興趣嗜好

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

Dear All Mami,
我想買套十萬個為什麼, 請問邊個出版社好 (啱4yrs)?
及請問書展有冇得訂National geographic little kids 在那個出版社

書展有得訂National geographic little kids. 我上年係Times 果個counter訂.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hello Teresa

呀仔升小一, 請問你我應該買d咩書種比佢呢?
我毫毛頭緖

原帖由 Teresa 於 09-7-7 10:01 發表
蘋果日報
A14 |
消費

書展激戰政治書力抗o靚模寫真 出版社徵集鬧爆煲呔作品

【本報訊】7.6萬人上街,7.1狂熱勢延續至月底舉行的香港書展。以狂插特首煲呔曾的政治書籍抬頭,力戰今年來勢洶洶的o靚模濕 ...

大宅

Dear teresa,

thanks!

原帖由 Teresa 於 09-7-9 11:53 發表

Abby媽:

唔洗諗喇, 書展冇教科書賣架!

我搵補充練習搵得好刁鑽, 因為個仔學校考試同平日既程度係2回事, 而且又要睇番仔既弱項係咩至搵岩既練習, 所以我唔會買同佢同一年級/同一出版社系列既補充架 仲 ...

大宅

好媽媽勳章

Teresa

我從未去過書展, 而家心裡好亂唔g買咩好, 所以想請教你:
"兒童天地"是個counter名嗎?
你會幫你仔買咩書多呢? 補充練習/小說/課外書/德智書/英語教材???

我都唔知買咩書,同買幾多

原帖由 Teresa 於 09-7-11 00:56 發表

呢個問題..... 通常我都係行幾日架喎.

頭一日多數自己去, 睇下兒童天地有咩筍野 (所以Day 1晚會上黎BK同大家報料), 順便幫呀仔搵下佢既targets.

第二日會同埋個仔去, 陪佢買書揀書, 又會買文具.

第三日會自己 ...

大宅

好媽媽勳章

Teresa,

你意思係: 會買高1年級&不同出版社的補充練習比個仔嗎? 我正有此意

DIY自己出題..............我怕我整唔到:cry: :cry:
原帖由 Teresa 於 09-7-9 11:53 發表

Abby媽:

唔洗諗喇, 書展冇教科書賣架!

我搵補充練習搵得好刁鑽, 因為個仔學校考試同平日既程度係2回事, 而且又要睇番仔既弱項係咩至搵岩既練習, 所以我唔會買同佢同一年級/同一出版社系列既補充架 仲有, 我唔鐘意o個d好多彩圖貼紙又大大隻字o個種補充, 又貴又唔實用, 個仔用貼紙做補充, 你估幼稚園咩?

我唯一會o係書展買o個d補充都係特價o個d, 課室出版社年年都有架. $5/copy book, $5-$10/補充.

常識科呢... 我個仔學校係中英常識都有, 出面既補充唔會全本岩用, 所以係我自己DIY出題比佢做....

大宅

Teresa, 係咪帶小朋友可以行特別通道入場?

珍珠宮

畀面勳章

wingogo,

唔知你小朋友既level. 不過, 可以買Chapter book比佢啦, 去景行搵"Step into Reading"個系列, 分左Level 1-4 (1-5?). P1大概Level 2-3啦, 如果英文底好D既, Level 4都得. 有好多唔同既故事書可以揀.

中文書, 新雅同小樹苗counters有好多都岩佢地, 投其所好啦.

weiwei,

"兒童天地"係書展其中一個Hall既主題, O係Hall 3, 成個場都係賣兒童教材讀物 (不過冇教科書).

我DIY題目, 只限常識科. 要我DIY埋中英數, 邊度得呀! (得既話我都出左補充練習LU...)

我買高一級既補充, 都係要貼近番個仔學校既level. 佢學校既maths程度冇高到, 所以只係買同級就得. 英文呢... 佢學校似乎高左1.5-2年程度, 所以我會買高D (但係仲要睇埋係咩出版社, 如果買星加坡出既, 反而要低番1-2個level). 至於中文... 我會針對性搵補充比佢, 即係佢重組句子差既, 我就買D有多D重組句子既補充比佢.

你唔一定要買高一級既補充. 因為唔同出版社各自既LEVEL都唔同, 出版社A既小六補充, 有可能等同出版社B既小四補充.

