跳至

首頁

尾頁

別墅

呀仔都差不多10個月,但係每晚仲醒兩至三次,有時要好快手咁抱起佢暗佢瞓著,如果唔係比佢精神晒就大獲,不過好多時都要拍拍佢個pat pat等佢再瞓,攪到我成日都好 tired.你地果d baby會唔會咁?

別墅

半夜如果bb醒左, 我好少會抱起他, 因為人地話:抱開, 日日都要抱. 只會拍pat pat, 如果喊得緊要, 就會俾奶咀他(日頭唔食奶咀), 他好快會無事.

複式洋房

我個B半夜都有醒, 但只要塞個奶咀被佢佢就會訓番

珍珠宮

BK Milk勳章

有時會喊幾聲, 比條紗巾佢玩0下就訓番

洋房

我個b,超煩.....
一直都城晚醒,哩個幾星期仲過份,醒十次,8次,
有無媽咪可以教我點做!

大宅

阿仔ok喎,晚上10點至朝早都無醒. 以前我瞓近bb床,佢有時會醒一次,頂多兩次,後來轉左c6瞓近bb床,就直情無醒.可能係c6唔醒瞓,bb都唔多唔少被迫訓練成唔喊lu. 不過只要係10點半之前,我一定要bb飲飽奶先瞓,唔怕佢夜晚餓醒.
原帖由 細佬仔媽咪 於 09-7-6 14:44 發表
呀仔都差不多10個月,但係每晚仲醒兩至三次,有時要好快手咁抱起佢暗佢瞓著,如果唔係比佢精神晒就大獲,不過好多時都要拍拍佢個pat pat等佢再瞓,攪到我成日都好 tired.你地果d baby會唔會咁? ...

大宅

仲有我地夜晚臨瞓會幫佢換張貴尿片.

複式洋房

會呀,啊仔同c6訓,半夜醒,好多時要穩我,c6點樣抱,都唔肯,過我手上,就唔鹹,好快訓返

別墅

呀仔冇食奶咀架,多數我都拍pat pat,但係好多時拍pat pat都唔得

原帖由 ikitty10 於 09-7-6 15:06 發表
半夜如果bb醒左, 我好少會抱起他, 因為人地話:抱開, 日日都要抱. 只會拍pat pat, 如果喊得緊要, 就會俾奶咀他(日頭唔食奶咀), 他好快會無事.

別墅

咁大獲,不過我個B由出世到而家,可以一晚瞓到天光唔醒都唔超過十次

原帖由 alexyau529 於 09-7-6 18:55 發表
我個b,超煩.....
一直都城晚醒,哩個幾星期仲過份,醒十次,8次,
有無媽咪可以教我點做!

別墅

小余,

有架,我日間同佢換密D,所以用FITTI (L SIZE),平D,但晚間就用PAMPER (M SIZE),出街就用HUGGIES同PAMPER (M SIZE)既褲仔,方便D,所以呀仔個櫃有各種不同款,不同SIZE既尿便

你個BB點呀,我個B到而家都係得大約21-22磅咋,幾個月都冇重過呀:;pppp: ,而家都仲係用緊中碼尿便咋

原帖由 小余 於 09-7-6 21:32 發表
仲有我地夜晚臨瞓會幫佢換張貴尿片.

別墅

我都係呀,呀仔半夜醒都係要我抱,始終C6平時唔抱慣,手勢唔啱呀仔 ,比佢抱,呀仔就眼LOOK LOOK,我要好快手接返黎抱,如果唔係,比呀仔精神晒,試過幾次,我要用一個鐘頭暗返佢瞓,超大獲 ,但一過我手,佢就即刻合埋眼教教豬

原帖由 nataliewong_21 於 09-7-6 23:52 發表
會呀,啊仔同c6訓,半夜醒,好多時要穩我,c6點樣抱,都唔肯,過我手上,就唔鹹,好快訓返

別墅

我bb都係平常晚上成日都要起身一兩次= = 佢9點半訓教,所以佢好多時都係最後果一次係 4點起身 就上我地張床訓了, 爸爸訓廳, 佢就可以一教訓到早上 8點幾了,如果唔訓我地床, 佢都係訓一陣又醒了,

