跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問寶石大廈個間金邊耀良幼兒園好嗎?

珍珠宮

原帖由 mianyang_99 於 09-6-30 09:39 發表
想問寶石大廈個間金邊耀良幼兒園好嗎?

想同仔仔報呢間幼兒園, 唔知評價如何?

別墅

下面是我最近的親身經歷,曾在另一個topic post過出來。唔系無中生有,信不信由你。我的意見是:(1) 如果你唔介意受氣,個clerk有咩唔like就會用訓導主任的口吻同你講嘢,比壓力你,唔聽話會被秋後算脹。睇下文啦. (唔合理或過份的要求,我會ignore,但從來唔會同佢撑,一年以來,敢怒不敢言,怕孩子遭受不好的對待);同埋(2)無論如何你都會交足一年12個月學費的話,go ahead!

以前在BK都為學校講過好說話,現在要收回。發夢都估唔到個ending會如此。好失望,亦慶幸走得快。

派下学期成績表巳經算有品了,我那間幼兒園 mean,連上學期的成績表及個人檔案都唔比攞(file仲系額外收錢),還多次玩「整古」。
事緣我個B下年要轉校,原本打算讀埋7月,雖然交足費都只返得12日,我們5月中就通知左學校,希望8(下學年開課)可以暫托方式繼續返學到月尾,但遭一口拒絕,話K3畢業生優先喎,之後我有事,提早2星期申請1晚延展(2hrs),又系一口拒絕。即系要放足1.5月暑假,亞B無人湊,租約快到期(自己原本有樓都吾住,特登搬近學校的,皆因唔想經常比人訓斥遲到),業主又吾肯減租(9K),唯有早D揾屋,搬近亞嫲家。曾想過8月開學才通知吾讀,但吾想霸住個位,好心着雷patt

月頭再通知學校要提早退學,7月開始唔讀,個clerk (說是校長的意思)即時要脅話吾頒學業獎(巳收信說有獎),吾準參加K3畢業禮(鄧人高興而巳)老師 吾做「下學期」個人檔案及成績表,雖然我們一再表明如8月有暫托,可以遲D先搬,7月學費會照交,但都 say no,冇計,拉倒了。之後,怪事開始發生。老師 幾次打電話比我,想我提早去接放學,一時說亞B撞傷個頭(其實只屬輕微),兩聲咳又說咳得好犀利,成日叫我早D帶佢睇 (個clerk 座counter又會甘清楚?),一時作大話高燒超過100度,仲話探埋肛,亞B都說有撩佢Pat Pat (25min後到校,完全無燒),第2日返學個clerk仲扮關心問有冇事。OK, 我照忍,當冇野。
今日last day,我想攞番「上學期」的report老師 竟然說8月中先「有機會有」,但其他學生下學期report幾日後就派,玩到出晒面,個$2400真的如此重要嗎?還自稱是基督教學校。家長要体諒學校,那學校又有體諒我們嗎?

原帖由 mianyang_99 於 09-7-2 17:28 發表

想同仔仔報呢間幼兒園, 唔知評價如何?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

咁都得 有冇咁離譜d

珍珠宮

原帖由 floppybb 於 09-7-3 04:14 發表
下面是我最近的親身經歷,曾在另一個topic post過出來。唔系無中生有,信不信由你。我的意見是:(1) 如果你唔介意受氣,個clerk有咩唔like就會用訓導主任的口吻同你講嘢,比壓力你,唔聽話會被秋後算脹。睇下文啦. (唔合理或過份 ...

咁即係又唔駛諗啦, 咁ywca幼兒園好嗎?

公爵府

畀面勳章

吓, 點解變成咁商業化?我女在7年前都讀過一年邊耀良, 當時園長/老師都好好. 佢地知我走都無乜為難我woo??

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

嘩!咁恐怖我都報咗!! 不過我B是細B等消息

複式洋房

原帖由 floppybb 於 09-7-3 04:14 發表
下面是我最近的親身經歷,曾在另一個topic post過出來。唔系無中生有,信不信由你。我的意見是:(1) 如果你唔介意受氣,個clerk有咩唔like就會用訓導主任的口吻同你講嘢,比壓力你,唔聽話會被秋後算脹。睇下文啦. (唔合理或過份 ...

