烹飪搵食

跳至

首頁
23456...13

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

係呀, 8, 9分滿都痴住的. 我係用矽膠模, 所以唔駛用牛油紙的. 佢痴得黎係帶d 濕的. but個蛋糕本身無咁濕架. 係痴住那部份比起個蛋糕其他部份係濕左d的.

我一出爐就將佢倒轉放係個架上面, 然後有時就即刻將個模除出黎. 若個模太熱除唔到出黎, 就放涼一陣先再除模, 然後都係正常咁將個蛋糕放係個架上面吹凍的. 但係不論除模定唔除模, 都一樣係有dd蛋糕會痴住個架的.

有無頭緒我衰咩呀?

原帖由 召藥師 於 09-11-28 14:19 發表

您意思即係就算焗完只得8、9分滿都會痴住個架? 有冇留意過放涼時個蛋糕有否跌落個架上? 您係用邊種模焗? 有冇加牛油紙墊?

侯爵府

醒目開學勳章

咪住, 剛剛睇到呢句.......... 基於我一定嘗試除模, 所以可能每次都係 跌落個架上面的. 咁都有關係嗎?

原帖由 召藥師 於 09-11-28 14:19 發表

您意思即係就算焗完只得8、9分滿都會痴住個架? 有冇留意過放涼時個蛋糕有否跌落個架上? 您係用邊種模焗? 有冇加牛油紙墊?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-28 03:47 PM 發表
咪住, 剛剛睇到呢句.......... 基於我一定嘗試除模, 所以可能每次都係 跌落個架上面的. 咁都有關係嗎?

就係因為甩模,所以蛋糕會同個架接觸,而因為剛焗起蛋糕在散熱時有水氣,所以d水氣令蛋糕痴住左個架。
盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

醒目開學勳章

哦, 原來係咁. 那請問正確的倒扣方法應該是怎樣做呀?

原帖由 召藥師 於 09-11-28 16:17 發表

就係因為甩模,所以蛋糕會同個架接觸,而因為剛焗起蛋糕在散熱時有水氣,所以d水氣令蛋糕痴住左個架。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-28 04:39 PM 發表
哦, 原來係咁. 那請問正確的倒扣方法應該是怎樣做呀?

連模倒轉直至蛋糕微暖或完全放涼。
不過您用膠模,可能冇咁挺。

侯爵府

醒目開學勳章

ok, 我下次試試唔除模直至微暖. 因為我係新手, 所以次次都好心急想試食, haha. 唔該晒你耐心的解答.

原帖由 召藥師 於 09-11-28 17:05 發表

連模倒轉直至蛋糕微暖或完全放涼。
不過您用膠模,可能冇咁挺。

大宅

我想做個barbie蛋糕..想問有無人知邊到有得買咁大既蛋糕盒??

男爵府

想問芝士蛋糕要雪幾耐先至ok ga?要雪係上格定下格ga?

超級版主

原帖由 kayan1130 於 09-12-7 07:28 PM 發表
想問芝士蛋糕要雪幾耐先至ok ga?要雪係上格定下格ga?

妳指凍 cheese cake,用魚膠粉唔駛焗個d? 冬天雪兩小時都得。(唔係雪冰格)

超級版主

原帖由 tung_yan0623 於 09-12-7 04:43 PM 發表
我想做個barbie蛋糕..想問有無人知邊到有得買咁大既蛋糕盒??

我會去文具店買個靚靚大紙盒。

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-12-8 12:32 AM 發表

妳指凍 cheese cake,用魚膠粉唔駛焗個d? 冬天雪兩小時都得。(唔係雪冰格)

唔該哂~

複式洋房

十萬火急......蒸蛋糕

召藥師,各位網友,你們好!我好耐冇係呢度出現啦.覺得好有親切感.我有d煩惱,請各位幫幫忙.我囡囡學校要開聖誕party,佢班主任叫佢整蛋糕,佢當然唔識啦.又係要我整,但係我真係冇時間啊!晚晚7點先收工.整西式蛋糕要幾個鐘,所以想整蒸蛋糕,我想應該會又快又簡單.最緊要係省時.懇請各位教教我點樣整蒸蛋糕,本人萬分感謝各位恩人.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

召藥師,
請問有沒melody 蛋糕既receipt.或者教教小妹,我想整個
生日蛋糕俾我女同老公呀,下星期係啦,我又未整過,求幫忙..thx
原帖由 召藥師 於 09-7-7 18:50 發表

而家好多blog都有食譜,上youtube或yahoo又有唔少片睇,加埋睇多d食譜書,多嘗試就易成功。
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

侯爵府

醒目開學勳章

召藥師

我試左了, 若我用紙杯黎局, 就真係無痴住個放涼架(因為無得除左個紙杯黎放涼的).

但係若我用矽膠模, 就算我唔除佢出黎放涼, 都係痴住個放涼架. 仲要等佢凍左之後放入個盒內(已留有少許洞作抖氣用的), 痴住放涼架那一邊, 會變成少少濕的.

請問可以點解救呀??

原帖由 happypiano 於 09-11-28 17:13 發表
ok, 我下次試試唔除模直至微暖. 因為我係新手, 所以次次都好心急想試食, haha. 唔該晒你耐心的解答.

複式洋房

好靚呀
原帖由 RWOO 於 09-7-31 17:26 發表
請問用乜野唧咀可以唧到麵包超人蛋糕上面既花呀?

超級版主

原帖由 happypiano 於 09-12-14 10:05 AM 發表
召藥師

我試左了, 若我用紙杯黎局, 就真係無痴住個放涼架(因為無得除左個紙杯黎放涼的).

但係若我用矽膠模, 就算我唔除佢出黎放涼, 都係痴住個放涼架. 仲要等佢凍左之後放入個盒內(已留有少許洞作抖氣用的), 痴住 ...

我諗主要原因係紙杯可全面散水氣,而膠模就只可以係蛋糕面散水氣。

超級版主

原帖由 madku109 於 09-12-9 11:35 PM 發表
召藥師,各位網友,你們好!我好耐冇係呢度出現啦.覺得好有親切感.我有d煩惱,請各位幫幫忙.我囡囡學校要開聖誕party,佢班主任叫佢整蛋糕,佢當然唔識啦.又係要我整,但係我真係冇時間啊!晚晚7點先收工.整西式蛋糕要幾個鐘 ...

唔好意思,冇留意到個回覆。
http://blog.yam.com/jazzychiu/article/14680102
以上係食譜。

咁最後妳整左邊d食物呢?

洋房

hi,召藥師,你好,我焗了一個蛋糕,但不
夠鬆軟,發蛋發得很久,巳經是不會滴不來的。我也預熱15分鐘焗爐,但還是硬了點,真的很惱人,不知那裡出錯,可否相告?謝謝!

別墅

我想問下佢塊面個幾隻顏色係點樣整出黎架?!

別墅

請問香油同香精有咩分別, 做蛋糕加香油, 咁香精有咩用, 點用法嫁?

首頁
23456...13

尾頁

跳至