懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好丫

我差不多7個月了, 最近我忙住幫B仔買定D用品, 但係唸來唸去都揀唔到奶樽, 點算, 大家請幫幫手!!

宜家考慮緊 CHU CHU / B-FREE / DR.BROWN'S,
大家覺得邊隻好呢?

我想B仔食得舒服D, 唔易入風, 唔易漏奶, 又想無D 致癌物質, 又可以用蒸氣機烚奶樽~~

THANKS!! 請大家解答

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我就用CHU CHU樽,但BB出世之後返到屋企都食唔到CHU CHU十字咀,食得好辛苦好用力,可能在醫院用慣左NUK咀,最後我要換晒D咀係NUK咀,CHU CHU樽好在可以配NUK咀同Pigeon咀,總有一隻會啱到BB

原帖由 todiechan 於 09-6-30 12:29 發表
大家好丫

我差不多7個月了, 最近我忙住幫B仔買定D用品, 但係唸來唸去都揀唔到奶樽, 點算, 大家請幫幫手!!

宜家考慮緊 CHU CHU / B-FREE / DR.BROWN'S,
大家覺得邊隻好呢?

我想B仔食得舒服D, 唔易入風, ...

珍珠宮

B-free or Mr. Brown then

原帖由 todiechan 於 09-6-30 12:29 發表
大家好丫

大家覺得邊隻好呢?

男爵府

我都買咗chuchu母乳玻璃奶3大2小+chuchu母乳ppsu2大, 希望到時囡囡會啜, 唔使換奶咀啦~

大宅

我大囝個時用dr. brown, 但係佢無蒸奶機, 所以我買左tommy tippe蒸氣機用, 囝囝ok, 無嘔奶, 病除外.

我今胎都諗住買返佢

我個日去睇奶樽, 個sales都話dr.brown好過b-free, 話b-free係抄dr.brown

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

別墅

多謝各位媽咪的意見

我呢~~都有去問個DR. BROWN'S / B-FREE的分別, 反而D舖頭好似永安, 吉之島都係推介B-FREE, 又同我講B-FREE出名D, 佢地話DR. BROWN'S之前被驗出有釋放癌的成分但B-FREE無,又話DR. BROWN'S之前代理出左問題係香港無得賣左一年....

所以攪到我以為B-FREE好D,但我見呢到好多媽咪都話B-FREE係抄DR. BROWN'S版權所以係外國無得買了禁左, 真係唔知點呢~~

另外, CHUCHU我都好想揀丫, 唯一係擔心佢唔似DR. BROWN'S或B-FREE無條管係奶樽內所以排氣唔好, 驚BB會嘔奶, 同埋媽咪成日都反映BB咀奶好辛苦....

請問大家可否再比D 意見呢, THANKS~~

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

CHU CHU排氣無問題架,因為無論CHU CHU咀,NUK咀定係Pigeon咀都有氣孔排氣,奶咀都有氣孔排氣已經可以減少BB食奶時入風,我用咁耐都無嘔奶問題,其實自己同BB掃風呢個step先係最重要,掃風唔懶得架,近來就經常有BB掃風掃得唔好出事的意外,唔好以為用左某隻奶樽就會可以唔需要掃風。

原帖由 todiechan 於 09-6-30 14:36 發表
多謝各位媽咪的意見

我呢~~都有去問個DR. BROWN'S / B-FREE的分別, 反而D舖頭好似永安, 吉之島都係推介B-FREE, 又同我講B-FREE出名D, 佢地話DR. BROWN'S之前被驗出有釋放癌的成分但B-FREE無,又話DR. BROWN' ...

別墅

我大女幾年前用avent, 細女用 Dr Brown, 後尾買吾到, 改用B-FREE, 用過了3款, Dr Brown 同B-FREE其實冇分別, 只係吉x島冇再賣Dr Brown, 排氣真係有幫助, 但當然都係要幫bb掃風喇.

原帖由 todiechan 於 09-6-30 14:36 發表
多謝各位媽咪的意見

我呢~~都有去問個DR. BROWN'S / B-FREE的分別, 反而D舖頭好似永安, 吉之島都係推介B-FREE, 又同我講B-FREE出名D, 佢地話DR. BROWN'S之前被驗出有釋放癌的成分但B-FREE無,又話DR. BROWN' ...
http://tw.myblog.yahoo.com/joan68117/

別墅

我BB出世到而家都係用ChuChu,可能佢食奶都幾大力所以so far 都無乜問題。我最鍾意佢個十字咀,bb要大力吸先出奶(要付出先有收穫 )。返而佢用NUK 就會濁親。
我就無用過DR. BROWN'S / B-FREE, 不過呢兩隻牌子都好多配件清洗比較麻煩

多謝各位媽咪的意見

複式洋房

I would like to learn more too.

How many bottles should i buy?
Plastic or glass?

禁止訪問

大宅

原帖由 JoyceLai 於 09-6-30 15:28 發表
我大女幾年前用avent, 細女用 Dr Brown, 後尾買吾到, 改用B-FREE, 用過了3款, Dr Brown 同B-FREE其實冇分別, 只係吉x島冇再賣Dr Brown, 排氣真係有幫助, 但當然都係要幫bb掃風喇.

...

同意, 雖然我係用dr.brown,我都有同囝囝掃風架.

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

男爵府

我b就同時用緊3款樽4款咀
chu chu
avent
b-free(普通咀同埋啡食咀-易d吸啜)

因為我個b係 sx b, 所以初時用chuchu佢啜得好辛苦. 所以主要用avent樽, 但係後尾聽講b-free可以少d風, 咁又買咗b-free.

但係b-free用咗個零月之後, 佢個咀好易啜到變型, 返而攪到bb食得好辛苦...

別墅

有幾個奶樽牌子, 好耐之前被驗出有害物質, 已經係好舊既新聞, 今時今日大部分既奶樽都係不含 BPA 啦.

B-Frxx 出名 D ??? 但外國網上商店完全冇呢個牌子架喎. 所以我唔會信晒百貨公司 sales 講既野.

多謝各位媽咪的意見

大宅

好媽媽勳章

其實好多時都要等bb出左世試過先知啱唔啱,唔同牌子都有自己既好處,所以一次唔好買咁多個奶樽,唔啱用費事嘥啦.....
如果買日本牌子奶樽,好多日本牌子奶咀都啱用,例如chu chu奶樽可以用Pigeon咀,咁如果chu chu咀唔啱,可以試下Pigeon咀,咁就唔洗換過晒d奶樽啦....

大家好丫

大家覺得邊隻好呢?

仔仔在3/6/09出世喇...

facebook:www.facebook.com/candyliu1218

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

有冇媽咪用 babisil 呀??
好唔好用??

首頁

尾頁

跳至