跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔依家冇乜心機食奶 , 早餐啜兩下就走人 , 下午餐奶尋日食左 1 安都訓埋 , 唔知你地阿 b 係未咁 ??

複式洋房

isabel最近飲奶仲好咗, 無覺得佢想戒奶呀!
7:30 260ml
4:00 220ml
9:00 200ml
仲有2餐粥
bardo係咪臨瞓都唔飲喇?

大宅

佢臨訓啜得最耐, 我估佢訓前應該食得最多奶奶

大宅

未~亞b仲飲緊人奶早午晚+下午茶一日四餐

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁 bardo 全日飲幾多呀?

大宅

講真,太早戒奶, 奶奶很有營養

大宅

原帖由 tinypoem 於 09-7-2 23:25 發表
咁 bardo 全日飲幾多呀?

因為早晚係埋身 , 我都唔知佢食幾多 , weekend 我地通常都唔餵佢 teatime 個餐 , 上星期六見佢唔肯訓晏覺,我開左支奶比佢 , 點知佢食左 1 安就放口訓左

大宅

原帖由 jsri 於 09-7-3 01:21 發表
講真,太早戒奶, 奶奶很有營養

我都知 , 不過佢啜兩下走左去都冇計 , 你知啦 , 依家 d 仔會行會走 , 唔可以迫佢食奶喇

大宅

我阿b呢排重鍾意飲奶...反而粥仔食少佐...唔知係唔係天氣熱呢~~~

大宅

畀面勳章

我仔仔早晚都飲一支8安奶奶 ....
晏就有3餐就食粥仔 同埋會比d餅餅零食佢食*

複式洋房

你個仔好勁, 飲8安

我個仔飲得個6安, 所以看來沒有任何進步

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個女早晚飲奶, 但早餐我會+埋麥皮俾佢食.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡仲飲緊3-4餐奶, 加埋粥仔/糊仔/生果....

每餐飲200ML, 基本次次都會飲晒, 好少情況會飲剩1-2安....

如無特別我會一路比囡囡飲到上幼稚園囉...
飲奶奶長肉D...

禁止訪問

大宅

Mrs. Hamster,我上次都睇過星期X檔案講話牛奶敏感,如果妳察覺飲牛奶同佢鼻敏感有關連,咁真係飲少d比較好!我自己生完之後都停左每日飲奶嘅習慣!阿仔方面,我都打算減佢一餐變早晚,因為我想佢一日四餐主餐,期間食下餅仔生果,其實都好足夠!不過,諗緊點adjust個schedule!
Philip一日食幾餐?

禁止訪問

別墅

亞仔都係越飲越少奶. 早餐頂多5oz,多數3oz,自己自動留肚食麵包或雞蛋. 三點左右同臨訓前餐奶都係3-5oz. 兩餐爛飯(每餐一大碗), 跟住每隔一小時就要有d野落肚: 多數係生果, 每日一定一條蕉, 半個蘋果, 一個麵包, 有時我地食晚飯他就食餅.

大宅

原帖由 mrs.hamster 於 09-7-12 10:29 發表
Philip 一日進餐schedule 如下
0730 早餐食ABC粉 / 兒童麵 (大半碗至一碗)
0930 生果麵飽少量 (約一片方飽)
1200 粥 (大半碗至一碗)
1500 生果&麥皮半碗
1800 粥
2100 奶 8oz
...

Mrs Hamster
你個餐單好好呀 , 又多元化 , 又有營養 , weekend 我自己湊阿仔時 , 我都會多 d 變化 , 平日 ee 湊就好難 control , 其實阿仔真係唔多想下午餐奶 , ee 尋日同我講 , 因為唔想佢黃昏唔想食飯仔 , 佢于是乎將下午茶餐用一半分量既奶粉黎開 , 唉.... 我都唔知點降佢係都要比奶阿仔食 , 我已經決定佢食完呢罐細奶粉 , 唔會再供應奶粉比阿 ee , 一於戒左佢 !!

禁止訪問

大宅

原帖由 mrs.hamster 於 09-7-14 21:50 發表
我見佢肯食就試多d囉,等佢食開呢d無乜味嘅健康野大個都會食得健康d。
呢2個星期無飲奶Philip反而重得快咗!
我依家train緊佢食蔬菜,佢唔係好鍾意自己揸住d菜心咁食,之前比鮮蕃茄仔又唔食,不過我就日日試,希望佢快d適應個味 ...

Bardo 都係唔識揸住條菜心食 , 試過比佢佢就揸住黎啜啜下 , 勁攪笑 !! 今朝佢又唔太食奶喇 , 啜左兩三分鐘就行開左 , 於是係送佢去 ee 既途中比舊 cheese 佢食下囉 , 可能真係要買 d 包包比佢朝早食早餐 lur , 唔想佢餓住肚仔去 ee 屋企

首頁

尾頁

跳至