自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(綜合報道)(星島日報報道)夏日炎炎,食完海鮮,再飽嘗美味多汁的提子、茘枝,可謂賞心樂事。不過,市民「小心被呃秤」!海關上半年,便成功檢控二十一名「呃秤」的海鮮及水果商販,商戶呃秤半成至五成半不等。旺角更屬重災區,無論是呃秤幅度,抑或出蠱惑的攤檔數目,均屬全港之冠。其中,一間位於旺角奶路臣街的海鮮檔,賣蟹予「放蛇」海關職員時,竟呃秤多達五成半。海關表明,未來數周,會嚴打櫻桃及茘枝等季節性水果的呃秤情況。

此外,消委會今年頭五個月,接獲三十三宗海鮮及水果的呃秤投訴,相當去年全年六十七宗的一半,有輕微上升的趨勢。消委會總幹事劉燕卿透露,不少商販呃秤時,往往將磅秤放於遠離消費者的地方,又或者將磅秤顯示板,背向消費者,令顧客難以察覺。她呼籲,市民若對貨品重量有懷疑,應拒絕付款購買,一旦發現被呃秤,更應向海關舉報。

海關表示,本年頭半年,共有十五名海鮮商販,及六名水果商販因售賣不足秤的海鮮或水果,觸犯《度量衡條例》,被判罰款五百至六千五百元不等,涉案的磅秤亦被充公。

去年底起,海關多次喬裝買家到全港多區買海鮮及水果。完成交易後,隨即表露身分,以電子磅重新秤量所購物品的淨重量,並檢查量器是否準繩。結果發現,兩名水果商用不準確量器,其餘則口頭誇大重量。

涉案海鮮包括魚、蝦、蟹及魷魚,水果則包括葡萄、櫻桃、車厘茄、茘枝及龍眼。呃秤程度由半成至五成半不等。呃秤最嚴重的,是位於旺角奶路臣街2號G地下的一間海鮮檔,賣蟹時呃秤高達五成半。至於,水果檔呃秤之最,則是位於灣仔堅拿道西十二號地下的耀記,放蛇海關職員買提子時,足足被呃秤三成。

被控的商販,遍布港九新界,包括港島的灣仔、鴨脷洲;九龍的紅磡、旺角、大角嘴、深水埗、觀塘、慈雲山,以及新界的大圍、沙田、上水、青衣、荃灣及屯門。呃秤重災區是旺角,多達六宗;灣仔及觀塘則各有兩宗。

此外,海關近期再揭發七名海鮮及兩名水果商販呃秤,稍後會提出檢控。海關稱,未來數周,會特別注意季節性水果,如櫻桃及茘枝等的呃秤情況。

from:
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/1187381/1.html

伯爵府

大圍街市d海鮮舖d蟹用手指禁操的離龍草札住,又吸水勁呃秤!

珍珠宮

原帖由 constance0801 於 09-7-4 02:12 PM 發表
(綜合報道)(星島日報報道)夏日炎炎,食完海鮮,再飽嘗美味多汁的提子、茘枝,可謂賞心樂事。不過,市民「小心被呃秤」!海關上半年,便成功檢控二十一名「呃秤」的海鮮及水果商販,商戶呃秤半成至五成半不等。旺角更屬重災區,無論是 ...

:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

好媽媽勳章

過份

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 shirley73a 於 09-7-4 17:04 發表
其實邊度都係..所以我都好少再買蟹lu!!

我勁中2食,買開個檔應該唔會呃咁多掛

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唔止呃秤,我試過去街市俾$100,當$20找錢比我
我即時好大聲出聲話佢(當時好多人)
佢先眼啤啤俾番我
又係海鮮檔來

---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

買海鮮最易俾d奸商呃秤

大宅

仲有車"li"子 , 呃得好勁, 我都成日中招.

大宅

所以小心

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

花園街D水果檔最呃秤!

珊瑚宮

好媽媽勳章

離譜 ar

複式洋房

一半又好以過分左 d 喎

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Nightcat 於 09-7-4 16:53 發表
大圍街市d海鮮舖d蟹用手指禁操的離龍草札住,又吸水勁呃秤!

尼龍草不吸水, 我見過用粗水草札
水草會吸水, 重加呃秤

有次我見個C9話佢d鹹水草太粗呃秤
小販答得好妙: d蟹係大陸運黎, 鄧小平札既, 唔關我事

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我今日去旺角海鮮檔, 原本想買海鮮, 跟住我再綠大隻眼睇清楚是斷磅計, 我以往都是斤計, 於是我放棄唔買.

男爵府

佢地食水好深.

伯爵府

好媽媽勳章

呃得最勁應該係大閘蟹,我以前有幾年中意食,買親都話俾自己聽係以隻計而唔係以斤計。

複式洋房

原帖由 小蘅媽媽 於 09-7-4 23:52 發表
呃得最勁應該係大閘蟹,我以前有幾年中意食,買親都話俾自己聽係以隻計而唔係以斤計。

但宜家越黎越多果 d 所謂大閘蟹
一百蚊可能有幾隻
唔知有無記錯價

水晶宮

熱血金章

所以逢親要秤 ge 生果, 我都一定去超巿買!!
因為我心裏面根本就無果把尺.............

d 人成日話, 買得多, 心裏自然有把尺, 心裏有數, 但我根本唔知一斤有幾多, 咁點會知姐!!

首頁

尾頁

跳至