論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

今個星期日會去XX請個本地完約印傭, 想問 :

1. Agent俾左佢現任僱主個電話我, 我亦都同佢傾過電話, 但點樣可以check到果個人係唔係真僱主? Agent會唔會搵人假扮.

2. 我應該於簽約個日俾工作時間表佢定係黎到我屋企先俾佢?

3. 你地會唔會免費提供日用品俾工人用, 例如洗頭水/沖涼液/牙膏/衛生巾...etc, 定要佢自己買番?

禁止訪問

男爵府

回覆 1# kyvl 的文章

1) As far as I know, only the previous employment contract has the address of the employer, the passport just has the name only. You should get the previous employment contract and send a letter to the address and ask her previous employer to call you.

2) Up to you, at home or in agent.

3) If she is already working in HK, I think she has all the stuff. No need to prepare.

Don't let her know you are the first time to hire maid, she will take advantage on you.

洋房

多謝哂你地o既回覆呀

我第一次請工人, 好多細節野真係唔清楚, 特別係d"俾錢"環節, 我都唔知應該cover佢d乜野使費...例如佢打IDD, 佢D用品呀...應該係我俾定係佢自己俾番?

男爵府

其實頭 3 個月佢地有冇得一個星期放一日假架 ?

洋房

我諗法例上一星期一定要俾一日假佢, 只不過好多人都唔俾工人放假...

男爵府

我都唔知,有人同我講話未做滿 3 個月, 無有新假放
原帖由 kyvl 於 09-6-30 17:07 發表
我諗法例上一星期一定要俾一日假佢, 只不過好多人都唔俾工人放假...

珍珠宮

原帖由 rabbit.melody 於 09-6-30 17:24 發表
我都唔知,有人同我講話未做滿 3 個月, 無有新假放

唔好「有人同我講」啦!唔知就要check番法例, 有好多人係唔理法例, 「覺得係」就算, 重要當正係咁話俾人知先大鑊!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 kyvl 於 09-6-30 15:52 發表

1. Agent俾左佢現任僱主個電話我, 我亦都同佢傾過電話, 但點樣可以check到果個人係唔係真僱主? Agent會唔會搵人假扮.

...

啱啱答完冇幾耐.....

至於假扮舊老闆,其實要踢爆都唔難:
-
如果 agent 俾個男僱主你,你夜晚同佢講幾句就話要同佢老婆講,因為女僱主清楚啲,agent 未必揾到一對 couple 嚟扮;佢俾個女僱主你,講完就話要問埋個男嘅,夾一夾口供; 佢地冇可能針對唔同僱主需要, 記得咁多嘢去講。千祈唔好覺得煩,或者以為咁係煩,commercial firm請人,都會咁做,只係保障自己!
- interview
個工人時,响佢和僱主嘅生活細節上攞多少少料,例如問佢僱主有冇供應洗頭水俾佢,係セ牌子,自己有冇得任揀?如果係僱主供應,咁僱主自己是否用同一牌子?咁 check reference 時咪可以對吓睇吓有冇出入!因為始終佢地同一間屋住,除非間屋好大,否則冇理由唔知。
-
如果佢前僱主有細路,亦可以問啲接送放學細節甚至食餸口味, 如鍾意煑乜等。
- agent
如果真係揾人扮僱主,係針對你想知個工人做成点,所以一開始要避問呢類「做得好唔好」嘅問題,可以叫佢舉優点同缺点,如果係假扮答缺點時就一定答d唔重要,但一個人点會冇缺点!
- interview
工人時唔好俾 agent 嘅人响度,免得佢地知道你問咗 D乜,然後揾人夾口供!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

原帖由 SandraLo 於 09-6-30 23:11 發表

啱啱答完冇幾耐.....

至於假扮舊老闆,其實要踢爆都唔難:
- 如果 agent 俾個男僱主你,你夜晚同佢講幾句就話要同佢老婆講,因為女僱主清楚啲,agent 未必揾到一對 couple 嚟扮;佢俾個女僱主你,講完就話要問埋個男嘅,夾一夾 ...

唔該哂你呀 ...等我星期日同佢簽約前再問佢多D detail野先.

首頁

尾頁

跳至