跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我會選5 - 7 間, 最多3個類別.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我的Priority係:
1.英文好
2.Academic好, 接傳統小學容易.
3.口碑好, 近 + 校舍設備足.
ps.有愛心是以上各項均必須擁有的.

無學卷唔代表易入, eg.康傑及HKPS已是其中兩間好Heat的KG.

複式洋房

MAMAMEEE,

你講嘅point全部係我想要的,請問沙田/大圍/MOS區有邊d幼稚園有齊你以上各點?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-14 23:11 發表
我的Priority係:
1.英文好
2.Academic好, 接傳統小學容易.
3.口碑好, 近 + 校舍設備足.
ps.有愛心是以上各項均必須擁有的.

無學卷唔代表易入, eg.康傑及HKPS已是其中兩間好Heat的KG. ...

康傑: 有NET上英文堂, 一星期好似有1-2次普通話堂, 課程算深, 上小學無問題, 校舍大, 天台有遊樂場, 仲可以種菜, 聽講會有1-2次玩水/BBQ活動添~
hkps: 兩文三語好強, 去活動/傳統小學都ok, 無戶外操場, 口碑一流!
張煊昌: 有學卷, 校舍大有戶外操場, 有NET, 上傳統小學無問題, 口碑都好好!

大宅

原帖由 kerkermui 於 09-7-15 09:26 發表

康傑: 有NET上英文堂, 一星期好似有1-2次普通話堂, 課程算深, 上小學無問題, 校舍大, 天台有遊樂場, 仲可以種菜, 聽講會有1-2次玩水/BBQ活動添~
hkps: 兩文三語好強, 去活動/傳統小學都ok, 無戶外操場, 口碑一流!
...

我只知樂基有N1,請問其餘兩間有無呢?

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Jennyhui 於 09-7-15 10:23 發表
Hi 恐龍媽,
康傑, 口碑唔錯, 雖然佢無學卷, 但係學費+雜費都係大約$3000到, 唔係好貴.
所以, 呢間係我後備既首選
HKPS, 我聽聞好難入, 因為佢地學位少, 同埋學費+雜費都要大約$4000, 所以我都未必報.
張煊昌, 聽聞佢 ...

其實果D 大抽獎, 派去咩小學, 係無得話邊間幼稚園大多派去咩小學, 派去邊內頭除左講LUCK 外, 仲有, 父母讀過/兄/姐在某小學, 有分計, 原全同來自邊間幼稚園無關. 如你要睇食力, 例不如睇D 學生大多考到咩私立/直資較為實際.

合一堂課程係較淺, ESP 係英文, 如要求語言強, 就未必合, 但就地方大, 近年偏向只收8月出生之前的小朋友, 好幾年前都唔係咁的. 升傳統小學, 好多野要出去惡補. 這是有兩個過來人話我知的.

伯爵府

原帖由 Bear@MAMA 於 09-7-15 09:51 發表

我只知樂基有N1讀,請問其餘兩間有無呢?

康傑有~ 張煊昌無~

伯爵府

靈糧嘅學生~ 聽聞多數會揀返靈糧小學, 佢地玩活動教學架, 所以如果上傳統小學, 都幾吃力!

其他~ 唔多清楚,~

伯爵府

原帖由 monkey05 於 09-7-15 10:55 發表

其實果D 大抽獎, 派去咩小學, 係無得話邊間幼稚園大多派去咩小學, 派去邊內頭除左講LUCK 外, 仲有, 父母讀過/兄/姐在某小學, 有分計, 原全同來自邊間幼稚園無關. 如你要睇食力, 例不如睇D 學生大多考到咩私立/直 ...

係呀~
大抽獎派去邊, 好睇d家長嘅選擇
你可以話某類人鍾意某類KG, 所以佢地都會揀相近style嘅小學, 但只係"選擇"問題, 唔係學校好與壞~

舊年我問過~ 康傑無人入過石門浸大嗰門中小學, 老師連嗰度有間直資都唔知! (其他沙田都無乜直資架啦!)
不過張煊昌就有人入到~~

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

好媽媽勳章

請問HKPS是邊一間 ?

大宅

原帖由 cat412 於 09-7-15 13:41 發表
請問HKPS是邊一間 ?

樂基

大宅

hi! 我都住大圍咖我bb都係08bb! 大圍邊間活動教學我就唔知,不過沙田圍乙明救世軍就係活動教學咖! 妳可以睇下。
原帖由 joeywongmy 於 09-7-15 13:34 發表
唔好意思
想問下我個b08年12月出世
我應該幾時同佢報n1?
因為我聽好多人都係今年拎form下年9月讀
不過我個b要到下年12月先夠2歲
咁我應該今年報定下年報?
thx

另請問大圍區有無邊間既n1係活動教學?
(我想上教育王國搵 ...

男爵府

榮光是否活動教學呢?

侯爵府

好媽媽勳章

想請問一下,沙田/馬鞍山區內,有邊間KINDER係用到學劵之餘,課程又會深少少既呢?

我家三女而家20個月大,但已KO晒二仔的K1教科書,原本一心俾呀女入番二仔果間(平安福音堂),但近來又掙扎緊:到時佢上到K1,好多野都已經識了,佢會悶&唔想學習...

所以想幫呀女試考一下其他KINDER,轉轉環境,但佢係11月年尾出世既"細女",唔知考邊間會好D&岩佢一D呢?
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

首頁

尾頁

跳至