跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

有冇d攪笑BB話呀?
即係一d你諗唔到BB會講(or發音)嘅說話!

我覺得個囡最攪笑係佢得3-4個月時開始,
除咗"mama"外,
乜都未識講(or發音)時,
就會講:『唔好呀!』

佢講『唔好呀』時又咁啱真係佢唔想做一d嘢時先會咁講,
例如我迫佢食嘢,佢唔想食,好多時就會大叫『唔好呀!』

我覺得好好笑,我知佢講呢句嘢一定係巧合,不過巧合得嚟又好神奇,咁多嘢唔講講呢樣 .....

大宅

好媽媽勳章

軒軒b三個多月開始, 久唔久就會聽到佢講:
好倦呀!
通常係在玩緊玩具時講出來的, 好似真係玩到好疲倦咁.
昨天我地同佢玩時, 我地叫軒軒時, 佢又叫"軒軒/嘻嘻", 開心到我地死死下

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 febchim 於 09-6-25 14:07 發表
軒軒b三個多月開始, 久唔久就會聽到佢講:
好倦呀!
通常係在玩緊玩具時講出來的, 好似真係玩到好疲倦咁.
昨天我地同佢玩時, 我地叫軒軒時, 佢又叫"軒軒/嘻嘻", 開心到我地死死下 ...

當然BB識真正學講嘢會好開心!
不過就係呢d咁random嘅說話特別有趣囉!
因為真係估唔到!

伯爵府

she always says:
blah
au revoir (bye bye in french)
mama and baba (many many times a day)
wah wah wah (very loudly. she said this when she heard the noise of vaccum cleaner)

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 c-wong 於 09-6-25 14:16 發表
she always says:
blah
au revoir (bye bye in french)
mama and baba (many many times a day)
wah wah wah (very loudly. she said this when she heard the noise of vaccum cleaner)

咁呢句係你教佢講定佢無啦啦講架?
mama baba呢d音好多bb都會講,
但句法文就特別d囉!

我bb兩個幾月時講『haha』,我同老公講,
佢識叫媽咪啦,
因為『haha』日文即係媽媽咁解!
我老公就話呢個世界上咁多種語言,
(我識中/英/日、老公就英/法)
bb求其發個音我就話佢識講嘢,
不過我都係覺得好笑啫 .....

伯爵府

原帖由 紅紅 於 09-6-25 14:24 發表

咁呢句係你教佢講定佢無啦啦講架?
mama baba呢d音好多bb都會講,
但句法文就特別d囉!

我bb兩個幾月時講『haha』,我同老公講,
佢識叫媽咪啦,
因為『haha』日文即係媽媽咁解!
我老公就話呢個世界上咁多種語言,
(我識中/英/日 ...

無啦啦講架! she is very good in speaking, even blah the 'l' note is difficult to pronounce for baby, but she said this 2-3 mths ago.

複式洋房

我個囡唔好食野, 每一次唔想再食, 就會講'飽飽', 真係好攪笑

大宅

MIKA識講"阿門"

細細個就識祈禱

大宅

好媽媽勳章

BB聲真係好得意!
軒軒b一扭計就會"哎呀, 哎呀"咁叫.
好期待佢叫pama的日子, 但可能還要等下, 因為佢連bye bye, hello, no等等都未識. 叫佢時佢會應你, 但並不是因為知道他的名字, 因為就算你叫papa or mama佢都會回應你.

男爵府

點解你地啲bb會講有恴議的字? 我bb成日papa mama, 呢排就最like "ng", 咩唔like都 "ng"一餐, 攪到我覺得好煩!

試過無啦啦發音發"黑蚊蚊", 我覺得好攪笑! 不過其實even係講papa mama, 我都唔知佢係咪踵口神!

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我覺得bb咁細個,(特別係得3-4個月大時)佢哋識發嘅音都係撞口神!(e+呢個年紀就有機會係學大人講)

papa mama呢d音應該係最易發音,bb多數會最先講,
咁我哋就將呢d音聯想成叫爸爸同媽媽囉!(係有根據㗎!)

至於呢d好似好有意思嘅音,
一定係巧合啦,
3個幾月識講『唔好呀』又真係知個意思真係冇可能囉,神童咩!

不過就係巧合先好笑囉,無厘頭呀!
原帖由 chowhui97 於 09-6-26 12:43 發表
點解你地啲bb會講有恴議的字? 我bb成日papa mama, 呢排就最like "ng", 咩唔like都 "ng"一餐, 攪到我覺得好煩!

試過無啦啦發音發"黑蚊蚊", 我覺得好攪笑! 不過其實even係講papa mama, 我都唔知佢係咪踵口神! ...

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

係呀,我餵我個仔仔食藥時,佢都喊住咁講「吾好呀」激死

洋房

我囡囡而家都唔識叫PAPA MAMA , 但一扭計佢就會好大聲咁 "唉" ... 有時又講"曳"囉 ...
近來發現佢一見到我就會發出 "古 ..... " 既長聲 , 教佢叫MAMA 又只係笑 ... 一陣又叫返我"古 ..... " 激死我囉 !

複式洋房

ha?你地DBgum叻叻嘅,我阿B最叻只係: "day day day",同 "woa woa woa"詐。

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

聽你講得多啦,應該由佢仲喺你個肚時就成日聽你講"阿門"啦!
原帖由 小山竹 於 09-6-25 18:00 發表
MIKA識講"阿門"

細細個就識祈禱

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

聽語氣明你想講乜,都係機本溝通嘅開始!
原帖由 febchim 於 09-6-25 18:07 發表
BB聲真係好得意!
軒軒b一扭計就會"哎呀, 哎呀"咁叫.
好期待佢叫pama的日子, 但可能還要等下, 因為佢連bye bye, hello, no等等都未識. 叫佢時佢會應你, 但並不是因為知道他的名字, 因為就算你叫papa or mama佢都會回 ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

咁想食時講乜呢?
原帖由 sherry_wong 於 09-6-25 17:16 發表
我個囡唔好食野, 每一次唔想再食, 就會講'飽飽', 真係好攪笑

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

識講雞翼咁叻嘅!好識食呀!
原帖由 anaBB 於 09-6-26 14:55 發表
我果個一飲水就"曳曳曳曳曳............"
上次老公畀左d雞翼bb食, 佢想再食就"雞翼曳曳曳曳曳........", 有時似d, 有時冇咁似

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我個囡講時帶有『鄉音』,笑ccccc人!
原帖由 Yana 於 09-6-26 16:20 發表
係呀,我餵我個仔仔食藥時,佢都喊住咁講「吾好呀」激死

首頁

尾頁

跳至