烹飪搵食

跳至

首頁
34567...13

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-19 11:45 PM 發表
請問香油同香精有咩分別, 做蛋糕加香油, 咁香精有咩用, 點用法嫁?

只係唔同稱呼。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

但係我係diy 店同時見到, 芒果香油同芒果香精呢兩樣野同時存左, 咁其實會唔會有分別呢?

如果整芒果毛士蛋糕, 個糕體可以用芒果香油來代替雲呢拿香油, 咁芒果香精呢樣野又有咩用嫁呢?

但其他有d野比如荔枝有香精但無香油, 雲呢拿亦只有香油.....好混亂呵......

想請教一下召藥師及其他版友, 謝謝!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-21 12:23 AM 發表
但係我係diy 店同時見到, 芒果香油同芒果香精呢兩樣野同時存左, 咁其實會唔會有分別呢?

如果整芒果毛士蛋糕, 個糕體可以用芒果香油來代替雲呢拿香油, 咁芒果香精呢樣野又有咩用嫁呢?

但其他有d野比如荔枝有香精但 ...

照妳所講,咁我估香油係有味道加色素,而香精就係全化學人工味道(妳見唔見到有顏色?)。

我所知而家普遍雲尼拿香油都唔係天然嘢,只係合成味道,我係八街SUPERSTORE見過一隻成份係真係有雲尼拿提取物,要差不多40蚊一枝,普通個D只要十零蚊。

別墅

香精清一色都係透明, 相信係化學合成味道,
我之前有問過真係整蛋糕個d師傅, 不過人地無啦啦真係唔會教你, 只係話我知香精係好濃縮既野, 唔係當香油咁用.....之後無下文.....

別墅

召藥師你真係好叻, 無師自通,,我有睇你之前d post, 又想請教下真假朱古力, 調溫係可解呀?

超級版主

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-21 01:53 AM 發表
召藥師你真係好叻, 無師自通,,我有睇你之前d post, 又想請教下真假朱古力, 調溫係可解呀?

我唔係無師自通架,只係睇左好多前輩心得再記住咋。

真力要調溫係指座溶左朱古力後要待至指定溫度(唔記得係唔係37度左右)先可做型,而假力係冇此限制,想點整就點整。

別墅

其實我又真係唔明, 真力只不過係用溫水座溶佢o者, 調溫就係咁解?

咁假力幾多度溶? 咁"無需調溫"是否指假力可以用高過60度既水溶佢甚至明火煮都無問題呢?

真力回到室溫會凝固, 咁假力又如何呢?

(問題兒童:p)

超級版主

原帖由 hunterxbuyer 於 10-2-21 02:23 AM 發表
其實我又真係唔明, 真力只不過係用溫水座溶佢o者, 調溫就係咁解?

咁假力幾多度溶? 咁"無需調溫"是否指假力可以用高過60度既水溶佢甚至明火煮都無問題呢?

真力回到室溫會凝固, 咁假力又如何呢?

(問題兒 ...

係呀! 調溫就係要朱古力漿溫度降到指定溫度先可做型,而假力(當然都要座水溶同唔好煮太熱)就一煮溶即可做型,兩者同樣室溫可凝固。
冬天玩朱古力好d,夏天要開冷氣先得。

複式洋房

請問點解我打擊都唔起(糖加蛋).....

超級版主

原帖由 cool130 於 10-3-16 11:34 AM 發表
請問點解我打擊都唔起(糖加蛋).....

全蛋?

而家天氣涼涼地,要個打蛋盆座暖水(熱到未燙手)打蛋先打得起。

男爵府

想問下整瑞士卷, 點樣至唔會卷裂呀?

我整左幾次都係裂呀, 仲斷開左添=.=

複式洋房

ths!
原帖由 召藥師 於 10-3-17 08:09 發表

全蛋?

而家天氣涼涼地,要個打蛋盆座暖水(熱到未燙手)打蛋先打得起。

男爵府

我有野想問下
我用mini既矽膠模焗日本棉花旦糕,,
但焗好左之後,脫模時就開始收縮,,焗左好多次都係咁,,,點解既?

同埋我成日焗旦糕個心都5夠熟既??

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-7-31 20:37 發表

都係好似平時唧cream咁,配個5隻角細唧咀,細心咁唧,唧滿個cake。

咁e d cream係點整嫁???
五該你~

民房

thx a lot

別墅

回覆 93# kazizi 的文章

凍左先脫會唔會縮?

個心都5夠熟, 差唔多焗好時, 用籤試左真係唔熟的話, 可以SET 細溫度再加時繼續焗

如果本應用170度既, 改為150度加多5~10分鐘應該OK

如果成日都有呢個問題,可能你個CAKE太滿,
OR 有可能容器傳熱問題 OR 其他?

別墅

請問咩叫 特濃忌廉芝士?

同一般忌廉芝士有咩分別? 點分嫁?

複式洋房

應該是沒有分別的. 只是個名既問題. 你係咪諗住整cheese cake 呀? 如果係, 可以介紹你用澳洲lactos既cream cheese, 係好滑同好香, 文華酒店既cheese cake都係用佢.

原帖由 hunterxbuyer 於 10-5-10 22:09 發表
請問咩叫 特濃忌廉芝士?

同一般忌廉芝士有咩分別? 點分嫁?

複式洋房

請問蒸雞蛋榚方法, 因為失敗了兩次, 原因 熄火後變了一團粉團, 好似發唔起.

禁止訪問

首頁
34567...13

尾頁

跳至