自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原帖由 beverly@mim 於 09-7-1 23:51 發表
真係有效?
有無人試過?

今年見東華三院都有有呢樣野,係咪真係得架?
http://www.tungwah.org.hk/upload/publication/TWNews/pdf_upload_2009/06_Jun/MDPg.5.pdf ...

我試過
個女今年第五年貼
未貼前有哮喘, 長期聞vetolin (吾知係吾係甘串, 要黎鬆氣管), 同埋聞類固醇
貼左第一年, 即時已經見到有好轉, 已經吾駛聞氣
之後, 每年見佢身體係抵打左

到阿女貼完第一年見到甘'差'的反應, 就比埋個仔去貼, 阿仔有鼻敏感, 但阿仔的鼻敏感個反應, 無阿女甘好, 但佢上年貼左第三年, 即係過去一年, 見到係好明顯比未貼時好左, 呢個我吾知關吾關佢越黎越大, 身體抵抗力好左既問題

阿仔今年第四年貼

甘我就係阿仔貼第二年的時侯, 又貼埋一份, 因為我本身有氣管敏感同埋鼻敏感

第一年, 吾覺有乜野分別, 還一年看成30幾次醫生, 明顯係藥煲, 到第二年, 即係岩岩果一年, 就開始見到有d 效..........抵打左

今年會去貼埋第三年

本來諗住阿女今年第五年吾再貼, 但又驚, 因為我們3仔那貼晒都幾貴(我果個收得貴), 但最後都係決定貼埋去, 當看左醫生..............

但我諗真係好看個人的體質, 我都有叫d 朋友帶佢地的仔女去貼, 但效果無我個女甘好.................

侯爵府

講漏, 想今年貼就快啦, 今年因為潤月, 所以早左, 7月14, 7月24 同埋8月4號貼啦

侯爵府

原帖由 LUON 於 09-7-2 10:00 發表
我老公都有做,
做左2年,
我都覺得佢nose的敏感好了,
但今年佢就唔想做,
可能因為做開個間係天水圍,
好鬼遠, 又遇正d日子都係閒日。

請問各位有無相熟九龍或香港的,
介紹下幾錢,
我係天水圍做就3次共600元。 ...

我都要返工..........都係特登請假去貼............

侯爵府

原帖由 jjhwong 於 09-7-2 10:55 發表
hinhinmummy,

你係邊到貼嫁? 吾係連續貼3年就得嫁喇咩? 點解你女女貼左5年嘅? 其實係要貼幾多之嫁呢? 我囡囡有超勁鼻敏感,我都好想同佢試吓, 吾知個過程辛吾辛苦嫁呢?

Thanks,

...

係貼3年就得, 但好看個人體質law, 我女貼左第一年已經見效, 但個仔就貼左3年先見到有效

我係諗住當比$ 看'醫生'..........當保建
因為我自己貼完, 都覺得抵打左好多, 雖然鼻敏感未好得晒...........

p.s. 我係香港區貼
但吾好問我係邊樹貼啦, 因為幫我貼既人吾係正式的中醫, 佢只不過跟個師傅學左d 穴位, 自己每年幫幾個熟人貼, 所以吾會介紹比人啦, sorry

以我所知, 浸會醫院都有得貼

侯爵府

原帖由 LUON 於 09-7-2 13:01 發表

點解抵抗力變左"抵打" ge?
新詞彙??

抵打...........= ?? 自己估啦, 驚小氣
幾次同人講xx 左, 就黎了, 所以吾會再講架啦
自己領會啦

侯爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-2 14:43 發表
剛剛打去, book到, 一次過約晒3個期 (我係新症, 無問題)
多謝報料

想問, 係咪即係一年連續做3次, 跟住要到出年再做呀?

係, 連續3年, 頭一年最好吾好食/飲凍野
我個女同個仔第一年keep 得好好架.........真係一d 凍野都無食/飲過, 因為果時, 一食/飲就咳/鼻敏感, 想食都吾食得

侯爵府

維持三年 每年三天 強身健體 增抵抗力 天灸療法治肺腸胃關節病 (P.26) - AM730
每當患病時,往往需要服食多種藥物,或覆診多次才可痊愈,但原來只要在每年的「三伏天」接受天
灸療法,便通過經絡的調節作用,調節身體機能,有助增強免疫力,達到治療疾病之效。有中醫師表
示,「三伏天」即在夏季的其中三天,只要在此三日接受天灸治療後,提高人體對氣候變化的適應能
力,減少在冬季多發的疾病,天灸除可強身健體外,亦可治療肺系、腸胃及脊椎關節的疾病。
姚小姐(圓圖)近8至10年受氣管敏感及鼻敏感所困擾,而且發作情況愈趨嚴重。她說,初期主要服食西
藥治療,但只有服藥期間才得到舒緩,而且副作用較多,容易頭暈、心跳快等。近兩年情況更嚴重,
差不多每個月都患感冒,更可維持半個月或以上,而且每次發作均感到如窒息般呼吸困難,更曾一度
以為自己有哮喘。直至去年接受中醫師建議,首次接受天灸治療後,完成療程後情況大有改善,去年
敏感只發作兩次,即使患上感冒亦很快康復,她稱會繼續接受天灸治療,以達強身健體之效。
仁愛堂中醫師林伊薇指出,天灸療法對多種反覆發作的過敏症,功效尤其顯著。如哮喘、支氣管炎、
鼻敏感、胃痛、消化不良、腸易激綜合症、風濕、頸肩腰腿病等,而且亦可治療小兒虛弱多病、氣血
虛弱等情況。天灸療法是在「三伏天」利用辛溫助陽藥外貼於人體的特定穴位或患處,利用藥物的刺
激作用,通過經絡調節機能,以達致治療疾病、溫肺逐痰、健脾補腎等作用。
所謂「三伏天」即處於夏季,總共有三天即「初伏日」、「中伏日」及「末伏日」,從夏至後開始計
算的三個「庚日」。中醫認為,「庚日」與「肺」在五行中都屬於「金」,故肺部的疾病在庚日作治
療效果最好。而這種冬病夏治的方法,必須連續三年共九日,在穴位貼上藥貼約4小時後,治愈率可達
九成以上。
林伊薇稱,今年的「三伏天」是本月的14、24及8月13日,故可於該幾日的前後兩一日接受天灸治療。
由於貼藥的位置可能會令皮膚發熱及充血,故皮膚極度敏感者、曾對中西藥有過敏史、嚴重心肺功能
不足者、孕婦或1歲以下幼童都不適宜接受。
仁愛堂綜合中醫診所將於本月13日,提供天灸治療,詳情可致電2655 7757查詢。

