興趣嗜好

跳至

首頁
12345...13

尾頁

禁止發言

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 LOVE.YOUR.KIDS 於 09-7-10 00:18 發表
想請問:如果我第一日去,係咪會勁多人??洗唔洗排好耐先入到會場??

其實日日都好多人, 星期六/日更加...

你11:00前去到就會好d, 唔洗點等. 不過最好預先買定$25 ticket, 唔好諗住買$10早場o個d.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 LOVE.YOUR.KIDS 於 09-7-10 00:18 發表
想請問:如果我第一日去,係咪會勁多人??洗唔洗排好耐先入到會場??

第一日一定多人的,
因為有d漫畫謎掃精品呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

原帖由 Teresa 於 09-7-10 09:14 發表

唔好諗住買$10早場o個d.

請問點解呢?

別墅

原帖由 rabbitpiggy 於 09-7-10 10:07 發表

請問點解呢?

係囉... 點解呢? 我諗住$10早場又平又少人...

別墅

第一年我以為朝早入場一定要買$10票,就早半個小時到,但買$10票的人龍已經由大門口打蛇餅排到出街,果度又無冷氣,又晒...都幾辛苦

好啦, 到夠鐘開門,就一個跟一個行左好耐先去到一個售票大堂,入到去果度圍晒欄, 我地就要一個跟一個沿住圍欄轉來轉去, 我都唔知轉左幾多個圈先去到個COUNTER買到一張$10票 , 望下隻錶, 由排隊到入場超過一個小時

今年怕怕啦, 響7-11買定$25票入場算LU

原帖由 Redbeana 於 09-7-10 10:37 發表

係囉... 點解呢? 我諗住$10早場又平又少人...

大宅

書展係咪會有兒童雜誌訂??
會平d??

唔該晒!!!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 kikicookie 於 09-7-10 12:21 發表
書展係咪會有兒童雜誌訂??
會平d??

唔該晒!!!

同o係學校訂差唔多, 不過書展可能有多少少禮物.

男爵府

Teresa 多謝你既資料. 我e+都開始著手搵下心水書, 如果有好野再 post 上黎同大家分享.

男爵府

Dear All Mami,
我想買套十萬個為什麼, 請問邊個出版社好 (啱4yrs)?
及請問書展有冇得訂National geographic little kids 在那個出版社

大宅

請問知唔知書展有無 Casco Publication Pte Ltd. 呢個出版社嘅書賣?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Jackielee 於 09-7-10 14:29 發表
請問知唔知書展有無 Casco Publication Pte Ltd. 呢個出版社嘅書賣?

前年我見到有, 舊年就唔覺眼.

大宅

好媽媽勳章

hi Teresa,

我未行過書展,我想請教你,我bb現18 月大,有什麼圖書(中或英),或教材最適合呢,在會展中是必買或值得買的。

因我實在怕花多眼亂,到時唔知買什麼好 ,(我老公都未必有時間陪我去呢!)

大慨要預??錢才夠呢?

多謝你能賜教

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 lilian11 於 09-7-10 19:54 發表
hi Teresa,

我未行過書展,我想請教你,我bb現18 月大,有什麼圖書(中或英),或教材最適合呢,在會展中是必買或值得買的。

因我實在怕花多眼亂,到時唔知買什麼好 ,(我老公都未必有時間陪我去呢!)

大慨要預??錢才夠呢?

...

唔好客氣, 大家分享下啦.

我細仔都係歲半. 書展有D平平地既書都岩佢地. 咁細BB通常都係父母伴讀, 所以書既內容/價錢反而其次, 書展有太多太多野, 睇到眼都花埋.

錢要預幾多? 好難講... 要靠"自制力", 因為好多野都想買!

比少少TIPS你...

場內貴既教材 (over $10,000+):
Disney world of English
English Times
Noddy
Apple Tree
...

熱門幼兒圖書/教材:
Oxford Reading Tree Series (青田教育)
我會自己讀系列 (青田教育)
Magic Box Series (青田教育)
Oxford Story Tree (Oxford)
Ladybird Series (景行)
晶晶教育 counter既兒書
GC Phonics
東西圖書counter既教材
親親小寶counter既英文書
恒健出版社counter既popup boardbooks
....

平靚正之選:
博雅教育counter
精英出版社counter
(仲有D細細counters賣套裝台灣幼兒教材O個D)
...

其實入到去個心態就係唔想執輸, 見到平既就想買, 但係買左返去又未必即刻用. 所以我唔會第一日就買, 通常mark低左個target, 返屋企諗下先, 又估計下自己未來一年會用既機會有幾大. 如果呢一年都唔會用住, 我寧願等下一年再買. 教材既野成日有新野出, 根本唔洗買定咁多O係屋企.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 Teresa 於 09-7-10 22:39 發表

唔好客氣, 大家分享下啦.

我細仔都係歲半. 書展有D平平地既書都岩佢地. 咁細BB通常都係父母伴讀, 所以書既內容/價錢反而其次, 書展有太多太多野, 睇到眼都花埋.

Okay your info is very useful. AGree, I will buy HKD25 tickets to avoid the long queuing time. It was terrible.
錢要預幾多? 好難講... 要靠"自制力", 因為好 ...

大宅

請問上次你地行左幾耐呀?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 3cats 於 09-7-11 00:45 發表
請問上次你地行左幾耐呀?

呢個問題..... 通常我都係行幾日架喎.

頭一日多數自己去, 睇下兒童天地有咩筍野 (所以Day 1晚會上黎BK同大家報料), 順便幫呀仔搵下佢既targets.

第二日會同埋個仔去, 陪佢買書揀書, 又會買文具.

第三日會自己去行其他Halls.

PS: 星期六/日我一定唔會入去, 入面似年三十晚行花市多過行書展.

男爵府

hi Teresa,

我都未行過書展呀...
請問你見唔見有無立體嘅圖書買???
大約幾多錢??

many thx~

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 mon0307 於 09-7-11 01:22 發表
hi Teresa,

我都未行過書展呀...
請問你見唔見有無立體嘅圖書買???
大約幾多錢??

many thx~

有得賣.

去"恒健"counter, Hall 3. 佢地差唔多全部都係pop up books, 會比平時個價多D discount, 不過我唔清楚有幾多discount.

你可以去search 下"恒健", 佢地有個樓上門市, 打去問下啦.

大宅

原帖由 Teresa 於 09-7-11 00:56 發表

呢個問題..... 通常我都係行幾日架喎.

頭一日多數自己去, 睇下兒童天地有咩筍野 (所以Day 1晚會上黎BK同大家報料), 順便幫呀仔搵下佢既targets.

第二日會同埋個仔去, 陪佢買書揀書, 又會買文具.

第三日會自己 ...

因我要返工, 我只係請左24號一日假, 我囡得23個月, 所以我決定唔帶佢去.

如果有咁多野睇, 我諗我可能蒲足一日都得喎.

或者等你報告吓有咩特別推介先.

首頁
12345...13

尾頁

跳至