自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-2 14:43 發表
剛剛打去, book到, 一次過約晒3個期 (我係新症, 無問題)
多謝報料

想問, 係咪即係一年連續做3次, 跟住要到出年再做呀?

係, 連續3年, 頭一年最好吾好食/飲凍野
我個女同個仔第一年keep 得好好架.........真係一d 凍野都無食/飲過, 因為果時, 一食/飲就咳/鼻敏感, 想食都吾食得

大宅

今日都市日報有講ar
   咪.......咪.......咪.......

侯爵府

維持三年 每年三天 強身健體 增抵抗力 天灸療法治肺腸胃關節病 (P.26) - AM730
每當患病時,往往需要服食多種藥物,或覆診多次才可痊愈,但原來只要在每年的「三伏天」接受天
灸療法,便通過經絡的調節作用,調節身體機能,有助增強免疫力,達到治療疾病之效。有中醫師表
示,「三伏天」即在夏季的其中三天,只要在此三日接受天灸治療後,提高人體對氣候變化的適應能
力,減少在冬季多發的疾病,天灸除可強身健體外,亦可治療肺系、腸胃及脊椎關節的疾病。
姚小姐(圓圖)近8至10年受氣管敏感及鼻敏感所困擾,而且發作情況愈趨嚴重。她說,初期主要服食西
藥治療,但只有服藥期間才得到舒緩,而且副作用較多,容易頭暈、心跳快等。近兩年情況更嚴重,
差不多每個月都患感冒,更可維持半個月或以上,而且每次發作均感到如窒息般呼吸困難,更曾一度
以為自己有哮喘。直至去年接受中醫師建議,首次接受天灸治療後,完成療程後情況大有改善,去年
敏感只發作兩次,即使患上感冒亦很快康復,她稱會繼續接受天灸治療,以達強身健體之效。
仁愛堂中醫師林伊薇指出,天灸療法對多種反覆發作的過敏症,功效尤其顯著。如哮喘、支氣管炎、
鼻敏感、胃痛、消化不良、腸易激綜合症、風濕、頸肩腰腿病等,而且亦可治療小兒虛弱多病、氣血
虛弱等情況。天灸療法是在「三伏天」利用辛溫助陽藥外貼於人體的特定穴位或患處,利用藥物的刺
激作用,通過經絡調節機能,以達致治療疾病、溫肺逐痰、健脾補腎等作用。
所謂「三伏天」即處於夏季,總共有三天即「初伏日」、「中伏日」及「末伏日」,從夏至後開始計
算的三個「庚日」。中醫認為,「庚日」與「肺」在五行中都屬於「金」,故肺部的疾病在庚日作治
療效果最好。而這種冬病夏治的方法,必須連續三年共九日,在穴位貼上藥貼約4小時後,治愈率可達
九成以上。
林伊薇稱,今年的「三伏天」是本月的14、24及8月13日,故可於該幾日的前後兩一日接受天灸治療。
由於貼藥的位置可能會令皮膚發熱及充血,故皮膚極度敏感者、曾對中西藥有過敏史、嚴重心肺功能
不足者、孕婦或1歲以下幼童都不適宜接受。
仁愛堂綜合中醫診所將於本月13日,提供天灸治療,詳情可致電2655 7757查詢。

公爵府

醒目開學勳章

想問下係咪好痛架!!
我個仔4歲, 身體好差, 我驚佢好痛, 貼完第一貼就唔肯再貼

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-3 09:03 發表
維持三年 每年三天 強身健體 增抵抗力 天灸療法治肺腸胃關節病 (P.26) - AM730
每當患病時,往往需要服食多種藥物,或覆診多次才可痊愈,但原來只要在每年的「三伏天」接受天
灸療法,便通過經絡的調節作用,調節身體機能,有助增強免疫力,達到治療疾 ...