侯爵府

原帖由 fundfund 於 09-7-3 09:31 發表
想問下係咪好痛架!!
我個仔4歲, 身體好差, 我驚佢好痛, 貼完第一貼就唔肯再貼

下, 點解會痛呀?
佢係用d 藥貼係背隻的穴位之麻
係有d 薑汁會有小小慶慶地, 痕痕地的感覺
我果個就教我, 開行冷氣, 吾好比佢地出汗, 因為d 汗會阻礙d 藥力入身體
同埋搵d 野引開佢地的注意力, 令佢地吾覺背隻痕, 最後就係訓覺, 等佢地易吸收d

我多數, 係開行冷氣, 之後比部nds 佢地打...........甘佢地就吾會記得背隻的痕

侯爵府

原帖由 cwmami 於 09-7-3 11:58 發表
hinhinmummy

您係唔係都係去仁愛堂 or其他中醫, 請指教

私人屋企, 佢吾係中醫........只係學過架咋, 所以我吾敢介紹比人................ 而且好貴........

侯爵府

原帖由 somedo 於 09-7-3 12:57 發表

要完全戒凍野呀﹖一年bor,如果真係戒唔到,咁係咪建議不如唔好貼呢﹖

你自己諗啦
我個女第一年貼時, 還細, 吾識得點反抗+一食凍野就會咳所以都慣左吾食/飲凍野
我自己貼第一年都有食, 但就小過以前la

侯爵府

原帖由 emily22 於 09-7-3 15:05 發表
嘩!好貴啊
所以我都話我吾敢介紹比人, 我果個還貴..............

侯爵府

原帖由 somedo 於 09-7-3 15:10 發表

小成點,講黎等我衡量下,我仔好似響北極大咁,好怕熱,一星2/3杯 都走唔甩 ,成年戒,都無咩可能。

下, 我自己真係好小食凍野, 但係間吾中, 星期六日, 下午係屋企熱就飲coke 架咋

但我仔同個女, 依家真係一日可以飲思樂冰, 再食ice-cream, 再黎jelly..........

侯爵府

原帖由 emily22 於 09-7-3 15:13 發表
其實點解要咁貴...貼一貼都唔使5分鐘...

我都吾知..........但初初係去, 係因為果時無乜地方有得貼(5年前), 只係知浸會有, 我住香港島, 又吾想去到浸會甘遠, 未硬貼law

果時都係得阿女一個, 吾係好重皮, 但依家3個一齊, 就.........................

佢自己話自己d 藥靚wor..................

吾係wor, 我要5分鐘架wor, 佢d 藥即場加薑汁架wo, 我要等佢整藥

侯爵府

原帖由 emily22 於 09-7-3 15:24 發表
我果d係好似藥膏咁既...貼左落去...就等10分鐘-30分鐘不等...之後就蚊甩佢...

下, 我果d, 用藥粉開架wor
12點鐘左右貼, 到下午3-4點先可以拆, 拆左之後, 會一達達藥粉乾左痴係背隻,要bath 先甩架, 所以成個下午, 我們3個一定係屋企開行冷氣訓覺

侯爵府

原帖由 beverly@mim 於 09-7-3 23:30 發表
係咪一年唔食凍野就效果好好?

(我平時都唔食凍野喎 飲暖水,1年食唔夠10杯凍野 我無所謂既 )

我果個係甘講law
話第一年好緊要, 最好吾好食凍野
我就忍吾到口啦, 呵

侯爵府

原帖由 Chickee 於 09-7-4 10:21 發表
請問係唔係一定要正日貼? 早一日or遲一日ok嗎?

我個仔試過發燒, 正日貼吾到, 隔左幾日先貼
佢地有個時間比人補貼

侯爵府

原帖由 cox 於 09-7-4 10:30 發表
其實想問下各位知唔知對咳有無幫助??
我daddy 氣管問題, 成日咳,
唔知貼左會唔會好d??

many thanks!!

我自己就覺得, 三伏天對咳好過對鼻

侯爵府

原帖由 peekaboo2007 於 09-7-6 14:45 發表
想問下我book左個仔去貼, 不過咁啱第一日貼又係第一日學游泳堂. 佢應該係中午前貼, 晚上6:00游, 有冇影響呢?至怕冇哂效用

跟據幫我貼果個人講, 貼完果一日吾好去游水
戒生冷野, 我對仔女第一年就戒得好清, 第二年就無戒啦
我自己就貼完果一個月戒, 之後無戒到

侯爵府

我早兩日看報紙
依家政府的診所都有得貼
但要打電話去預約
我看既係免費報紙
自己上去search 下

首頁

尾頁

跳至