懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

36週,今日醫生話驗到有,叫唔駛擔心只要食藥同打抗生素就ok,好多人都有喎!但都係擔心,會唔會出院果時亞b要留院觀察架

侯爵府

係呀, 無事O架, 我都試過, 食左一個星期藥就清左, 我用自然分娩, 生之前打左支針, 確保阿B無事...而家...有板你睇喇..
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我想問你D分泌係咩色嫁? Thanks

複式洋房

我都係喎, 冇食藥, 生果時先話我知
O哂咀, 佢地打左2支抗生素針
又係確保呀B冇事,

呀B生左出黎D小便同我一樣有抗生素味

仲有, 我D分泌一直都係冇咩色水架
又唔痕, 又唔痛, 又唔會成日去廁所

3月30日晚上8時, 寶寶出世了 重3.01KG
要身體健康呀

大宅

原帖由 小祖 於 09-7-1 13:51 發表
我都係喎, 冇食藥, 生果時先話我知
O哂咀, 佢地打左2支抗生素針
又係確保呀B冇事,

呀B生左出黎D小便同我一樣有抗生素味

仲有, 我D分泌一直都係冇咩色水架
又唔痕, 又唔痛, 又唔會成日去廁所 ...

點解你生時先話你知有? 我問左私家....佢話如果分泌冇黃又唔多痕可以唔洗驗........我而家39w3d....有d擔心冇驗到.

大宅

我36週去政府覆診都有驗到, 結果要下星期先知道.

醫生話發現不少孕媽媽喺無病徵之下染上B型鏈球菌, 如果媽媽不幸染上呢個病毒, 而又唔知道, 就會喺順產時候經陰道傳染比BB, 所以依家懷孕36週以上的孕媽媽都要做檢驗(但你可以選擇唔做).

原帖由 939A 於 09-7-1 15:37 發表

點解你生時先話你知有? 我問左私家....佢話如果分泌冇黃又唔多痕可以唔洗驗........我而家39w3d....有d擔心冇驗到.

複式洋房

係喎,
我8WEEK話我小便有箘食左一個星期抗生素
跟住12week檢查時, 又幫我種菌
之後打比我叫我返醫院拿藥, 又食左1個week抗生素
食完又冇再call我喇
佢地完全冇話我知種到咩菌
同埋完全係用小便種菌

到左我38周入院催生, 先有個姑娘走埋黎話我知
我有菌, 我即時O哂咀
咩咩咩發生咩事.......

3月30日晚上8時, 寶寶出世了 重3.01KG
要身體健康呀

伯爵府

唔係架喎, 我上胎都係分泌冇黃亦都唔痕, 係醫院話同我驗, 結果係有, 我先知咋. 生時打咗抗生素囉. 今胎醫院本來話唔再驗, 但我話我上胎都有, 佢先答應 35週同我驗.

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-7-2 10:07 發表

唔係架喎, 我上胎都係分泌冇黃亦都唔痕, 係醫院話同我驗, 結果係有, 我先知咋. 生時打咗抗生素囉. 今胎醫院本來話唔再驗, 但我話我上胎都有, 佢先答應 35週同我驗. ...

你係邊度生? 我係KWH.....佢冇話要驗.上星期咳去睇E生,順便問下佢要唔要驗,佢話冇黃又唔多分泌就唔洗喎..我而家都唔知點好,唔通入院時同姑娘講?

伯爵府

原帖由 939A 於 09-7-2 12:56 發表

你係邊度生? 我係KWH.....佢冇話要驗.上星期咳去睇E生,順便問下佢要唔要驗,佢話冇黃又唔多分泌就唔洗喎..我而家都唔知點好,唔通入院時同姑娘講?

我係qe, 上胎係 qe 主動同我驗, 今胎我見好多媽咪都話唔再驗, 咁上次覆診就問醫生驗唔驗, 佢答我而家唔會特別驗, 咁我話我上胎都有, 醫生又問我 bb 出世有冇事. 咁我上胎 bb 出世後醫生同佢種過菌話佢血有菌, 我當時冇詳細問佢係咩菌, 咁個醫生就話安排我約 35 週會驗囉.

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-7-2 14:02 發表

我係qe, 上胎係 qe 主動同我驗, 今胎我見好多媽咪都話唔再驗, 咁上次覆診就問醫生驗唔驗, 佢答我而家唔會特別驗, 咁我話我上胎都有, 醫生又問我 bb 出世有冇事. 咁我上胎 bb 出世後醫生同佢種過菌話佢血有菌, 我 ...

我上胎係pwh檢查,佢都冇要我驗,之後我係c+開刀,所以都唔知有冇.
今次,我冇驗,希望我冇啦.....不過近lee 幾日,塊護墊有d黃黃地.....希望我冇啦......

男爵府

我都係有菌...
果時係有d唔太舒服, 政府醫生拎d分泌去驗,
話有b型...
問我食唔食藥, 我話唔食, 反正生b果時都會打針....

有菌都唔緊要, 最緊要生果時打左針就無事...

伯爵府

原帖由 939A 於 09-7-2 14:30 發表

我上胎係pwh檢查,佢都冇要我驗,之後我係c+開刀,所以都唔知有冇.
今次,我冇驗,希望我冇啦.....不過近lee 幾日,塊護墊有d黃黃地.....希望我冇啦......

如果你今胎係諗住順產, 就最好驗吓喇, 因為萬一有, 都可以打針預防, 如果有又冇打針就生, 萬一 bb 感染係可以好大件事的.

洋房

想請問如果選擇開刀,是否不用食藥?
我自已未驗,但朋友之前驗到有,醫生比左一個星期盤尼西林佢食, 開刀時又再打針

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-7-3 10:50 發表

如果你今胎係諗住順產, 就最好驗吓喇, 因為萬一有, 都可以打針預防, 如果有又冇打針就生, 萬一 bb 感染係可以好大件事的.

我怕趕唔切啦.....我5/7預產啦.....e生話種菌都要3日時間......

大宅

原帖由 bellawong09 於 09-7-3 10:59 發表
想請問如果選擇開刀,是否不用食藥?
我自已未驗,但朋友之前驗到有,醫生比左一個星期盤尼西林佢食, 開刀時又再打針

開刀好似唔洗食藥同打針喎.....因為阿b唔會經產道出黎ga....

大宅

陪月勳章

hi~~我35週初初都係多左少少黃色分泌,健康院就抽去種b菌,到左36週要我回去覆診,同我講有菌,比左一星期抗生素我食,到生bb時在打針,保障BB就OK

複式洋房

我今日見左dr, 佢都話我有少量B型同BV, 食藥清左佢地先,因為BV 會可能引致早產

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 佳佳里 於 09-7-3 13:44 發表
我今日見左dr, 佢都話我有少量B型同BV, 食藥清左佢地先,因為BV 會可能引致早產

你係邊到驗阿 同埋幾多$$

複式洋房

原帖由 @陳師奶@ 於 09-7-3 13:51 發表

你係邊到驗阿 同埋幾多$$

政府...唔洗錢, 因為我依家25week, 我問34week 左右可唔可以check 多次, 佢話到我提出就ok, 另外佢話因為我check 到有b 型, 所以會係我生o個陣打針同bb 出世後會係醫院stay 2 日觀察..

首頁

尾頁

跳至