興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位大大如果響屋企用ISO400, AV MODE,
光圈4.0, 焦距17MM
快門你地會出幾多?
冇加減EV

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

1. 每人家中用的燈都唔同光度
2. 用唔用測光模式有唔同結果
3. 唔同測光位置 (光暗位)又會唔同

大宅

唔知點解佢情願出黎爆晒,都要出個1/6 慢快門比我。我要將EV減到盡,先出1/20. 影完出黎好爆...

版主

原帖由 madmaclau 於 09-7-8 23:02 發表
唔知點解佢情願出黎爆晒,都要出個1/6 慢快門比我。我要將EV減到盡,先出1/20. 影完出黎好爆...

你用左flash ?
支flash 係咩mode ? E-TTL ?

如果係用Flash 又係 E-TTL mode, 機身轉去 M mode, set 光圈 f5.6, f4.0.... 任何一個
快門set 1/200 試下

加左flash, set 光圈係控制支燈的輸出俾主體
set 快門就控制背景光度

(最好都係有相出la, 唔係成日都係得個講, 唔知真正問題係邊)

民房

有冇相睇下呀?? 睇下點爆法
我的攝影網誌,歡迎指教:

大宅

麻煩晒

全部相都係 ISO 400, AV MODE, F/5.0

1. 冇落閃, 冇加減EV

2. 冇落閃, 減盡EV

3. 落閃, SECOND CURTAIN, 冇加減EV

4. 落閃, SECOND CURTAIN, 減盡EV

5. 落閃, 冇加減EV

6. 落閃, 減盡EV

版主

都係睇唔到exif 資料

咁la, 你先去set 左部機的 custom function 3 的 "光圈先決自動曝光模式下的閃光同步速度" 去 "1" 先,
(中文user manual page 104)
咁set, 一用flash 及 Av mode, 閃光燈同步會set 去 1/200秒, 一般都唔會over晒

(支燈係canon 定係 nissin ?)

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能係用左average metering, 因為要就其他較暗位置, 所以曝光比較長.

下次試吓改用partial metering /center-weighted metering.

原帖由 madmaclau 於 09-7-8 23:37 發表
麻煩晒

全部相都係 ISO 400, AV MODE, F/5.0

1. 冇落閃, 冇加減EV

2. 冇落閃, 減盡EV
http://loky.smugmug.com/photos/585534824_FBhkf ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇左你啲相EXIF 你都係用center-weighted metering.

我用左5DII 試左用閃都係慢, 用左閃雖然慢但主體會清啲, 如果SET 左custom function 就會正常返.

睇來set CF 都係解決方法.

原帖由 clpapa 於 09-7-9 00:01 發表
可能係用左average metering, 因為要就其他較暗位置, 所以曝光比較長.

下次試吓改用partial metering /center-weighted metering.

子爵府

原帖由 clpapa 於 09-7-9 00:57 發表
睇左你啲相EXIF 你都係用center-weighted metering.

我用左5DII 試左用閃都係慢, 用左閃雖然慢但主體會清啲, 如果SET 左custom function 就會正常返.

睇來set CF 都係解決方法.

...
Canon 轉 A mode 係咪唔識自動將快門set到1/60"呢? Nikon default 就會。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 madmaclau 於 09-7-8 11:02 PM 發表
你影白喎, 咩測光mode ?

大宅

咦?我開左有exif架!仲未識搞smugmug.
我用canon閃。試過用cf同步1/200, 咁又暗左!
係呀,我都係用center-weighted,
係咪即係一定要用cf既1/200同步?
我測光係對住個主體按*黎FEL...咁做係咪唔啱架?我成日覺得我測光方法可能唔啱!

版主

用左閃光燈, 試下用m mode 去影, 自己set 快門去 1/30 至 1/200 秒; 光圈set f4.0, f5.6..只要唔好太細就得 (一般都唔會曝光過度)

以前用canon, 加左閃, 我都係用M mode 去影, 出來好過用 Av mode

再唔係就拎部機同閃光燈去canon cs, 即場問下佢地, 等佢地d staff 教下妳

大宅

係呀!所以我一路都係用m mode。唔識用av mode。因為好似仲難。我長期落閃,因為我手震又唔想開高iso啲鏡又唔係枝枝大光圈。我枝閃過左保養佢地cs都唔騷我喇!:(

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 madmaclau 於 09-7-9 10:03 AM 發表
係呀!所以我一路都係用m mode。唔識用av mode。因為好似仲難。我長期落閃,因為我手震又唔想開高iso啲鏡又唔係枝枝大光圈。我枝閃過左保養佢地cs都唔騷我喇!:( ...
你outdoor 唔好m mode 呀.
用閃用m mode 無問題.
或者跟小朋友去一日街, 用m mode 真係摞黎攪

你咁試影, 白色咁多, 白色本身就難影. 係好難測得準
黑色都係, 你正經d 試過喇

你成日話手震, 我見你之前用135L 影出果d相, 快門好多都無1/135.. 同埋仲要影小朋友郁緊, 係一定震

版主

我唔係話支flash有問題要拎上去cs 整
而係建議你拎部機同燈上去cs, 等佢地教你點用

日光下, 戶外影, 用flash, 真係要set 高速同步, 否則多數over 晒

室內影, 用flash, 用 m mode 都得

去一轉cs 向佢地d staff 請教下, 唔會因為你支flash 過左保用期而唔教你的

大宅

我通常同佢地出街都會落閃,因為出出入入冷氣地方就用閃囉。出返有太陽先off左個閃佢囉!(好鬼重) 等我返去再試試。出張早前既相大家睇睇。係咪好唔掂呀?

子爵府

madmaclau 覺得部機有問題, 鏡又有問題, 閃又唔得,但又話自已係Canon 死硬 fans wor. 咁你鐘意Canon d 咩呢?

大宅

佢會肯教架?我以為有保養佢先會理我添。

子爵府

原帖由 madmaclau 於 09-7-9 10:20 發表
我通常同佢地出街都會落閃,因為出出入入冷氣地方就用閃囉。出返有太陽先off左個閃佢囉!(好鬼重) 等我返去再試試。出張早前既相大家睇睇。係咪好唔掂呀?

...
乜野唔踮?不如你正正經經影張來睇下啦。

首頁

尾頁

跳至