婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你唔想結婚改期, 都可以照結. 其中有8萬係禮金, 我諗你媽咪都會俾番大部份你做嫁, 再加上擺酒嘅禮金/金器可以回番幾萬, 只要你地結完婚, 就可套回十多萬. 應該可以應付成年嘅還款.

層樓可以出租幫補供樓, 自己就租層平d樓, 可以考慮市區套房都係3千蚊一個月, 仲可以慳埋交通費.

至於辭職問題, 你真係頂唔住就辭職囉. 你父母咁support你, 佢地而家未明你情緒問題所以叫你唔好辭職. 你可以俾醫生證明佢地睇, 又或者叫你家姐幫口解釋. 佢地咁錫你, 明白之後一定會support你嘅.

同埋你地女家環境好, 其實可以開心見誠同你父母傾錢嘅問題, 分分鐘可以問佢地借黎週轉下. 唔好逼自己埋牆角, 其實只要你肯同人講, 一定會搵到解決方法, 唔好諗埋一邊.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 sasasasab 於 09-7-2 14:34 發表

好多謝你呀~ 意見好有用...我會同男友再商量下~
不過阿爸阿媽果到~ 真係好難開口 佢地都係好守舊架..
我真係唔知點同佢地講 我情緒有問題呀~ 我驚佢地以為我有精神病 > ...

唔洗客氣. 我曾經返一份工時抑鬱到食唔落嘢瞓唔著覺,個人冇晒自信心, 成人都好擔憂......直到有一日我喺做做下嘢無端端流眼淚, 我就醒覺到唔可以俾自己再抑鬱落去, 於是毅然辭職. 辭職後, 個人即刻開心番, 好快就搵到另一份工. 所以如果真係頂唔順, 就辭職囉. 搵錢係緊要, 但健康更重要. 命都冇仲講錢做乜吖?

你呢個時候係好需要家人嘅支持, 真係開心見誠同佢地傾啦. 幾萌塞嘅父母都愛子女嘅, 講咗你嘅難處俾佢地聽你會覺得鬆一口氣架. 同埋可唔可以同家姐傾? 大家後生仔女易接受d.

首頁

尾頁

跳至