自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雙普選

男爵府

人人有工做

男爵府

今日阿仔都問我點解我哋唔去遊行?我即時諗如果去咁有乜訴求先?好似有好多好多,但一時間又真係諗唔到應該以邊個訴求做遊行目的﹗
但阿仔係電視睇見 d 人去遊行,佢覺得似去玩多,好似玩緊嘉年華咁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

普選

侯爵府

靠自己, 對政府無要求

複式洋房

要求踢走垃圾會 3 件疍散

琥珀宮

唔好再俾扮成係議員既騙棍攪壞社會秩序,政府唔好做鼓勵人申請綜援、不勞而獲既事。

原帖由 芝士cake 於 09-7-1 20:14 發表

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 SandyKL 於 09-7-1 20:42 發表
唔好再俾扮成係議員既騙棍攪壞社會秩序,政府唔好做鼓勵人申請綜援、不勞而獲既事。

agree

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Ros 於 09-7-1 19:08 發表
雙普選

正視大6女人同hk大肚婆爭位生仔嚴重性 !:;pppp:

男爵府

冇要求,自求多福.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 芝士cake 於 09-7-1 20:14 發表

直頭認同啦

真系吾明果3條疍散點會做到垃圾會議員

子爵府

有時我覺得曾特首都幾慘.....行出黎要笑口騎騎....做咩都會有人反對......唉...做呢個位EQ要好高先得.....
有時香港人要好多要求....想要權利但又不想比義務.....
敢真係要搵咩人出黎先得?
就算比普選特首,我都覺差不遠.....不過我都想普選o既

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Ros 於 09-7-1 19:08 發表
雙普選

雙普選??? 選個陳水偏出嚟好唔好? 講真,香港而家有邊個有能力做呀! 淨係睇班議員拉票既對象大部份都係攞福利果班,就知唔work啦! 要記住窮人比中產多,中產比有錢人多,最大鑊係扮窮果班比真窮果班多,一人一票真係後患無窮呀!

男爵府

原帖由 alicemic 於 09-7-1 22:23 發表

雙普選??? 選個陳水偏出嚟好唔好? 講真,香港而家有邊個有能力做呀! 淨係睇班議員拉票既對象大部份都係攞福利果班,就知唔work啦! 要記住,窮人比中產多,中產比有錢人多,最大鑊係扮窮果班比真窮果班多,一人一票真係後患無窮呀! ...

咁你移民去北韓lor.

人地美國都係一人一票,咁有幾後患無窮呢?

宜家有錢人霸晒d功能組別,特首係八百人選舉團選出黎,當中又係大把商界,咁咪有錢人統治窮人,所以官商勾結,政府賤賣土地,中產買貴樓,仲要俾外傭稅......

一人一票嘅意義唔係話要選個萬能叔叔,而係我今日選得你,聽日你做得唔好,我就可以選過第二個,唔會好似阿爺欽點咁,做到佢自己話腳痛先肯走.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 dhcheung 於 09-7-2 02:03 發表

咁你移民去北韓lor.

人地美國都係一人一票,咁有幾後患無窮呢?

宜家有錢人霸晒d功能組別,特首係八百人選舉團選出黎,當中又係大把商界,咁咪有錢人統治窮人,所以官商勾結,政府賤賣土地,中產買貴樓,仲要俾外傭稅......

一人 ...

唔係人哋美國得,香港就要跟住做! 每個國家既人民體系唔同,無得人咁你又咁! 實際有幾多香港人了解個社會了解政治? 如果你覺得香港咁唔掂大可移民去美國! 而家香港班宮係唔得,但係一人一票,憑現今既香港,邊個有能力做到公平公正?

你話今日選得你,聽日你做得唔好,我就可以選過第二個。 你做衰咗個經濟,機會過咗就無,你睇吓下台灣,人哋經濟個個都起飛既時候,台灣就下跌,就係因為民選咗個陳水偏出嚟,任期未過無得換,有d野,唔係試咗唔得就話換就換,代價好大架!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

對綜援戶一定要 check 緊 d
有需要的綜援戶一定要幫, 但對一些呃呃騙騙的綜援戶 (例如有手有腳的年青人, 生幾個小朋友的年青人) 就要 set 條件, 例如只可以在某個年期拿綜援... 有幾個小朋友的綜援家庭, bb 可以去育嬰院, 幼兒園, 可以免費.. 但期間大人一定要去工作 or 做社會服務....
hello hello ~~

首頁

尾頁

跳至