夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚之後3個月, 佢同我番英國參加我的畢業

禮 留左一個星期, 我覺得叫做度左蜜月架la!

大宅

我地係希臘旅行時註冊結婚,算去左渡蜜月0掛~

大宅

無出去hk ar 原先book 左去泰國
後尾cancel 左 最後無去到 諗住洗少d
加上我地無咩假 又唔想噤辛苦

我地去左disney 住左一晚 玩左一日
我地都好開心 算係honeymoon la
等有$$ 遲d 再去過la
大家開心日日都honeymoon la

大宅

好媽媽勳章

我同老公每次出門都係HONEYMOON, 因為有時兩個人可以出去行下, 又冇兩隻痴身怪痴實(2個女), 間中可以好好過下二人世界, 好SWEET架!
樓主, 不用介意HONEYMOON一定要坐飛機與否, 只要兩個一齊過得溫馨, 去邊都一樣!
如果你真係好想去泰國行下, 你地一齊儲錢啦, 我諗慳慳地一萬元都足夠喇!

洋房

你老公無錯~~~~

子爵府

我番外家(美國)結婚時, 簽左字一家人去拉斯維加斯同埋羅省, 當係蜜月喇.....
雖然同我屋企成家人一齊去, 冇左2人世界, 但都幾開心啦....
其實蜜唔蜜月有乜所謂, sweet sweet 0既0係屋企都有honeymoon feel.....
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

伯爵府

好媽媽勳章

我讚同你老公既講法,
借錢去旅行,
心情上都會有影響,
唔會玩得開心,
都係儲定一筆去,
有預算,
玩都玩得開心D.

如果要介意結婚時,
冇錢去度密月,
介意佢窮,
點解選擇嫁佢呢?

大宅

01年結婚,因為要還咭數,冇honeymoon明白,但又抽到旅遊禮劵hk$8000喎,冇限期添,佢情願賣出去,到依家,仔都4歲,一次旅行都無去過,如果陪佢去澳門探親即日來回都算honeymoon我都無咩好講.

唯有希望母憑子貴, 阿仔話想去, 佢點都同佢去.

我真係超想去旅行呀!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

原帖由 jennynini 於 09-7-8 20:10 發表
我讚同你老公既講法,
借錢去旅行,
心情上都會有影響,
唔會玩得開心,
都係儲定一筆去,
有預算,
玩都玩得開心D.

如果要介意結婚時,
冇錢去度密月,
介意佢窮,
點解選擇嫁佢呢? ...

agreed ar 如果要我借錢為左去旅行
玩都玩得唔開心la 玩完返黎要還債
我情願儲起d 錢lor

珍珠宮

原帖由 aaroncheung 於 09-7-7 12:24 發表
因為搵錢唔多, 同c6結婚年幾都冇去過旅行. 最遠都係去過長隆, 仲要係公司請我, c6自費去果隻.
聽人講依家去旅行可以用信用咭分期, 所以諗住今年我生日同c6去個旅行仔, 當補渡蜜月. 近近地泰國都好.
點知c6一口拒絕. ...

我老公都係要有多餘錢先肯去旅行. 因為佢覺得唔係必要.

但我好同意 : "貧賤夫妻百事哀". 好多拗撬都係由此而起.

超煩 !!!!!

大宅

其實你老公係一個老實人黎架!
佢都係為個家好啫, 咁咪忍耐多一陣, 儲多個錢先去囉!
好似我咁, 本來我地計劃暑假去旅行架, 點知死豬流感殺到來香港, 我C6話唔去, 擔心中招又擔心要被隔離, 我初時都好唔開心, 仲喊架!!!! 覺得儲左咁耐假先可以去旅行, 竟然一盤冷水淋頭, 但係諗深一層佢又對, 萬一有咩事咁點算呢!!

所以樓主, 你諗長遠少少啦.........你都唔想玩到就住就住咁架, 係咪?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

AGREE! 你老公講得岩喎!要分期,真係玩都玩得唔開心。不如SAVE夠先去玩啦~

我結婚個陣冇擺酒,冇蜜月,冇映結婚相。
到後期過了幾年才去旅行同映結婚相。
可能當年冇HONEY MOON, 所以之後每次同老公去旅行,我都將佢當為Honey moon。因為兩個人去到外地,感覺特別sweet~

原帖由 CYT0408 於 09-7-7 15:01 發表
不如妳依家開始儲, 12月先去啦...

反正你免息分期, 都係要還錢,依家儲定12月去,同依家去左,分期比錢都係一樣之嘛..
Childhood is journey, not a race.

大宅

我同老公拍拖三年, 只去過兩次澳門, 之後結咗婚四年之久, 都從來冇去過旅行, 唔係因為冇錢, 而係唔好呢樣嘢, 渡蜜月唔係必然ge! 去唔去旅行, 同埋d錢點用, 人人有唔同睇法。都係踏實d好!

瑪瑙宮

我都係澳門旅行當蜜月, 好經濟.

男爵府

我地平平地,自己buy機票去雲南玩左7日,去左麗江,香格里拉等等,自由行,仲意點就點,果度都幾正下,值得一去咖,其實都系三年前咖事啦.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一結婚就無去HONEYMOON...
但之後同老公去過LONDON,香港,澳門,中國,巴黎...

不過我同老公都係最鍾意係屋企同亞女一齊玩,覺得咁仲舒服...

大宅

結婚同c6去咗馬來西亞蜜月(都係5年前), 生完二個小朋友之後都好耐冇二人世界, 所以依家得閒d及賺咗小小錢近近地去堔圳華僑城玩二日(雖然都會擔心工人搞唔搞得點, 但過一晚唔怕掛). c6聽到得我同佢去都不知鬼咁開心.

伯爵府

無呀~結婚9年啦, 係我要求唔去渡蜜月。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

首頁

尾頁

跳至