烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

原帖由 AnnaFlower 於 09-7-31 21:46 發表
請問如果要整半個乒乓波咁大嘅唧花曲奇,要買咩SIZE唧咀同咩形好D呢?(有人話唔好買多邊形喎.)

我自己做架, 可以比你參考下....

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs163.snc1/6093_1180611161721_1421445662_501429_7627188_n.jpg

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs173.snc1/6493_1190225602076_1421445662_531759_6490115_n.jpg

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chinghomama 於 09-8-14 19:46 發表

我自己做架, 可以比你參考下....

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs173.snc1/64 ...
就係呢個SIZE喇!流口水tim!^3^

伯爵府

召藥師,

請問若果整芝士餅餡料, 唔加蛋黃, 淡忌廉的份量需要加多d來代替蛋黃呢?
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 tsuitung 於 09-8-20 03:10 PM 發表
召藥師,

請問若果整芝士餅餡料, 唔加蛋黃, 淡忌廉的份量需要加多d來代替蛋黃呢?

妳用邊個食譜? 如果只係用一、兩隻蛋黃,用25g左右淡cream代替就得。

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

召藥師想請教你
植物油版日本綿花蛋糕如果轉做8"模的份量應該係幾多

謝謝
alice

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 alicelee2005 於 09-8-21 05:11 PM 發表
召藥師想請教你
植物油版日本綿花蛋糕如果轉做8"模的份量應該係幾多

謝謝
alice

如果係做到好似我相中咁矮矮地就一半份量,但好似成個蛋糕咁就要用5-6隻蛋份量,同埋要焗耐d。

大宅

thanks
原帖由 召藥師 於 09-8-21 11:40 PM 發表

如果係做到好似我相中咁矮矮地就一半份量,但好似成個蛋糕咁就要用5-6隻蛋份量,同埋要焗耐d。

民房

好味

子爵府

召版主, 有啲問題想問下.....

我嚟緊想整個3d生日cake, 因為係自己design, 再自己做....所以想問下....

(1) 3d部份會有啲係用朱古力, 咁我熱溶左啲朱古力後, 使5使加入魚膠粉等佢凝固呢....我見網上有啲食譜話要加, 有啲又無加....咁即係點呢

(2) 如果我想整有色既cream, 咁我係咪要買食用色素, 咁啲色素係打好cream先加落去再搞拌, 定係打cream前加埋色素先一齊打cream呢

超級版主

原帖由 chinghomama 於 09-8-26 09:41 AM 發表
召版主, 有啲問題想問下.....

我嚟緊想整個3d生日cake, 因為係自己design, 再自己做....所以想問下....

(1) 3d部份會有啲係用朱古力, 咁我熱溶左啲朱古力後, 使5使加入魚膠粉等佢凝固呢....我見網上有啲食譜話要加 ...

1. 妳係想淋朱古力係面定做裝飾?
朱古力有分真力假力,真力貴,味道香濃但要調溫(熱水座溶後要待佢降溫至人體體溫左右先做型),假力味道差d,但唔駛調溫。溶左就整得。
另外亦有鏡面朱古力現成漿,淋面後會立立令,不過我未試過,亦睇過有人用假力溶左後加入植物油做成脆面朱古力。不過我只係玩過真力做裝飾而已。

2. 兩者都冇問題,加左先可能預計唔到最後顏色(打發後可能淺左色)。

超級版主

我食過親友整嘅朱古力淋面蛋糕,我估佢係真黑朱古力溝淡cream再加魚膠粉,食落有d似食jelly,有d食唔慣個種口感。

子爵府

原帖由 召藥師 於 09-8-27 01:19 發表

1. 妳係想淋朱古力係面定做裝飾?
朱古力有分真力假力,真力貴,味道香濃但要調溫(熱水座溶後要待佢降溫至人體體溫左右先做型),假力味道差d,但唔駛調溫。溶左就整得。
另外亦有鏡面朱古力現成漿,淋面後會立立令,不過我未試 ...

多謝晒你咁詳細既回覆呀....

