跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

8月3日開學啦. 我小朋友返上午班.問過老師原來頭一個星期只係返1個鐘. 好似要一個月後才會返足3個鐘. 唔知係唔係呢?

大宅

醒目開學勳章

我女女今年番全日n班,園長同我講只會頭兩日番個幾鐘,之後就會開始正常咁番全日,不過園長講既野,都唔知信唔信佢好~

男爵府

好媽媽勳章

我仔今年10月會返比諾N1, 不過我有少少後悔幫亞仔報咗呢間.話說上個月返去辨理入學手續買校服,見到大廳個playground好似好dirty, 又見d小朋友著埋鞋係到玩, 最差就係連d家長都著住鞋係度行, 我問在場既職員(唔知係唔係老師)咩唔係要除鞋架咩, 佢話平時小朋友玩就係, 但果日人多, 又家長又傭人, 唔理得咁多咁話. 首先我覺得d家長都好有問題, 小朋友唔識無計, 但大人應該自律吓, 而d職員(老師)更加有問題, 人多就唔理架喇, 令我都好担心比個小朋友佢地教囉. 另外到攞書包喇, 發覺個書包裡面無校服叫我等下幫我搵, 一等就等左成半個鐘, 又話要問園長, 好似咩都要問園長得佢一個人知咁, 跟住我問你知我仔著咩size咩, 不如你比個size我度吓先, 跟住個老師話咩你未揀size架咩, 應該係之前揀左架喎, 我話都無收過任何通知返黎度size, 跟住個老師就出去攞左套話啱一般N班小朋友size既校服比我, 話唔啱再攞返黎換, 唉....小小事都咁無系統, 真担心.

大宅

醒目開學勳章

唉,,,,其實我都有d後悔,原因大致上同你差唔多,拎校服o個日呢...我覺得d玩具呀..教材呀...地墊呀好似好舊好污糟咁~
番到屋企試下套校服,點知套校服大到不得了,拎番去換又話未有岩佢既size,叫我遲d再番去換喎,仲話如果未換到岩,到番學o個日著便服番去都無所謂喎!!!我心唸下????咁都得?!?!?!
好彩我只係俾個女讀一年,幼稚園一定會同佢轉校~

大宅

原帖由 linglingng 於 09-7-10 16:01 發表
8月3日開學啦. 我小朋友返上午班.問過老師原來頭一個星期只係返1個鐘. 好似要一個月後才會返足3個鐘. 唔知係唔係呢?

我仔仔8月3日都係返上午班, 學校派咗張紙, 8月返1個鐘, 9月返3鐘, 而且8月有要交足學費, 之前從來都沒講過8月返1個鐘, 好似有d揾笨. 須然頭一個月小朋友都要適應, 但學校有責任講明在先 ,
係呢你哋8月份交咗學費未??係咪開學第一天交?
有無小朋友報咗校車?

大宅

好媽媽勳章

頭幾日返學是返一個鍾,如果小朋友唔喊就會返足三個鍾(小朋友唔喊既話一個星期後就會返正常時間),唔使擔心成個月返一個鍾,會因應小朋友既表現而定,新學期一開始學校是會有D野安排得唔好,因為好多小朋友入讀,慢慢情況會改善,要比小小耐性,適應著既話唔錯既,教學程度比區內既非牟利會深,佢既程度會高到一級.小朋友上到小一唔使一下咁辛苦,容易D適應,我覺得間學校除著個園長,其他都唔錯既.

別墅

我都報仔仔報左n1下午班. 拎校服前都冇收過通知話要度下size, 點知俾左套好大0既校服俾我, 我話要換細d, 園長就話暫時未有貨, 要我等兩日後再返去拎新0既size. 兩日後我都換左喇, 不過都係大左少少, 咁算啦!
園長又同我講, 8月係返一個幾鐘, 如果仔仔唔喊又ok0既話, 就可以繼續留低上堂, 到4點幾先走都ok, 家長可以陪2堂. 不過, 園長冇同我講幾時交學費, 幾時要交著住校服0既證件相, 我又唔記得問喎, 諗住開左學先問佢啦~
我仔仔之前上開比諾playgroup, 冇錯, d玩具係比較舊, 但唔算污糟, 冇塵冇跡, 但d 姨姨, miss同外籍miss都好好人, 都算唔錯的.

