跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

4個月開始都比一餐rice cereal佢食, then tried, applesause, sweet potato, pea, peach, banana,carrot, etc.
Carrot - 一星期唔好多過兩餐, 因會令面仔黃.
魚-都係一星期兩餐比較好, 因驚有太多水銀.
橙汁 - 一定唔可飲, 因奶同橙汁會起化學作用, 會仍固架.
旦王 - 要到10個月先可試食,
旦白-要差唔多一歲試食.
cheese-都係10個月先食, 我都係買qbb比佢食.
honey-要過兩歲先食得.
肉 -用黎調味ok, 但我唔會比bb食住.
其實大多數食物都係過左一歲食就最安全啦.

如怕bb poopoo唔好, 可飲少量西梅汁+水開. gerber果隻好好架.
bb飲水, 我仔都唔多飲, 我會用餵藥既針筒比佢飲少少. 其實如食得夠奶, 係唔洗怕佢唔夠fluid. 因為bb係一歲前主要食物都應該係奶, solid food只係其次.

原帖由 sasakaka 於 09-7-9 17:15 發表
相信BB 到6 個月大了,
大家開始比BB食固體食物了,你地會比什麼食物先?
不如大家分享一下同埋UPDATE 一下大家的情況啦。

複式洋房

carrie
聽你講carrot and fish 一星期唔好多過2餐,我比個女第一次試食的話,唔係起碼比佢食3-5日先知對果種食物有無敏感咩,咁點算?
請指教

首頁

尾頁

跳至