我係打算用朱古力做餅面裝飾....我而家心情好興奮呀....因為係第一次做.....做好左我一定會post相上嚟同大家分享架.....(不过請耐心等候, 因為係下個月既事)

另外, 想問下, 你話朱古力有分真力同假力....咁2者要點分....同埋2者間除左味道有別外, 重有咩5同呢.....

超級版主

原帖由 chinghomama 於 09-8-27 10:12 AM 發表

多謝晒你咁詳細既回覆呀....

我係打算用朱古力做餅面裝飾....我而家心情好興奮呀....因為係第一次做.....做好左我一定會post相上嚟同大家分享架.....(不过請耐心等候, 因為係下個月既事)

另外, 想問 ...

真力味道濃之外,未調溫就整會難凝固,同埋夏天熱,要等到硬花好耐時間(或要開冷氣),如果放入雪櫃雪硬唔係唔得,不過整好個蛋糕後最好唔好再拎出街要盡快食,因為會有水氣整溼d朱古力冇咁好睇(冬天乾燥就冇咁覺)。

假力易操控得多,唔駛理幾多度先可做型,去烘焙店買一大磚(真係成舊磚咁樣)都係廿幾三十蚊(真力一條bar就要咁貴),脆口d冇咁香濃。

坐溶朱古力唔好用滾水,用60度或以下就得,另外如用非button狀細片朱古力要先弄細塊以增加接觸面,等佢快d熱溶。

超級版主

假力會寫住免調溫。

子爵府

原帖由 召藥師 於 09-8-27 16:27 發表

真力味道濃之外,未調溫就整會難凝固,同埋夏天熱,要等到硬花好耐時間(或要開冷氣),如果放入雪櫃雪硬唔係唔得,不過整好個蛋糕後最好唔好再拎出街要盡快食,因為會有水氣整溼d朱古力冇咁好睇(冬天乾燥就冇咁覺)。

假力易操 ...

oci, 5該晒....
你真係好鬼死叻呀....
我唸我會買假力朱古力啦, 始終都係做裝飾, 買一個餅未食, 啲朱古力就溶晒就大鑊啦....

我重有個問題呀, 我上個月開左盒甜cream, 用完一次后放係冰箱, 其實到而家都oven一個月架啦, 咁其實係咪5可以再用架啦....因為真係淨返好多呀, 我5想咁嘥....

超級版主

原帖由 chinghomama 於 09-8-27 04:49 PM 發表

oci, 5該晒....
你真係好鬼死叻呀....
我唸我會買假力朱古力啦, 始終都係做裝飾, 買一個餅未食, 啲朱古力就溶晒就大鑊啦....

我重有個問題呀, 我上個月開左盒甜cream, 用完一次后放係冰箱, 其 ...

冇問題,有雪係冰格就得。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家好, 我係新加入國民
我又想問下呢, 如果我唸住用百x枝做欄杆, 咁係咪都可以用熱溶左既朱古力做接合呢 ?
咁請問要用咩朱古力架 ?
我見烘培店有得賣朱古力裝飾筆, 係咪都可以用嚟做接合架 ?

男爵府

請問各位,若做忌廉蛋糕,中間放的生果,可否放罐頭菠蘿和桃,但會否一路水,令到海綿蛋糕淋晒?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bread 於 09-8-31 15:21 發表
請問各位,若做忌廉蛋糕,中間放的生果,可否放罐頭菠蘿和桃,但會否一路水,令到海綿蛋糕淋晒?

我自己做法係海綿旦糕一分為二, 係旦糕面塗一層薄忌廉先再放罐頭生果 (生果記得要儘量瀝乾水份), 然後另一半旦糕都係一樣塗一層薄忌廉先蓋上生果面, 咁就唔怕d生果會整濕個旦糕, 亦唔使擔心d生果會移位啦

男爵府

原帖由 uhtcl2006 於 09-8-31 15:33 發表

我自己做法係海綿旦糕一分為二, 係旦糕面塗一層薄忌廉先再放罐頭生果 (生果記得要儘量瀝乾水份), 然後另一半旦糕都係一樣塗一層薄忌廉先蓋上生果面, 咁就唔怕d生果會整濕個旦糕, 亦唔使擔心d生果會移位啦 ...

明白晒,謝謝

首頁
12345...13

尾頁

跳至