自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

haha, 我個仔兩歲半時, 好似廿六個英文字母都未識晒喎~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

2.5歲開始教, 趕得切有餘.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kinglong doesn't know English well, he knows reply What is your name? How old are you? What is it? Color ( red, yellow, blue, green, pink, orange) Number ( 1 -10 ).

Kinglong

珍珠宮

原帖由 Jennyhui 於 09-7-14 17:16 發表
想問吓各位mami, 2.5歲既小朋友, 係唔係已經要識得簡單既英文對答?
只係識得單字係唔係已經比人遲?
如果早d識得英文對答, 對小朋友將來爭取小一既學位係唔係有利?
你地既小朋友呢個歲數時, 英文程度去到邊? ...

有 d 小朋友 2.5 歲講野都未係好叻....唔好話講英文!

題外話,朝早番工有時會見到一對母女,一邊行一邊串字,個囡應該唔係 k2 就 k3,依家放暑假都係要串字,香港 d 小朋友真係慘!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好睇平時點教架bor,你平時同佢講中文定英文?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

我仔啱啱兩歲半,唔好話英文,佢連中文對答都唔係好掂,有時問佢嘢,佢都唔知我問乜,跟返我問。
英文佢只識1-10同順住講A-Z

伯爵府

我個囡而家三歲, 讀咗一年 n1, 都係 26 個字母未識晒, 仲有幾個未記得, 因為佢間學校係 k1 先會正式教 a-z. 但係佢就識一堆 vocab. 囉, 老師話佢平日跟英語老師上堂, 都跟到都明老師講咩. 不過我都係早兩日食緊 apple, 先第一次聽見佢同我講 full sentence, 佢同我講 i like apple 囉.

不過我個人覺得要識多啲 vocab. 先可以對答如流, 要講一句 full sentence 其實好易, 但要識多啲 vocab. 先可以講到想講的嘢.

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

正常喎...... 我個細女都係差不多!

原帖由 俊軒bb 於 09-7-14 17:27 發表
我仔啱啱兩歲半,唔好話英文,佢連中文對答都唔係好掂,有時問佢嘢,佢都唔知我問乜,跟返我問。
英文佢只識1-10同順住講A-Z

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我都唔明d家長,見好多人都係媽媽+工人就同小朋友講全英文,其他人就同小朋友講廣東話,但個媽媽/工人既英文其實好一般,我有時諗,咁會唔會太勉強/令小朋友仲學少咗? 因為好多expressions個媽媽/工人跟本就唔識用英文表達/講錯咗自己都唔知。

原帖由 webjen 於 09-7-14 17:23 發表

有 d 小朋友 2.5 歲講野都未係好叻....唔好話講英文!

題外話,朝早番工有時會見到一對母女,一邊行一邊串字,個囡應該唔係 k2 就 k3,依家放暑假都係要串字,香港 d 小朋友真係慘! ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

原帖由 eeb 於 09-7-14 17:31 發表
其實我都唔明d家長,見好多人都係媽媽+工人就同小朋友講全英文,其他人就同小朋友講廣東話,但個媽媽/工人既英文其實好一般,我有時諗,咁會唔會太勉強/令小朋友仲學少咗? 因為好多expressions個媽媽/工人跟本就唔識用英文表達 ...

我就自問英文差,唔敢日常用英文同囡溝通,只係講故事(但我囡發音好過我),或者玩下遊戲,eg I like xxxx,1 人講 1 句咁!
有時係街聽到 d 人用英文同小朋友講野,得罪講,有 d 真係嚇親,有 d 又半中半英!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

IVO都就黎2.5歲
但...講野都未係好掂
最多識講dvd入面d字咋
a-z我都冇教佢
睇黎我要急起直追mouth:mouth:" />

伯爵府

我個女3歲, 識大楷a-z, 小楷就仲未識

水晶宮

好媽媽勳章

2.5歲想有咩英文程度???
好多小朋友講廣東話都未攪得掂.
我大仔果時有賓姐湊,未夠2歲就識a-z,咁又點?我唔覺佢特別叻,反而3歲返k1時有d野佢已經識成日係到遊魂.

細女自己湊,9月就3歲一個abc都唔識

我冇打算比佢地入什麼名校,普通官立津貼小學係以抽獎方式派位,所以英文對答有幾好都唔會影響小一派位.

原帖由 Jennyhui 於 09-7-14 17:16 發表
想問吓各位mami, 2.5歲既小朋友, 係唔係已經要識得簡單既英文對答?
如果早d識得英文對答, 對小朋友將來爭取小一既學位係唔係有利?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我個囡成兩歲先識講野,,
到依家都講得麻麻地,,唔好話
講英文,,

子爵府

畀面勳章

我仔2歲5個月已經識哂a-z
英文對答就一般啦

^.^

男爵府

唔使咁急,我記得我個仔好早已經認得a-z,大概歲幾啦,係佢自己睇vcd學番嚟,當時我係請印傭,所以佢唔算英語環境。

不過其實佢都唔係好識講野,係連中文都講唔掂,唔好話英文,到兩歲幾都好差,記得佢考幼稚園,一句野都冇講過。不過到入咗幼稚園之後,嘩,變到鬼咁多野講,講唔停。有時仲覺得佢好煩tim....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2.5 yr 時我都係係只問耕耘不問收穫的階段, 唔好理佢識唔識, 多讀多睇, 多鼓勵佢講, 去上下英文課, 一定有幫助. 想英文好, 只識認 abc 無用架. 小朋友語文有一個爆發期, 會在好短時間識多好多, 好嚇人架.

禁止訪問

珍珠宮

嚇水我.. 兩歲半要開始計較英文程度.. 母語都未講得太掂

首頁

尾頁

跳至