自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止發言

別墅

試下雪big

禁止訪問

別墅

原帖由 suilangmui 於 09-7-7 12:44 發表
汽水一飲o左會一肚胃氣.

唔係泛指其他汽水,獨指雪碧,細細啖飲,怕氣可以開左等耐d走晒氣先飲會好d。我果時都有輕微胃酸,醫生教我既,對我好work。

水晶宮

MANUKA HONEY
你有幽門螺旋菌
如情況嚴重最好揀度數高D
15+或20+
每朝起身空肚吞一匙梗蜜糖
因MANUKA HONEY有消炎作用
記得揀有信心的牌
因衣家MANUKA HONEY大熱
出來好多自家品牌
睇下邊只在本地市場最耐
MANUKA始祖

少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

禁止發言

洋房

都聽過Health i shop, 信唔信得過gar, 有無人試過呀?

大宅

好媽媽勳章

得閒煲多啲四君子湯飲

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我响BK搵到ga~~
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=843800&extra=page=311&filter=0&orderby=dateline&page=1
可以响藥材舖執
原帖由 suilangmui 於 09-7-14 12:07 發表
請問乜o野係四君子湯?係咪藥房現成一包買??Thanks!

大宅

我都唔知好彩定唔好彩!之前胃酸倒流都好嚴重,睇政府醫院D醫生話D藥對我無用,所以話最好做手術,但準備排期時,我有膽石,舊年冬節變膽炎急診入了醫院做手術,做完膽手術後,我發現胃酸例流再無發作,我都有問醫生是否因為有膽石,所以影響有胃酸倒流問題,醫生話有機會是。

伯爵府

畀面勳章

唔舒服時食梳打餅"我c6個胃都成日唔舒服,佢食梳打餅,mit細塊d慢慢食~

同埋我個fd之前無啦啦又胃酸倒流,醫生叫佢戒口同食少少藥,一個月就冇事lu

大宅

小甜 , 可唔可以share而家膽手術係咪微創手術ar?你大約幾耐先recover after that ar?我前兩年生完都發現有膽石, 呢排開始個胃成日有事, 心大心小唔知排唔排期做手術ing ar~~~~

原帖由 小甜 於 09-7-14 12:49 發表

我都唔知好彩定唔好彩!之前胃酸倒流都好嚴重,睇政府醫院D醫生話D藥對我無用,所以話最好做手術,但準備排期時,我有膽石,舊年冬節變膽炎急診入了醫院做手術,做完膽手術後,我發現胃酸例流再無發作,我都有問醫生是否因為有膽石,所 ...

禁止訪問

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我好多時都會有胃酸倒流架!尤其係無食lunch 時.... 火燒喉嚨咁... 真係好辛苦... 次次有哩啲情況我都只係狂飲水咋...

大宅

我有發現有膽石大約08年1月檢查有膽石,醫生話如果無痛就唔做手術都可以,但到舊年9月到開始痛,醫生幫我排期,因我還有肝病所以做手術比平常人危險,本來可以排12月份做,最後我都排了今年8月做,因個仔今年小五,如我做手術會影響佢考試心情,但醫生已經再三提我如果有發高燒、膽位痛要立刻入院,但想唔到舊年冬節前一日發高燒39-40℃睇私家醫生,醫生叫我小心D,如果食了藥都都唔退燒就要入院,到第二天無退還開始發冷,立刻去急診室,去到醫院護士睇完我病歷,立刻送我到病房,醫生話立刻要幫我退燒,我當晚只知個頭、手、同大約胃膽部位所有到好痛,如果退唔到燒做唔到手術,就有危險,好彩過了一晚我燒到開始退,到第二天醫生通知我,已經幫我Book了手術時間,到第三天一早做手術,手術做了4個鐘頭微創手術。如果有膽石無痛無問題,醫生話如果痛,就一早做好D,原來膽位痛可能有機會變膽管炎、膽炎嚴重會有生命危險,所以自已要小心飲食。
原帖由 Alice00 於 09-7-14 12:58 發表
小甜 , 可唔可以share而家膽手術係咪微創手術ar?你大約幾耐先recover after that ar?我前兩年生完都發現有膽石, 呢排開始個胃成日有事, 心大心小唔知排唔排期做手術ing ar~~~~

...

民房

Pandayou

It is OK. It is cheap and can delivery

大宅

小甜, thx for ur detail sharing very much. Maybe I should consider to seek for doctor's opinion again ar.

上次醫生問我想唔想做手術, 因得兩個選擇, 一係做一係唔王理住, no other solution yet, 佢話要排期就要照下胃鏡先, ai, 我又係consider個囡仲細, 唔係好想做手術ar, 但而家個胃開始唔妥,and參考埋你的case, 自己覺得似關膽事ar, 唯有再重新去排期解決佢lu, 不過睇到你雖係突然要做手術個情況都ok, 心都定小小~~~~thx for share again.

原帖由 小甜 於 09-7-14 22:34 發表
我有發現有膽石大約08年1月檢查有膽石,醫生話如果無痛就唔做手術都可以,但到舊年9月到開始痛,醫生幫我排期,因我還有肝病所以做手術比平常人危險,本來可以排12月份做,最後我都排了今年8月做,因個仔今年小五,如我做手術會影響 ...

首頁

尾頁

跳至