珍珠宮

BK Milk勳章

收到pampers 寶寶9個月大了 0既email, 佢有講到,

動來動去真好玩~ 九個月大的寶貝總是動來動去、活力旺盛。而且,他還會利用手上的現成工具,達到他想要的目標哦。比如:他會用波浪鼓來拿滾到沙發下的球,或試著用手將小車車用力推,然後跟在後面爬,並且仔細地觀察每一件事。對他來說,什麼東西都是新奇有趣的。所以,媽咪要非常注意寶貝的一舉一動。過去這兩個月以來,寶寶想要立直身體、四處活動的企圖心愈來愈強烈。當小寶寶愈來愈能駕馭新的活動能力時,他可能變得有點混亂,甚至在某些方面的發展反而會退步,像是不能自己好好的吃東西、整夜乖乖的睡覺等。媽咪千萬不要感到沮喪哦,這種暫時性的退步是正常的現象。小寶寶只是太認真學習新能力罷了。

晚安不代表拜拜~
如果你晚上突然被小寶寶吵醒,可能是因為他的分離焦慮在做怪哦!寶寶再過幾個月就要滿一歲了,在這個階段時,他可能會開始變得怕生,或是比以前還要粘你,這是一段很令爸爸媽媽頭痛的時期,但卻是每個健康寶寶必經的發育過程。當寶寶的世界逐漸擴大、學會如何一個人到處活動時,他會逐漸害怕與給他愛和安全感的人分離。所以,每當你離開他的視線時,他就會感覺好像再也見不到你了,而這樣的分離焦慮,有時候會影響到寶寶的睡眠。所以小寶寶在半夜裡醒來時,他就會想盡辦法將媽咪叫來,以確定你仍然在他身邊。不過,媽咪不要感到失望哦,小寶寶只是需要媽咪更多的耐心和鼓勵,來幫助他度過這個不安的過渡時期,再一陣子的時間,寶寶便會更有自信了。

別墅

我都唔知點解, 阿b佢仲未介到夜奶, 佢一係9:00左右瞓,, 到2:00am就起身, 比奶咀吾得, 拍patpat唔得, 抱抱又吾得, 比水水都唔得, 最後, 都係要開奶, 飲飲下瞓著, 瞓到7:00am又起身, 我好似成晚無瞓咁...
一係,, 就12:00先瞓, 瞓到5:00am起身, 又要飲奶, 7:00就必醒... 點解呢?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 Yan_bb 於 09-7-7 23:53 發表
我都唔知點解, 阿b佢仲未介到夜奶, 佢一係9:00左右瞓,, 到2:00am就起身, 比奶咀吾得, 拍patpat唔得, 抱抱又吾得, 比水水都唔得, 最後, 都係要開奶, 飲飲下瞓著, 瞓到7:00am又起身, 我好似成晚無瞓咁...
一係,, 就12: ...

佢想飲奶咪比佢飲, 佢飲完就訓番咯, 咪幾好, 唔駛迫佢戒呀

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

健康院姑娘話BB而家會發夢,容易醒及哭,有可能係呢個原因

複式洋房

原來妳o地亞b呢排都係咁,我亞b都係咁,我還擔心佢唔知咩?如果想食都比佢食,唔會迫佢戎,肥d得意o的呀~~

男爵府

My bb is also the same. He wakes up at least once/ night or sometimes 2 to 3 times. We had an experience that he work up hourly - 2:00 am, 3:00 am... until 6:00am. I was exhausted.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 細佬仔媽咪 於 09-7-7 11:17 發表
小余,

有架,我日間同佢換密D,所以用FITTI (L SIZE),平D,但晚間就用PAMPER (M SIZE),出街就用HUGGIES同PAMPER (M SIZE)既褲仔,方便D,所以呀仔個櫃有各種不同款,不同SIZE既尿便

你個BB點呀,我個B到而家都係 ...

咁好?????????我妹妹用XL........
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

首頁

尾頁

跳至