跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

想問吓大家你個BB的進度係點? 晴晴剛識得行, 佢會嬰手語, 仲會識講少少日常生活用語!

例如CAR, BALL, SHOE, 去街, MOM MOM, 唔好, 奶奶, DUCK, 爸爸, 媽媽, 謝謝, BYE BYE, 該該(即係唔該), 打打, 曳曳, DOG咁!

想問有無其他小B可以講到4-5個字的短句呀?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

複式洋房

三個字 "B B 曳"

大宅

媽媽, 爸爸, star, six, 抱抱, bye bye, duck, ball ball

大宅

囡囡成日唔講野,之前學講野會咬字好淸楚"奶奶".now越嚟越懒講成"呢呢"
仲有蝦抱先叫mamamouth:
最叻叻咪見到包叫包包,見到花叫fa

又唔肯去厠厠,死都"燦"返起身,

見到dummy & 哈利波得poster,就拍心口話比你知驚驚:;pppp:

識行,
周圍同人揮手say hello,byebye.當咗自己香港小姐
飛吻,拍手.
聽倒音樂跳舞.(好跟bit,慢歌就轉圈,rock d就頭dun dun)
攬住公仔鍚.仲要飲奶時要喂埋d公仔(pooh2隻,羊咩咩,
貓貓)先自已飲(好彩用朝朝奶樽唔滴)
上床下床(超快)
倒轉睇野(不知幾驚扭到頸)
搶電話講bb太空話
仲有雙手掩口笑扮淑女(但個頭一路dun,一d都唔斯文)

坐bb車冇野望就捉实抦dun吓 dun吓(好似騎馬)
有野望就手指指

大宅

好媽媽勳章

梓語最叻同爸爸講抱抱, 之後不停咁講"呢個, 果個", 要爸爸拎比佢,
佢識講baby, 一見到d bb就好開心咁大叫, 不過唔係太清潔, 講到好似"爸b"咁,
識叫媽咪, 爸爸, 爺爺, 婆婆, 姐姐, 伯伯, 哥哥, 姨姨, 妹妹, 弟弟 (當然咬字仲未好清楚, 仲成日用氣音講野, 不過都明ga)
識拎住d袋通屋走, 一路行一路byebye,
一路行街一路say hi, 又一路say bye,
d廣告一有音樂, 佢就會自己好開心咁跳舞,
我一叫佢罰企, 就識自己企定定唔郁...
呢個女好鐘意人讚佢, 一讚佢就好開心,

禁止訪問

別墅

在這個階段的BB好好玩,時常有意外驚喜俾你.
有次C6放工回家, 在開門之際, 子睿轉頭看着門口說"邊個".
有時他們D行為真係好攪笑.
他見地下有水,他便拿抹手紙像阿信那樣趴在地下抹地并且說着"mak mak".真係笑地你為止.

子爵府

原帖由 星星沙 於 09-7-17 13:27 發表
在這個階段的BB好好玩,時常有意外驚喜俾你.
有次C6放工回家, 在開門之際, 子睿轉頭看着門口說"邊個".
有時他們D行為真係好攪笑.
他見地下有水,他便拿抹手紙像阿信那樣趴在地下抹地并且說着"mak mak".真係笑地你為止. ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我放工開門, Jasmine會叫mommy, mommy!!
有日Jasmine搗旦, 搞到亂七八糟, c6問"who did that?" Jasmine話"I did that"
<--不過我唔在塲, 唔知有幾堅

別墅

jasmine真係好叻呀....我個仔只係識mama, baba, daddy, dad bu, 婆婆, bye bye, 有時識e e, 佢係粗人一個 "動手不動口", 動口就係咬我....
原帖由 Jasmine豬豬 於 09-7-17 21:50 發表
我放工開門, Jasmine會叫mommy, mommy!!
有日Jasmine搗旦, 搞到亂七八糟, c6問"who did that?" Jasmine話"I did that"

大宅

你個囝同我個囡都幾似哦, 佢都係動手不動口, 不過可能對比你個囝係斯文版

原帖由 tsl0511 於 09-7-18 22:56 發表
jasmine真係好叻呀....我個仔只係識mama, baba, daddy, dad bu, 婆婆, bye bye, 有時識e e, 佢係粗人一個 "動手不動口", 動口就係咬我....

子爵府

勁!

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-7-17 21:50 發表

大宅

好叻叻叻

子爵府

前兩晚我mami叫寶寶豬叫我"ma ma",點知听倒佢好清楚咁咁答"唔叫",激c我!!!>_<

噚晚識咗"點蟲蟲",不過係捉住你對手教你點!!! @_@"

大宅

原帖由 KUROMI-BB 於 09-7-23 11:09 發表
前兩晚我mami叫寶寶豬叫我"ma ma",點知听倒佢好清楚咁咁答"唔叫",激c我!!!>_<

噚晚識咗"點蟲蟲",不過係捉住你對手教你點!!! @_@"

呢d片段, 大家記得記住, 過多幾年 (就真係会激c我地!!)

大宅

啊, Jasmine仲識顏色&配對, 会問問題, 得一條, 佢会指住d野話"sat?sat?" (即係what's that?) 不過同一條同一件可以指住問五、六次, 都真係好悶

子爵府

所以我已經拍咗DV!!! ^o^P

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-7-23 22:02 發表

呢d片段, 大家記得記住, 過多幾年 (就真係会激c我地!!)

複式洋房

可愛澄澄

澄澄15個月識講短片內句子
http://hk.myblog.yahoo.com/kurobebaby/article?mid=691

子爵府

澄澄好犀利呀!!!
我隻寶寶豬仲叫緊我做"爸爸爸" !!!

原帖由 cathy_t117 於 09-9-9 16:32 發表
澄澄15個月識講短片內句子
http://hk.myblog.yahoo.com/kurobebaby/article?mid=691

別墅

My lovely boy can speak following words:
Numbers: Six, Two, Three, Five, Eight, Nine
Color: Blue, Green
Alphabet: A,B,C,D,G,H,K,M,N,O,P,S,T,X
People: Mammy, 爸爸, 爺爺, 婆婆, 姐姐
Object: Shoes, Chair, Sock

首頁

尾頁

跳至