小福媽媽:

帶住小朋友可以行特別通道.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thx Teresa,,

叫景行嗎? 我會去睇下

係呢如果你買英文故事書比你仔,你會唔會要佢查字串字ga
原帖由 Teresa 於 09-7-11 23:40 發表
wingogo,

唔知你小朋友既level. 不過, 可以買Chapter book比佢啦, 去景行搵"Step into Reading"個系列, 分左Level 1-4 (1-5?). P1大概Level 2-3啦, 如果英文底好D既, Level 4都得. 有好多唔同既故事書可以揀.

中 ...

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Teresa,

請問點樣print呢dE-coupons? 可以到邊個網址? 謝謝.

原帖由 Teresa 於 09-7-7 10:13 發表
E Coupon!!!!!!!!!!!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 jcdad 於 09-7-12 13:43 發表
Teresa,

請問點樣print呢dE-coupons? 可以到邊個網址? 謝謝.

Click here:

Print out the coupon to use!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 wingogo 於 09-7-12 00:16 發表
thx Teresa,,

叫景行嗎? 我會去睇下

係呢如果你買英文故事書比你仔,你會唔會要佢查字串字ga

係呀, 叫"景行出版社", 英文係Kinghorn Press.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Teresa,
我記得帶住小朋友排隊買飛係另一條路的, 唔知今年有無呢?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

BK Milk勳章

Teresa, 你好, 我女今年2.5歲, 你可以介紹下有咩書可以買..我之前都係買了一d 發聲書 (barney), 今次唔想再買呢類型, 你有咩好提議呢, 謝謝...

男爵府

Teresa,

想買 Young Scientists , 一本星加坡出既兒童科學雜誌. 請問你知唔知書展有冇呢? 謝謝.

珍珠宮

畀面勳章

mcdullyiu,

有呀! 帶住小朋友, 可以行特別通道.

True,

都係你揀書比佢, 你睇下佢鐘意咩卡通人物黎揀書, 可以引起佢興趣. 不過, 咁細既小朋友都係鐘意爸媽拎住本書同佢講故事. 你可以揀D有好多好靚圖畫又大大本既"繪本"比佢. 內容冇所謂, 緊要圖畫靚.

Lofty,

可能有你講既書, 不過唔肯定. 你試下搵番Young Scientist星加玻既出版社/代理agent個名, 再去書展個網度睇下"參展商名單"睇下有冇.

別墅

原帖由 Teresa 於 09-7-13 19:55 發表

True,

都係你揀書比佢, 你睇下佢鐘意咩卡通人物黎揀書, 可以引起佢興趣. 不過, 咁細既小朋友都係鐘意爸媽拎住本書同佢講故事. 你可以揀D有好多好靚圖畫又大大本 ...

hi teresa

我想問買繪本俾18個月嘅仔仔, 有冇好介紹?? 太迫人,去到想速戰速決..
thanks so much...

水晶宮

請問有無哪一個web site 有書展入埸的優惠劵?
另外, 如果最後一日去,d 書會再平些嗎?
大家認應該哪一天去最好? 1st day, 2nd day or last day?
Thanks

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Janbaby 於 09-7-14 13:57 發表

hi teresa

我想問買繪本俾18個月嘅仔仔, 有冇好介紹?? 太迫人,去到想速戰速決..
thanks so much...

景行同埋小樹苗COUNTER都近出入口, 都有好多台灣繪本比你揀 (不過唔係一定係平, 因為台灣繪本好多時係hard cover+大大本).

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 AhiruNoPekk 於 09-7-14 16:30 發表
請問有無哪一個web site 有書展入埸的優惠劵?
另外, 如果最後一日去,d 書會再平些嗎?
大家認應該哪一天去最好? 1st day, 2nd day or last day?
Thanks

邊有咁筍呀??? (如果有既就話我知啦!) 之前我仔學校係有得半價訂團體TICKET, 不過今年停左課, 冇得訂.

最後一日D野會平D (個別細counters, 某D貨, 多數係故事書仔), 不過好多野都會唔齊/賣哂. 你唔介意迫, 只求"掃貨", 咁你就最後一日去啦.

別墅

係咪大多counter 都要俾現金 ? visa 咭唔知收唔收 呢 ? 我驚我買到唔夠現金

首頁
23456...13

尾頁

跳至