論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個工人表面上成日笑容滿面, 就算做錯左事話佢都笑住口, 不過真係笑裡藏刀...
平時做野已是求求其其, 做野大意, 要成日提住, 不過我見佢阿仔跟佢就算, 不過最近阿仔對佢有抗拒, 而且阿仔(六歲幾)耐不耐就向我投訴, 我就留意住, 有次阿仔問我媽媽(婆婆)講關於女性生理的變化, 講得好清楚, 每個月有幾日下面會痛, 有血等, 佢話係姐姐話佢知, 我知道後真係好嬲....這還不得止, 昨晚仔仔還向我說, 姐姐仲叫佢入廁所睇~~' Come to see my blood',...我聽到後真係嚇左一跳, 估唔到個工人係咁......
聽日會炒佢, 可能會搵工....小心

英文名: Jovelyn
全名: Mangadlao Jovelyb Zoilo
今年24歲, 未婚

男爵府

多謝你地支持...

尋晚阿仔同我講呢句說話之後, 我都仲未平服到, 呢幾日學校唔使返學仲要阿仔日日對住個變態人
其實聽完我媽媽講之後, 我不停教阿仔保護自己, 邊樹係私人地方, 唔可以比人掂, 本來炒佢原因係尋日我返工時阿仔打電話比我, 話佢係地下砌緊玩具時, 姐姐無端端伸隻手入去佢條褲pat pat位對上地方用手指篤佢一下, 我問清楚仔仔有無同姐姐講話果個位置痕或者痛, 我怕產生誤會, 但仔仔好肯定咁同我講佢只係係地下砌緊玩具, 我一聽見好嬲, 警告佢唔可以再掂阿仔....

對外傭失晒信心, 決定以後唔請外

男爵府

emailtoey

謝謝你的建議, 等我聽日去問問受唔受理先....
原帖由 emailtoey 於 09-7-4 23:40 發表
you should call the police tom. morning to report this case. Then they will record her and she will not able to come to HK again. In fact, she may already done something horrible to them already....e ...

男爵府

hkrosetw

唔好意思, 想問清楚, <寫封信寫明炒佢既原因>係咪指fax比入境處果封呢? 因為我地預備比佢果封信終止合約信無寫因咩原因炒...
原帖由 hkrosetw 於 09-7-5 00:56 發表
真係好變態 , 你都可以寫封信寫明炒佢既原因, fax埋去圯入境處, 如果真係有邊個咁唔好彩請著佢, 佢既申請會遲d批, 如果請佢果位黑仔打去入境處追, 入境處maybe會將佢呢個情況講比新僱主聽, 我以前第一個妹 ...

男爵府

好多謝你地既建議, 工人已炒, 炒工人前我地去警局備案先, 我地將件事講比當值警察聽, 佢話無得備案, 一係就去拉人, 佢地話個工人已經犯左刑事罪, 拉人既話我問咁使唔使阿仔落口供, 佢地話要, 雖然d阿sir都好好, 話佢地會搵幾個同事同佢落口供會無事, 但我唔想阿仔再記起件事, 加上都係想個工人快快離開, 所以比錢佢走就算....
對不起, 可能這樣做個工人有機會再來港搵工, 但我唔忍心仔仔又要再記番起所有事....
工人走左之後, 仔仔話覺得宜家好安心同無晒負擔, 我想他之前一定好唔開心...

首頁

尾頁

跳至