家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

只是重掃油漆, 原本沒有POP出, 掃完便POP出來, 應該點做呀? 係用ICI.

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

唔關你既油漆事.有咁既現象,就係因為底層既油漆已經太重,再上新油就令到油同牆灰分離,而有起pop既現象.
如果要再上新油,就必須鏟去舊有既油漆再批灰.如果係天花位置,最快就係整假天花,就唔使咁煩.如果位置係客廳/牆身,咁就無辦法啦~

男爵府

我間屋剛油完油,個師傅d手工真係唔錯,又唔貴,因我之前有過唔好的經歷.

男爵府

如果要再上新油,就必須鏟去舊有既油漆再批灰.
-------------------

如果唔想鏟灰, 上新油前先油多次底油 (防水防漏個D) 又得唔得呢 ??

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

別墅

原帖由 龍舌蘭 於 09-7-23 17:10 發表
如果要再上新油,就必須鏟去舊有既油漆再批灰.
-------------------

如果唔想鏟灰, 上新油前先油多次底油 (防水防漏個D) 又得唔得呢 ??

唔得架..因為個底已經離..所以都係要鏟底從新批過灰先可以再上油

別墅

我係批灰再油,揀左nippo all in one,唔知呢隻係咪特別難油/難開,cf油完發現同一幅牆唔同色,再油又係咁,唔知係開油開題定掃問題呢﹖有咩辦法,cf已經油左5浸,再油係咪唔得gala.....

應該唔係cf手勢問題,因我有其它牆係油ici,一d事都無,偏偏只係nippo all in one果幅出事。

洋房

可否email 你個cf電話同價錢? Thanks
原帖由 wing姐 於 09-7-22 09:19 發表
我間屋剛油完油,個師傅d手工真係唔錯,又唔貴,因我之前有過唔好的經歷.

首頁

尾頁

跳至