嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB就快10個月,但都唔中意吃粥,屋企現在未有買餐椅比BB用,有姑娘提議我買左餐椅比BB用,平時就放BB埋臺同大人一起吃飯,提高距對吃固體食物的興趣。唔知道大家認為有無必要買張BB餐椅比BB用呢?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我覺得~ 買張枱仔同小朋友一齊坐櫈仔仲好!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用咗好d, bb唔會走來走去.....

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

我自己2個都有用,因為坐定定食飯係一種規矩,有high chair 小朋友一定唔會走落地(應該係走唔到),見過有d小朋友一路食一路同圍走,大人就追住黎餵 見到都想星巴佢...

原帖由 FANNYLAI 於 09-7-6 20:43 發表
唔一定要買大大張,細張都好用,你留意IKEA
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

別墅

有張餐椅好d既~
我個b係6個月開始坐餐椅食飯~之前都係抱住佢食喂~個b大左係個身度坐唔定~坐餐椅好好多~

大宅

我都覺得係,等佢知道一坐係到就係食飯,要有規有舉d嘛!

禁止訪問

子爵府

我個人覺得有必要,因為要從少養成唑定定食"mum mum'嘅好習慣!!!

子爵府

你bb有幾大?如果已經唑得好好嘅就IKEA嗰張幾佰蚊都唔錯!!!

原帖由 karenlpp 於 09-7-7 10:37 發表
我媽咪屋企已經有一張餐椅(chicco 千幾蚊)..而我自己呢邊都想買多張,請問大家有冇啲平平地餐椅介紹下....唔該晒!!

珍珠宮

我屋企有張combi,另外平日仔仔由嫲嫲揍,所以果邊都有張high chair,在jusco買,之前想在ikea買,但ikea果張size比較細,坐唔得耐

洋房

BB食野時有張凳比佢坐會食得乾淨D,同埋養成好習慣

我買左張可以綁係大人餐椅上面的BB凳,連埋可以拎走的小檯面,省位又實用
我的TT_BABY,請按"個人網頁"進入,歡迎參觀~

複式洋房

我high chair and 綁係大人餐椅上面的BB凳都有用, 兩者都有好處,後者是省位, 但最好有是但一張, 學大家所講,有規有舉, 永安都幾平架

大宅

我係千色店買咗張$400的High Chair實正, 桌面又大. 由九個月開始, bb坐係High Chair上學食嘢的進展都幾理想.

禁止訪問

男爵府

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-7 23:36 發表
我係千色店買咗張$400的High Chair實正, 桌面又大. 由九個月開始, bb坐係High Chair上學食嘢的進展都幾理想.

你張High Chair 系點架?有無得調教傾斜度?

男爵府

原帖由 margelee 於 09-7-8 01:16 發表
If you don't mind 2nd hand, you can go to 2nd hand forum, many mama sell highchair at reasonable price.

我地都系度找緊2手的High chair 啊

禁止訪問

子爵府

我大仔7個月時都買左張RICHELL...綁係大人椅...唔好係摺櫈...同埋張BB櫈個底只要細過大人櫈就穩陣...同埋張BB櫈有安全帶架...SO FAR我兩個仔都未試過跌...我大仔7個月大坐到細仔開始食粥仔.....就讓左比細仔坐...
我覺得一定要買BB櫈....否則...追佢食飯追到氣咳....同埋BB櫈夠高..又有安全帶...佢自己走唔到落地....可以培養到佢要食飽先準走...我大仔而家坐大人櫈食飯...佢一走開我就唔比佢食...無情講...
我細仔而家見到佢個碗....會自己爬去佢張櫈度架....好搞笑....

首頁

尾頁

跳至