烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆 135# ^O^ 的文章

1. 倒扣到至少手可接受嘅溫度,完全放涼微暖最好。

2-3. 蛋應有少少打過過度,下次要打到咁上下就拉蛋漿,睇下可以留下紋路不散即可加麵粉。
另我見D氣孔比較大同唔平均,麵粉最好用篩分次直接篩入蛋糊,每次大概拌勻後再篩麵粉入去,會好過一次過或每次加太多麵粉入去而增加拌攪時間,攪出麵粉筋性來。另拌攪動作一定要細而輕,以免將大量空氣拌入做成大氣泡。而最後倒入模後,一定要拎起個模再拍落枱,等麵糊裡面嘅大氣泡浮上來再消除。
我見您整嘅蛋糕低比蛋糕面燶dd,下次可最後幾分鐘只開上火,或焗到後期將焗架位置調高。

4. 水氣散唔切,所以有水氣令蛋糕面痴住個架。如果蛋糕係cup cake size,可以用紙模而唔駛倒扣,水氣可透過紙同蛋糕面散發。

5. 淡cream唔係要打企,而係打到絲帶狀,半固半流質,cream太企身會難以與其他材料混合,唔夠滑亦唔夠軟。

6. 去烘焙材料舖買到

7. 唧花同印模曲奇牛油比例唔同,唧花一定鬆化D(入口易散),印模會比較脆D。

8. 因為我覺得焗爐只得上中下三層,焗大小小嘅麵包同蛋糕比較難控制上火爐溫,所以想有埋淨下火,唔駛我要係烘焙中途移位(危險),當然最好係上下火可各自調校啦

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

打全蛋係要打到好杰架,一定要拉起蛋漿流番落去時做到留下條紋幾秒唔散先得,但再打落去就會過度打發(分蛋法嘅蛋白都係唔可以打過度)。

要快得黎唔好用太大力,要將D麵糊由底翻起再摺疊,又或者用手動打蛋器輕力由底翻起拌勻。

焗到蛋糕開始有色時可以用竹籤插入蛋糕內,取出見到冇粘到麵糊及生蛋味就即係熟哂。

一樣可以好鬆化(當然唔可以同唧花曲奇比)。

超級版主

dmimi 請問有冇教人整馬拉糕既簡單既食譜呢?? 發表於 昨天 22:25

可以去yahoo或google search'馬拉糕'搵食譜。
為食貓有簡易食譜,不過我個人覺得有發酵過嘅馬拉糕好食d(無論係味道同質感)。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

monchengbb 發表於 12-2-25 16:34
回覆 召藥師 的帖子

好好好好靚丫...................
唔一定,整慕絲蛋糕或免焗cheese cake都唔一定要焗爐架!又或者買現成清蛋糕加工又係唔駛用焗爐。

超級版主

ANN222 發表於 12-3-8 13:54
買植脂甜忌廉,去烘焙店買到,多數都係愛護牌,盒身係藍色同白色,外型似超市買9xx ml個d屋仔牛奶咁。

未開封前雪冰格,用之前早一晚拎去下格等佢慢慢解凍。手打唔係唔得,不過打好耐會累,機打就易好多。

記住抆嘅cream就唔好打太杰,剛剛實實地唔會一倒就流哂出黎狀態就得,唧花cream就要再打硬d,打到佢好挺身拉到個不倒尖尖先得。

ANN222  THANK YOU~  發表於 12-3-9 12:37

超級版主

sqq321 發表於 12-3-15 11:45
我昨晚跟召藥司的海綿蛋糕食譜減半,做了一個6吋蛋糕, 用170度焗15分鐘. 出來效果只有3.5cm高不是好高,而裡 ...
消咗太多泡,所以發唔起,妳會見到下面冇窿窿,因為麵糊壓落黎迫哂D空氣上去。

打全蛋妳係唔係已打到拉蛋糊時,D紋幾秒都唔散哂? 如果OK,就到加麵粉同牛油出問題。

牛油用有鹽冇鹽都冇問題,味道影響唔大,有鹽仲可以有少少吊味作用添。

落牛油時,最好先將少少麵糊加入牛油溶液度拌勻(牛油溶液唔好太熱,暖暖地就得),之後先再倒入主麵糊度,再快手搞均,千祈唔好搞太耐。

睇幅圖,模塗油可能厚咗,再加粟粉(係呀,係煮餸打獻個D粟粉)冇盡'鄧'出黎,變咗多咗DD,所以甩模時見有少少粟粉塊痴住。

首頁

尾頁

跳至