興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔係諗住買,不過真係好奇想問下1D MARK 3 同5D MARK2 既分別響邊?我知5D新啲,但係去SHOWROOM玩係1D好玩啲咁既!?

後話,1D MARK 3 加50.4 真係好正!
勁鐘意。中六合彩的話真係 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

1D MK III 唔係 Full frame, 係 1.3x crop factor 的機
ccd size 係18.7x28.1mm

1Ds 系列才是 full frame

Canon 的機, 1 系是頂級專業機, 好多功能都係 5D, 5D Mk II 都無的
e.g. 多點對焦, 多點spot metering, 連拍張數.....

Canon 的 Marketing 做得好, 半專業機係少好多野玩, 一定要你上佢的專業機才掂

(中六合彩, 我會買 D3X )

大宅

勁!版主大大真係連canon系都好熟!
不過我見啲人好似講到5Dm2勁過1Dm3,
但好多prof有1Ds又情願留部1Dm3都唔換5D...

禁止訪問

大宅

兩萬八 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 ha8mo 於 09-7-22 09:25 發表
買啦買啦
1D3賣二萬八之嘛

但D3X好似五萬八喎

1Ds MK III 才是 full frame, 同Nikon D3X 比接近d

大宅

我要中六合彩!

禁止訪問

大宅

我剩係覺得1dm3感覺對焦容易啲!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

depends on which lens you use.

原帖由 madmaclau 於 09-7-22 17:25 發表
我剩係覺得1dm3感覺對焦容易啲!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

首頁

尾頁

跳至