興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 madmaclau 於 09-7-9 10:20 發表
我通常同佢地出街都會落閃,因為出出入入冷氣地方就用閃囉。出返有太陽先off左個閃佢囉!(好鬼重) 等我返去再試試。出張早前既相大家睇睇。係咪好唔掂呀?

.

影景, 試下用光圈先決, 收細D 光圈來影
呢張就咁睇, 係天氣影響大d
個天灰成咁, 用咩機同鏡影都係唔靚

另外, 用m mode, 都要曝光準確至得
不如睇下本說明書, 睇睇用m mode 時點去set 部機

大宅

知道。今晚返去再影啲相先。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會,而家睇落去係好似slow-sync 咁做法. 用Pmode 就會用1/60-1/200之間既快門.

User Manual Page 70 - Av:
Using the Built-in Flash
The flash exposure will be set automatically to match the aperture that was set. The shutter speed will set automatically between 30 sec. -1/200 sec.to suit the scene's brightness.

In low light,the main subject is exposed with the automatic flash,and the background with a slow shutter speed set automatically.

Both the subject and background look properly exposed (automatic slow-speed fash sync). .........

原帖由 軍魁星 於 09-7-9 08:59 發表
Canon 轉 A mode 係咪唔識自動將快門set到1/60"呢? Nikon default 就會。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 軍魁星 於 09-7-9 10:20 發表
madmaclau 覺得部機有問題, 鏡又有問題, 閃又唔得,但又話自已係Canon 死硬 fans wor. 咁你鐘意Canon d 咩呢?

我越睇越驚, 我都係 Canon user, 係咪考慮要轉 Nikon 呢

大宅

原帖由 軍魁星 於 09-7-9 10:20 發表
madmaclau 覺得部機有問題, 鏡又有問題, 閃又唔得,但又話自已係Canon 死硬 fans wor. 咁你鐘意Canon d 咩呢?

我只係覺得自己唔好彩啫。其實可能全部都係我自己既問題。閃我都燒過,真係有幾好彩大家明白。不過我依然喜歡canon, 因為佢影出黎既相啲色我好鐘意。尤其是135L。NIKON一黎我本身唔喜呢個品牌(個人經歷),二黎啲朋友影人出黎啲面色好令我唔鐘意。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好理LA, 今晚用P mode 加閃試吓LA, 睇吓係唔係你要既嘢LA.

原帖由 madmaclau 於 09-7-9 17:16 發表

我只係覺得自己唔好彩啫。其實可能全部都係我自己既問題。閃我都燒過,真係有幾好彩大家明白。不過我依然喜歡canon, 因為佢影出黎既相啲色我好鐘意。尤其是135L。NIKON一黎我本身唔喜呢個品牌(個人經歷),二黎啲朋友 ...

首頁

尾頁

跳至