樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

大宅

MRNT:

想問下您對金既睇法?
我有D金向06 & 07 買入, 以家係咪賣出, 轉入D股票呢?
請比D意見, THANKS!!!

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-7-11 20:49 發表
真係唔抵得要幫你開個信箱.第日有乜問題關於樓市既就集中係呢度問你. 唔怕MISS咗D寶貴資料.

Post幾個有用topics既link係度,唔怕搵唔番.

1)租樓冷氣唔涼可要求業主換過部新的嗎?

2) 買樓的理性與感性

3) 買 ...
Wah!!! Play so big? You scared me ar. Need to make my kids to sleep, chat tmr.

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

Wow....師兄....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

好媽媽勳章

SUPPORT

男爵府

搞到我好大壓力添,係人都知我睇好,萬一個市跌返落來,我會c得仲慘過 ofxx 兄。

男爵府

原帖由 abc123__812 於 09-7-11 22:46 發表
MRNT:

想問下您對金既睇法?
我有D金向06 & 07 買入, 以家係咪賣出, 轉入D股票呢?
請比D意見, THANKS!!!
索羅斯就係長期睇好金既,佢話金遲早過二千蚊。我自已睇,黃金長線會升。不過股票可能會升得快d。金融海嘯,金都未點跌過,而家股市通街筍野,我自已選擇買股票,無抓黃金。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

咁而家有乜筍野呢?

原帖由 MRNT 於 09-7-12 09:42 發表
索羅斯就係長期睇好金既,佢話金遲早過二千蚊。我自已睇,黃金長線會升。不過股票可能會升得快d。金融海嘯,金都未點跌過,而家股市通街筍野,我自已選擇買股票,無抓黃金。 ...

男爵府

原帖由 尼古丁 於 09-7-11 21:20 發表

1)我冇報比銀行,我出租左個單位, d信寄晒去出租單立, 又唔想成日打攪個租客, 咁點收返d銀行信, 唔係我都唔知報幾多比稅局, 每年比左幾多利息。

去供樓銀行度將你個通訊地址改去你現住址就得。只要你按時供款,銀行唔會查你層樓係咪自住。呢樣你可以放心。

原帖由 尼古丁 於 09-7-11 21:20 發表

2) 平日一夠5萬就部份還款,唔會留太多現錢係身,但一但失業點加按套返d錢作生活費, dxx兄弟好高息,有咩辦法?

選擇一d例如Mortgage One 的plan, 我知渣打,恆生都有, 有閒錢隨時擺入去,要錢洗又可以摞返出來,不過息率好似高小小。

我自已就無額外還錢俾銀行,因為息實在太平喇,我用準備還俾銀行的錢買隻匯豐的優先股,收9厘息,幫下我供樓添。風險係如果匯豐折埋,我隻優先股就會變為零,全軍覆沒。不過等匯豐折埋先算啦。

男爵府

原帖由 諺諺mum 於 09-7-12 09:55 發表
咁而家有乜筍野呢?
Sorry, 我係好友,睇我講d野最好自已心底打返個折,我睇恆指未來兩三年會創新高。唸唔倒有d乜唔係筍野。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

好! 就打過5折俾你

原帖由 MRNT 於 09-7-12 09:59 發表
Sorry, 我係好友,睇我講d野最好自已心底打返個折,我睇恆指未來兩三年會創新高。唸唔倒有d乜唔係筍野。

男爵府

原帖由 leanna~ 於 09-7-11 22:02 發表

咁咩因素跌咗?我今個月2號又入多間呀! 我今年上半年真係走火入魔!
仲有,任志剛又話股市會大跌,你又點睇?
嘩,原來你同靚太太一樣咁狼c?

任總7月9日的文章係話:"我們不能排除金融市場的表現將令人失望並大幅波動,從而再次令投資者受損。" 你係咪指呢樣?

任總好喜歡用一d負面的說話去幫興合合的投資者淋下冷水。股市回吐是必然會發生的,不過無人知道幾時回,回幾深。投資者如果能捉住每個浪的浪頂浪底,當然好happy, 不過我自已試過好多次都唔得,可能我先天就欠缺呢份本事,所以我選擇長抓。

正如任總自已講:"市場往往會比政府官員更能掌握實況,特別是自由及流通且規模龐大,而又不會受到個別或少數市場人士過度影響的金融市場。" 佢都唔係每次都講中,事前你唔知佢邊次岩邊次錯。就好似早前佢話金融海嘯第二波會比第一波更強烈,但佢係呢分文章里面已經改觀,改為:"我當然希望未來數月的發展能夠證實這個解釋是正確的。" 咩解釋呢?就係 "很多人解釋這是因為金融危機最壞的時間已經過去,金融體系正漸趨穩定".

大宅

中原CCL上週-1.21%
7、8月放暑假,交投是否放慢?
下半年又有什麼新盤可留意?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...28

尾頁

跳至