跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB乳房發育

BB的乳房有發育跡象, 想問下其他BB有無咁O既情況?

發現囡囡乳房有發育的跡象, 都差唔多2-3個月時間, 摸落去感覺到有乳腺組織, 唔係肥妹仔好肉地嗰種, 一直不以為然, 1步去健康院唔記得問醫生, 前日去私家醫生度打肺鏈針, 多口問句, 醫生一檢查, 話係有發育的跡象, 但1歲BB唔應該係咁, 仲寫信叫我去醫院CHECK下!

醫生的分析是, 乳房發育應該是青春期發生, 唔應應咁早出現, 所以要跟進.而引致發育的原因是雌激素增加, 什麼引致激素增加?可分為內發和外發, 內發即體內腦下垂體可能有腫留(可以是良性的), 內分泌引致; 如果是外在的, 即是食物引致, 例如進食含高分量雌激素的食物如雞, 春子, 等等都會令乳房提早發育. 如果係外因, 只要停止進食一段時間, 就會好番.

而家我地都唔知點算, KEEP住封信都唔知去唔去排期好.
你地有無摸過BB個胸? 想問下有無BB都有咁O既情況呢?

複式洋房

我囡囡都係咁, 有一期媽媽寳寳都有講過, 應該觀察住都OK, 不要太擔心, 等我搵返本書出黎先.

原帖由 isabella_mami 於 09-7-2 19:24 發表
BB乳房發育

BB的乳房有發育跡象, 想問下其他BB有無咁O既情況?

發現囡囡乳房有發育的跡象, 都差唔多2-3個月時間, 摸落去感覺到有乳腺組織, 唔係肥妹仔好肉地嗰種, 一直不以為然, 1步去健康院唔記得問醫生, 前日去 ...

禁止訪問

複式洋房

媽媽寶寶 20095
BB女教養大不同
資料提供: 戚其威/ 滙晉專科兒科專科醫生

早期乳房發育

有些BB女於6個月至3歲期, 兩邊乳頭及乳房會開始脹大, 這是乳腺組織發育現象, 由於乳腺組織對女性荷耳蒙敏感引起, 一般良性的早期乳房發育, 不會對身體造成影響, 亦不用服用藥物, 只要定期監察, 幼兒的乳房自然會漸漸停止漲大及萎縮, 到了青春期會再正常發育. 較嚴重的情況可能由於幼兒的卵巢變化或出現問題引起, 這時幼兒除了胸部脹大外, 還會出現經期, 長出恥毛, 體型變化及出現陰道分泌, 可是這情況非常少見, 要及早就醫.

嘩!小吉梨媽咪
妳都好快啫! 唔該哂, 妳D資料都好詳細.
我曾經幫BB在頭兩個月左右, 擠過乳頭, 我妹妹個奶奶教佢, 佢兩個女都有擠過, 但冇事, 唔知點解我個女會係咁, 比過2-3次雞煲粥之嘛. 應該唔關人奶事呱!

別墅

唔係呀fa,食雞都會???我都有整雞肉阿囡食... 等我返去check下先。

但係阿囡真係愈大愈似男仔,就算著到成身粉紅色,D人問都唔問下就毫不猶豫叫佢弟弟~~~~

複式洋房

honeybbho, 小吉梨:

多謝你地咁詳盡的資料,
雖然好多專業名詞我唔多明白, 但係換言之係觀察住先, 唔駛驚住, 係咪?

我都上網見過有CASE, BB 9個月大有乳房長大現象, CHECK咗好多野之後, 醫生話正常.

經過審視之後, 我地覺得囡囡飲食好健康好正常, 其他發展都好OK, 所以為免囡囡受不必要的痛苦, 我都唔會帶佢去醫院住, 自己多D留意先喇!

再次多謝你地

複式洋房

食雞肉是安全的, 雌激素多在項部(打針位置)同雞皮.
另外, 雞春/雞子就有大量雌激素, 男仔食得多(即每次食10幾粒, 食好多次)都會有乳房發育的個案.
其他食物, 包括雪蛤羔都有大量雌激素.
美國電視劇"HOUSE"其中有一隻話幾歲細路女來月經, 原來所接觸的女性護膚品所致!

原帖由 銀杏 於 09-7-3 09:56 發表
唔係呀fa,食雞都會???我都有整雞肉阿囡食... 等我返去check下先。

但係阿囡真係愈大愈似男仔,就算著到成身粉紅色,D人問都唔問下就毫不猶豫叫佢弟弟~~~~ ...

禁止訪問

別墅

原帖由 isabella_mami 於 09-7-3 10:02 發表
食雞肉是安全的, 雌激素多在項部(打針位置)同雞皮.
另外, 雞春/雞子就有大量雌激素, 男仔食得多(即每次食10幾粒, 食好多次)都會有乳房發育的個案.
其他食物, 包括雪蛤羔都有大量雌激素.
美國電視劇"HOUSE"其中有一隻 ...

唔該晒!咁都放心D!

複式洋房

無錯, 醫生都話有d情況係有小朋友偷食媽媽的避孕藥, 又會影響咗!
至於餵母乳, 幾千幾萬年都係咁, 奶粉的出現都只是近百年的事情, 我相信母乳絕對安全, 只要媽媽健康!

你還在餵母乳, 好叻, 好勁呀! 要加油!

仲有, 你搵資料的功夫簡直係專業, 你係咪從事研究工作嫁?

原帖由 小吉梨 於 09-7-3 11:03 發表
唔好客氣, 剛好以前看過, 便順便找找~

人奶應該是安全的...也有說話是如果媽媽食女性避孕藥, 便可能傳給bb, 只是服用單一hormone便會無事. 我個係仔仔, 佢有一排肥d, 個胸都好有肉, 我6299d朋友見到相, 竟然說係因 ...

複式洋房

無錯, 醫生都話有d情況係有小朋友偷食媽媽的避孕藥, 又會影響咗!
至於餵母乳, 幾千幾萬年都係咁, 奶粉的出現都只是近百年的事情, 我相信母乳絕對安全, 只要媽媽健康!

你還在餵母乳, 好叻, 好勁呀! 要加油!

仲有, 你搵資料的功夫簡直係專業, 你係咪從事研究工作嫁?

原帖由 小吉梨 於 09-7-3 11:03 發表
唔好客氣, 剛好以前看過, 便順便找找~

人奶應該是安全的...也有說話是如果媽媽食女性避孕藥, 便可能傳給bb, 只是服用單一hormone便會無事. 我個係仔仔, 佢有一排肥d, 個胸都好有肉, 我6299d朋友見到相, 竟然說係因 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至