大宅

好媽媽勳章

唔使客氣... 係呀, 一年做三天, 連續做三年效果會好d :)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-2 14:43 發表
剛剛打去, book到, 一次過約晒3個期 (我係新症, 無問題)
多謝報料

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

東華三院已經滿額
仁愛堂就要待覆, 不過只有屯門或大埔有得做

大宅

我係天水圍做開果間係
伍素碟 - 26178328 - 新北江商場

侯爵府

原帖由 fundfund 於 09-7-3 09:31 發表
想問下係咪好痛架!!
我個仔4歲, 身體好差, 我驚佢好痛, 貼完第一貼就唔肯再貼

下, 點解會痛呀?
佢係用d 藥貼係背隻的穴位之麻
係有d 薑汁會有小小慶慶地, 痕痕地的感覺
我果個就教我, 開行冷氣, 吾好比佢地出汗, 因為d 汗會阻礙d 藥力入身體
同埋搵d 野引開佢地的注意力, 令佢地吾覺背隻痕, 最後就係訓覺, 等佢地易吸收d

我多數, 係開行冷氣, 之後比部nds 佢地打...........甘佢地就吾會記得背隻的痕

子爵府

多謝報料

我想book灣仔, 可否pm個tel比我呀?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個pm short左, send唔到
你上yahoo search"港恩中醫診所"就有網址喇

原帖由 christy-mama 於 09-7-3 11:08 AM 發表
我想book灣仔, 可否pm個tel比我呀?

大宅

hinhinmummy

您係唔係都係去仁愛堂 or其他中醫, 請指教

珍珠宮

2009-07-03 HKT 11:01

醫 管 局 轄 下 13 間 中 醫 教 研中 心 推 出 天 灸 防 治 計 劃 , 透 過 在 特 定 穴 位貼 藥 物 , 刺 激 經 絡 及 調 整 氣 血 , 防 治 疾 病。 醫 管 局 說 , 有 關 療 法 可 明 顯 改 善哮 喘 及 過 敏 性 鼻 炎 。 醫 管 局 表 示 , 該 治 療方 法 是 根 據 中 醫 學 的 理 論 , 在 夏 天 做 治 療會 得 到 預 防 性 療 效

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

原帖由 webjen 於 09-7-3 12:00 發表
2009-07-03 HKT 11:01
醫 管 局 轄 下 13 間 中 醫 教 研中 心 推 出 天 灸 防 治 計 劃 ..

想問有無人知唔知邊13間呀??

many many thanks!!
不求失,不求得,但求開心得唔得。

珍珠宮

原帖由 cox 於 09-7-3 12:04 發表

想問有無人知唔知邊13間呀??

many many thanks!!

http://www.ha.org.hk/chinesemedicine/clist.asp?lan=chi

不如你打去附近果間問下有無啦,我打左去,要留左電話先,之後要評估左先知可唔可以做!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

原帖由 cwmami 於 09-7-3 11:58 發表
hinhinmummy

您係唔係都係去仁愛堂 or其他中醫, 請指教

私人屋企, 佢吾係中醫........只係學過架咋, 所以我吾敢介紹比人................ 而且好貴........

男爵府

原帖由 webjen 於 09-7-3 12:10 發表

http://www.ha.org.hk/chinesemedicine/clist.asp?lan=chi

不如你打去附近果間問下有無啦,我打左去,要留左電話先,之後要評估左先知可唔可以做!

THANKS!!!
不求失,不求得,但求開心得唔得。

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都有去開架..等我搵下個地址先..等等

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

http://www.vassarcmc.org/address.htm

我都貼左6年了...好好呀...重有好多地方有得貼呀..!

我果間要入會的...入會費$150...貼一次就$50但要貼4次...

全部分4次貼,加埋會費都係$350好底..無你地咁貴喎???

瑪瑙宮

其實一年要貼8次...到冬天又要貼了...

個會費係一年有效架..所以到冬天貼時...就唔使入會費架啦...4次都係$200攪掂晒啦... 好底架...:loveliness:

瑪瑙宮

今個夏天...時間係...

3-8-09

每次$50

首頁
12345...8

尾頁

跳至