小囡亦是這所幼稚園的學生,但我的理解同你的有些分歧。 其實因為學校地方細,交叉感染的機會比較高,所以她至會叫你盡快帶小朋友走,因她不想其他小朋友感染所以我都好體諒她。(因本人亦經歷過好幾次)

而延展方面基本上日日都是full的,因我亦經常須要此服務,但學校方面每次都是回覆我冇位,但到最後就算她們冇位,校長都會安排多一位老師幫手照顧小朋友的,所以我都很感激她。

我都明白她們的處理手法有時會令我們家長有些不滿(因我亦會常致電學校投訴她們的處事手法,例如:延展常冇位, 停課照收膳食費、等等 ),但其實她們都是按學校的規則辦事,如學校做任何事都冇規則,我相信你都不會選擇此學校。 但其實當我們反映出不滿時,她們都會立即跟進的,所以到現在我還是覺得冇幫我囡囡選擇錯學校。

複式洋房

原帖由 christina 於 09-7-3 17:13 發表
吓, 點解變成咁商業化?我女在7年前都讀過一年邊耀良, 當時園長/老師都好好. 佢地知我走都無乜為難我woo??

其實現在的園長/老師/嬸嬸都好好嫁

複式洋房

同埋(2)無論如何你都會交足一年12個月學費的話,go ahead!

(唔合理或過份 ...

咁你要返12個月學,就要交12個月學費嫁啦。
(暑假只係得2個星期)

複式洋房

<個人意見>都係以前郭園長好好多,e+果個校長真係睇人講野,我仔同女剛讀完,諗心一層好彩最細果個女報咋.

別墅

超過100度高燒,可以在沒有接受任何藥物治療下,於25分鐘內迅速退燒,真神奇!靠祈禱抑或名醫?

是學校告訴我們只能取回上學期的成績表及評估報告,其他東西他們說不給,我們倒沒有妄想過,只是他們出爾反爾,連半年前巳完成的報告,也推說要到8月中才有機會有,我們都搬家了,還會跑回來拿嗎?這不是留難是甚麼?萬幸是我們巳找到了學位,如果仍要靠一紙證書,我們的處境將會如何?學校如果覺得道理在他們的話,何不乾脆說不,必做得如此難看吧!

如果係返足12個月,當然要比足12個月學費。但如果要中途退學,按既定規則只需1個月通知,然而學校的處理手法,明顯是認為家長無論如何都必須交埋7月學費,縱使你巳退學,唔交埋7月就係你欠咗佢地,學校跟本完全唔會理會家長的難處及需要,按本子辦事多容易,如果學校有理據的話,其實可以明文規定「提早退學或返足11個月而選擇退學者,都必須繳足12個月學費」,那至少有個法理依據。但現在學校的做法等同甚麼?(自己想吧!),道理說不出來,想收多個月學費,又沒有一個言之成理、見得人的理由,唯有背後搞搞小動作,算是來個報復吧!連有宗教背境的非牟利學校都用上這種手段,這是個甚麼樣的社會?我只覺得此風不可長。

不同意我的觀點,也實在不必激氣,因為你們很幸運沒有遇上這種事,但這不代表世上沒有這種事,我早就說過「信不信由你」,又如果閣下對以上種種都不以為然,就當沒有聽過吧。

原帖由 wingwinglee 於 09-7-8 14:17 發表

咁你要返12個月學,就要交12個月學費嫁啦。
(暑假只係得2個星期)

洋房

回覆 3# floppybb 的文章

我個仔讀埋今年就轉第二間升 K1, 都冇受到呢啲對待. 喺 K3 畢業禮一樣有獎攞. 同時所有 reports 都攞齊晒.

我同意現在的園長/老師/嬸嬸都好好(尤其是 N 班), 從未遇過不禮貌的對待噃.

首頁

尾頁

跳至