嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我兒現二歲八個月大, 現有嚴重濕疹, 每晚經常痕醒(約兩三小時痕醒一次), 抓到皮破血流:-( , 兩邊面, 腳最嚴重, 流血出水, 太太睡前必要幫他抓癢直至他熟睡時, 便要用布帶將他雙手綁起以免抓破面而流血, 所以想請教各位, 在止癢及訓覺方面有無心得經驗分享可以減輕痕癢, 謝謝!

現階段我兒正看中醫調理, 早一個月還見有好轉, 最近惡化及嚴重了.

James
[email protected]

大宅

我B早幾日都係咁呀..
醫生開左支藥水俾佢止痕.
消炎..CREAM(類固醇)茶身
同埋一支OIL 沖涼..
用左2日...今日真係好番好多呀...
你都快D 帶佢去睇醫生啦!!

複式洋房

好多謝你既建議, 但我唔想以類固醇既放式去治療, 因為佢既面積好多, 吸收類固醇亦相對比其他人大, 而只係短時間壓制既話, 再爆發時更難控制, 呢個係我個人既諗法!

希望各位有類似經驗朋友可以再提供其他既方法, 謝謝!

原帖由 shootertse 於 09-7-1 11:36 發表
我B早幾日都係咁呀..
你都快D 帶佢去睇醫生啦!! ...

大宅

咁嚴重比佢睇左西醫先,
等好翻用温和方法幫佢keep,
我個仔之前食物敏感,成身起晒濕疹,好似雞皮咁,
口腫面腫喊通宵,完全訓吾到,仲要全家人輪住抱佢,
睇西醫,總數擦左2盒類固醇+1盒坑敏(只可擦5日),
先好得翻, 衣家keep住用隔夜茶沖涼都無咩翻發,
隔夜茶沖涼吾係人人work,我個女都有濕疹,
不過可以忍住吾擦類固醇.

原帖由 Blue^^oon 於 09-7-1 10:52 發表
我兒現二歲八個月大, 現有嚴重濕疹, 每晚經常痕醒(約兩三小時痕醒一次), 抓到皮破血流:-( , 兩邊面, 腳最嚴重, 流血出水, 太太睡前必要幫他抓癢直至他熟睡時, 便要用布帶將他雙手綁起以免抓破面而流血, 所以想請教 ...

公爵府

You can take a look at this thread:

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2259945-1-1.html

I read this thread before I met a friend two weeks ago. Her son has ezcema and I asked her to read this thread. Her husband then bought a bottle and she came back and told me later that it is working quite well. Perhaps you can consider trying this product.

翡翠宮

好媽媽勳章

睇西醫先.... 起碼可以食抗敏藥, 無咁痕.... 皮膚科醫生會教點做...
抓到損哂爛哂, 有細菌感染重麻煩.... 又要等傷口埋口, 結焦又痕.....
中醫比較慢... 當年, 我睇中醫, 個醫師都叫我睇埋西醫, 因西醫收得快, bb 無咁辛苦...... 中藥係要慢慢調理.....
(不過我仔唔肯飲中藥....)

禁止訪問

大宅

原帖由 shootertse 於 09-7-1 11:36 發表
我B早幾日都係咁呀..
你都快D 帶佢去睇醫生啦!! ...

CREAM(類固醇)茶身
全身搽 ???

大宅

有冇試下轉洗衣液? 我b轉用左瑞士寶寶抗菌, 依家都冇咩 濕疹了, 情況改善左好多.
平時就用bath oil 沖涼 + qv cream 搽面仔.

複式洋房

我個囡都係咁啊!我早兩個星期買咗新鮮蘆薈(係花店買$10)幫佢搽癢嘅地方,一日沖2-3次涼,2-3日剪一次指甲,
而家真係好咗好多啊!我個囡之前都用過好多方法都唔得,你都可以識吓呀!希望可以幫到你啦!

原帖由 Blue^^oon 於 09-7-1 10:52 發表
我兒現二歲八個月大, 現有嚴重濕疹, 每晚經常痕醒(約兩三小時痕醒一次), 抓到皮破血流:-( , 兩邊面, 腳最嚴重, 流血出水, 太太睡前必要幫他抓癢直至他熟睡時, 便要用布帶將他雙手綁起以免抓破面而流血, 所以想請教 ...

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

我仔仔之前麵成面都係濕疹,睇E生都有藥膏搽,一定有纇固X,不過搽溥D,要KEEP住同佢搽LOTION5好比佢太DRY皮膚,再用金銀花保水同佢沖涼,SOFAR到而家未有番發!

大宅

原帖由 adaada1 於 09-7-3 01:51 發表

CREAM(類固醇)茶身
全身搽 ???

淨係茶d serious part~~唔好係咪都茶呀.
好多side effect ga~~~^^

複式洋房

這個是我個人的意見,我囡囡又係濕疹,時好時壞,又係痕到瞓唔到架,我媽媽就用少少燒酒倒落紗巾,幫佢抺,又時又會用d法國雙飛人水,加水開希佢,幫佢抺囉......

複式洋房

我兒雙腳的情況

複式洋房

好嚴重呀!快d睇醫生, 等醫生教你點做啦!我見到都心痛 佢損成咁應該唔可以搽類固醇, 你都係快d跟足醫生指示做, 幫佢快d好返, 其實你唔洗對類固醇有咁大反感,正確使用及短時間對濕疹好有幫助, 快d睇醫生啦!

男爵府

畀面勳章

大宅

我囡囡d手腳都唔比你仔仔好得幾多
佢面積冇咁大..不過就分散到全手全腳都係....
之前一路都停左用類固醇既藥膏,只係用中藥同佢浸身黎止痕,頭2個星期真係有好轉,但呢3,4日又番發,仲要比之前嚴重多好多倍....
呢2日再浸中藥,已經冇咩效用

琴晚我都忍唔住,再用返藥膏同佢搽
今朝見到有d地方都退左紅了,而家唯有keep住同佢搽5日...等佢傷口好返先再主力保護令佢唔好再番發。
大家做父母既..都知類固醇對小朋友有影響,但亦冇可否認,佢係暫時對濕疹最有效既藥....

大宅

真係令人心痛丫,我仔仔都有少少我已經好心痛,所以真係明白有濕疹bb既家長心情 快d看西e啦

別墅

睛靈勳章

你囝囝情況真係好嚴重,我諗佢可能已經發晒炎,唔單止痕仲好痛.你真係要快d帶佢睇西醫,快d幫佢止止佢先,唔好擔心咁多類固醇的副作用住,等佢好番d先再另找他法.

我囝囝都幾嚴重,又係晚晚痕醒幾次,晚晚幫佢掃個身先訓得番.有時見佢咁辛苦都忍唔住喊.不過早輪帶佢睇個中醫煲水浸身,情況好了好多,不如我pm資料你試試.但都係o個句,快d帶佢睇西醫先.

男爵府

好媽媽勳章

嘩樓主, 你快d帶仔仔睇西醫啦, 佢傷口已經腫晒發晒炎喇! 如果有其他好見效嘅方法, 就唔會有咁多濕疹bb媽咪咁愁啦! 你仔仔依家必需儘快消炎, 否則會越黎越嚴重! 類固醇只要正確地使用, 冇太大副作, 等佢好返d先慢慢用中藥治理啦。

首頁

尾頁

跳至