大宅

好媽媽勳章

校服相可以開學後先比,早d比小朋友就可以早d認自己個座位同自己放野個櫃.咁早d遲d都冇問題,就你自己方便.新開學好多野要同學校慢慢溝通,唔是一下就上軌道.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡都8月開學讀N班, 到現時為止我都覺得呢間學校OK啦, 註冊果日去到d老師嬸嬸都幾nice幾有禮貌, 我囡件外套都大左d, 去到學校換都即刻有得換番件細size

學費仲未比, 我諗住第一日番學時帶埋張支票去~

大宅

我上年小朋友返K1時都返左2星期半日,後來適應到就返足全日。我果時都有問老師幾時可以返全日,因俾足延展費用又只返幾個鐘好似好唔抵

不過我覺得間幼稚園真係唔差,程度都ok,我聽過一個家長係其他討論區用3個字形容佢 --平、靚、抵!我記得入學時個遊樂場都幾乾淨下,但一有開放日多人就會污臟,其實d膠墊清潔都幾麻煩下,但無膠墊又好危險。但其他地方我晚晚放學都見有人清潔,我覺得ok!

原帖由 phsara 於 09-7-14 14:19 發表

我仔仔8月3日都係返上午班, 學校派咗張紙, 8月返1個鐘, 9月返3鐘, 而且8月有要交足學費, 之前從來都沒講過8月返1個鐘, 好似有d揾笨. 須然頭一個月小朋友都要適應, 但學校有責任講明在先 ,
係呢你哋8月份交咗 ...

大宅

不過佢派學服又真係幾求奇,佢唔會好專業有人度size,佢只會用目測又或靠估俾個size 你,唔啱就換咁。呢個係園長處事的方式!

原帖由 phsara 於 09-7-14 14:19 發表

係呢你哋8月份交咗 ...

別墅

我問過其他朋友,原來大部份學校都係頭果個月返一個鐘,睇吓小朋友的識應然後再決定係咪比佢返足鐘. 至於校服. 就算即時有人幫你度到返學時可能都未必ok. 因小朋友可能高咗. 至於地方: 我老公都覺得好dirty. 我同佢講最梗要做足清潔就冇問題,學校都好多年其實都應該買過d 新的.

大宅

8月份返學啦, 問過無校車, 9月份先開始有, 有無住寶琳區的媽咪, 可以分享吓坐咩車最方便.

別墅

哎呀!!我都唔記得要book校車.

phsara,
係咪全部地區都未有校車呀? 係咪要等到9月先會有呢?

男爵府

減齡達人勳章

我仔今年11月會返比諾N1, 現在仲未收通知去辨理入學手續和買校服. Why???

大宅

我係魷魚灣村住, 唔知道其他地區, 你可以打電話比校車叔叔:趙先生查詢吓.

原帖由 linglingng 於 09-7-27 16:21 發表
哎呀!!我都唔記得要book校車.

phsara,
係咪全部地區都未有校車呀? 係咪要等到9月先會有呢?

大宅

我都留左位09年1月做插班生<N1>, 我現在都未有收到通知辦理入學手續...

別墅

學校都係比趙先生電話我. 我打去問原來佢只做TKO, 我要由TKO去順利村呀. 都仲未搵到唔知點算呀!

原帖由 phsara 於 09-7-28 14:13 發表
我係魷魚灣村住, 唔知道其他地區, 你可以打電話比校車叔叔:趙先生查詢吓.

別墅

唔知有冇返N1 上午班 B 班的呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 linglingng 於 09-8-7 11:58 發表
唔知有冇返N1 上午班 B 班的呢?

你係邊位同學仔

首頁
12345...14

尾頁

跳至