會等他回來, 更將衣服放在廁所, 更與他傾計。

星期日, 我仲想訓覺, 佢會陪仔出廳睇電視。

仲有我地每天都會互相打電話給對方, 雖然來來去去都係得嗰幾句, 但每當邊個放工, 一 定會打電話給對方(其實由拍拖至今, 成十年, 日日如是)

我覺得兩夫妻雖然相處左咁耐, 大家都清楚對方, 但都要表達, 因為只有溝通先會令距離減少。

子爵府

好媽媽勳章

一看到你的文章.我都会想起老公.相處左4年啦.d朋友话我地仲好像"新婚"
大多数都是他在"呵护"我.我是一个极度极度需要"爱"的女人.他是一个有点"大男人"的人.
到现在我都觉得我们是"天作之合".
到现在我都觉得他在我心目中依旧"完美"
4年了,他从来都没有对我发过一次脾气.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公真好
如果我老公唔發脾氣~我估果時我以為我老公傻左

複式洋房

其實我真係想我老婆知兩公婆都要包容對方,我老婆由相識到結婚都好為我我地一次吵架都無,但一生咗個女後完存180度轉變,而家個女都3歲半我地吵架都成5次咗右,由初初同她的妹夫比較,其實我右唔係唔做家務,現在全屋大少例如﹕掃地,拖地,洗厠所,曬衣服,換牀單買日用品,送個女返學等等,而她負責個女在放假時主飯比她食和教女讀書,其實初時我都有教個女讀書和講故事但右比她話我發音唔正確又唔比我教,有時吵架時她離婚啞,真係另人生氣和又講返:「自從個女出世後都未試過同朋友去行街」其實我好早同她講過如有雖要你早D同我講我準備,現在她還同我計話我好放公後好去跑步(每週1至2次)和話我1至5 放公後唔返屋企食飯連這都要管我,我一話唔食啦她便在你身邊講一D單打的說話,我常試過同她講兩公婆都係為咗個女(姊)唔雖要數算你做得多我做得少,其實我自認的做嘢時有D粗心大意但她的性格好直,同做嘢會想到好遠的事,而我光好相返,有時她做錯就好地地,而我一錯少少就(日鵝夜鵝)現在我還要學忍工夫,我都好希望她終有一她對我多D(因相)和包容...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

講起打機,特別系網上遊戲,一打慣就真系好難停

以前我同媽咪住,我一食玩飯就入房打機,有時打到飯都唔食,我阿媽就成日話我3催4請服伺埋你都唔食,第日你嫁左人睇下仲有無呢支歌仔唱

個陣好憎我阿媽成日催我食飯,打開真系會上癮嘎,邊有得停

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 TinWanpeople 於 09-6-29 23:03 發表
其實我真係想我老婆知兩公婆都要包容對方,我老婆由相識到結婚都好為我我地一次吵架都無,但一生咗個女後完存180度轉變,而家個女都3歲半我地吵架都成5次咗右,由初初同她的妹夫比較,其實我右唔係唔做家務,現在全屋大少 ...

有時生左BB後 性格真係可能會暴燥左嫁..
我生完之後脾氣都暴燥左少少嫁
我都會識控制下D脾氣~有時對住個BB (如BB唔乖既)
真係會發癲
好彩我囡囡都算聽話~雖然有時8厭D~但佢把口 甜過蜜
糖~乙水 得我地好開心

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

同朋友 去街~你咪叫佢早D同你講~
等你安排時間 俾佢出街囉
好多野大家有商有量 就OK
你老婆發脾氣時唔好當面嘈
等佢發完脾氣 消左啖氣 再慢慢同佢講返
你1-5唔返屋企食飯 係因為公司OT 定是咩?
如果同FD出街食 就盡量少D 多D時間返屋企陪老婆食~ 老婆好想同老公一起食晚飯嫁
又可以傾下計

複式洋房

其實我放工後食飯係想1個人靜靜地睇未完的報紙,另一方面我想可能個家庭對她有壓力,可能她遺傳了上一代父母的教她細路時的教導方法,我想她對自已個細佬好過我,其實我已經改善了好多但都得不到認同,

首頁

尾頁

跳至