嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

各位媽咪你0地小朋友有無試過係床上跌落地(次數多次)及你0地點樣處理?

子爵府

好媽媽勳章

有試過.第一次就好紧张.第二次就好d啦.
處理.看下有无异常.有无吐.有无流血.有无"楼"手脚有无伤.如果都无观察3天无事就由他.有事就看e生........

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有, 岩岩尋晚先跌過...
都係自己衰, 同阿囡响大床玩玩下, 自己恰著眼訓, 佢跌左落床我先識醒...
5個月大時又跌過一次...
都係觀察下佢有無昏睡, 呆呆滯滯, 肯唔肯食奶, 玩, 好似尋晚咁, 跌完喊一陣, 跟住又試扶住d 野企得好開心, 應該無咩事..mouth:

男爵府

只係跌過一之,但已經夠驚,我同自己講唔可以有第2次,果次佢流鼻血,我即刻帶佢去仁安,e生建議佢做個腦掃瞄及x-ray照鼻!

男爵府

我兩個小朋友都有試過. 第一次就會好緊張, 而第二次就好d啦.

處理. 第一時間看下有無異常. 有無嘔吐. 有無流血. 有無撞疼同手腳活動有無問題. 如果以上全無, 會觀察2-3天, 無事尤得佢, 有異樣立即帶他看醫生.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

我都試過1次..驚到鼻哥lon 都無肉...
佢跌完落地..停一停..
抱起佢.即刻喊到勁大聲..好似俾人打咁..god
勁驚..喊左好耐先肯停呀!!真係勁內疚囉!!!
好彩之後佢都肯笑番.無嘔無事~

子爵府

我個女6個月大都跌過,比老公罵都飛起...
睇書話睇下有冇嘔,有冇成日打呵欠,流鼻水....等等,不過見佢咩事都冇,好彩冇事,喊左我幾耐~人地仲話bb唔可以係5-6個月大跌落床,唔係第時好易病,你地有冇人聽過?

男爵府

跌過兩次...

第一次,我唔知佢原來開始向後爬,所以响梳化反咗落地,仲要係頭落先,佢喊到拆天,嚇到我死。即刻打電話俾我個醫生妹夫,佢叫我check吓有無表面傷痕,無嘅就觀察佢24小時,無嘔,無流鼻血,無呆呆滯滯同無胃口食嘢就OK。佢話BB個構造有D骨軟D,無咁容易跌親喎。

第二次,我見佢响梳化瞓得好淋,咪諗住去洗吓對手囉。點知一行轉背,佢就碌咗落地又喊到拆天。今次我有經驗,好冷靜咁問佢「Jojo,你做乜瞓响地下度呀?」佢即刻笑番。咁我見佢之後都無乜嘢,所以都唔擔心。

民房

如果起"樓"或 "瘀"你0地會幫佢擦咩. 老人家話擦鐵打酒

首頁

尾頁

跳至