跳至

首頁
23456...17

尾頁

別墅

I believe that is Parkland parking. At the side of cinema on Ernest St, cinema has their own underground car park (entrance right under the railway bridge). Keep the ticket and give it to the staff to scan before you leave. 4hrs enough time to watch movie and eating.

I am living in Runcorn. Not too far from city.

原帖由 pigpig 於 09-7-20 18:29 發表

我果時係泊架車係戲院對面既停車場,所以就收我5蚊/2小時,甘果個係咪 under parkland停車場呀?
果時,我係睇完戲,然後係戲院拎張卷,係停車場走時俾錢時,連卷同5蚊俾個職員囉....
你講話免費4小時,係邊個停車場?
你依家住邊區呀 ...

別墅

I migrated to Brisbane since Sept 2006.

Next month I will have my citizenship ceremony. My PR visa expired, cannot leave Oz until I got my Oz passport done...

原帖由 car_li 於 09-7-20 18:51 發表
lillymarie, pigpig, and ngftf,

真係好多謝.你地比的INFO,好有用!不過我想問吓邊區會較多洋人(E.G OZ)住呀?定係無咩分多洋人住定唔多呀?

LILLYMARIE, 你好西厲,你無去BRISBANE,但已經對BRISBANE好熟,真係好好嘢。

PIG P ...

別墅

Hi Pigpig

Where is your daughter learn horse riding?

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 ngtft 於 09-7-21 08:57 發表
I believe that is Parkland parking. At the side of cinema on Ernest St, cinema has their own underground car park (entrance right under the railway bridge). Keep the ticket and give it to the staff ...

甘我諗應該係最近先改4小時免費泊車,之前真係5蚊/2個鐘;我老公話可能無生意呀....
原本你依家住Runcorn,我都有朋友住呢區,你返工係咪返city?Runcorn都好方便,買野係咪多數落sunnybank買?
我囡囡係The Gap果邊學騎馬,但係上幾個月咪好大風雨,個場攪到爛晒,所以就停學左啦!依家排緊另一間,但話要排1年先有位呀!

My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 ngtft 於 09-7-21 09:02 發表
I migrated to Brisbane since Sept 2006.

Next month I will have my citizenship ceremony. My PR visa expired, cannot leave Oz until I got my Oz passport done...

你係咪好努力甘讀呀?我拎左本書,但見到已經唔想睇啦!我諗我一定考唔到!但我出年都諗住返hk,到時再算

琥珀宮

lillymarie, pigpig, and ngftf,

真係好多謝.你地比的INFO,好有用!不過我想問吓邊區會較多洋人(E.G OZ)住呀?定係無咩分多洋人住定唔多呀?

LILLYMARIE, 你好西厲,你無去BRISBANE,但已經對BRISBANE好熟,真係好好嘢。

PIG P ...

我係07年11月移民過黎,黎緊11月可以考入藉試啦...不過,我未預備好呢....
我本身住呢區都好多洋人。

大宅

PIG P ...

我對brisbane一D都唔算熟呢, 只係多謝好多朋友唔嫌麻煩, 係網上分享佢地既經驗咋.

大宅

我又有一些問題:

1. 租屋, 通常屋內有無雪櫃, 洗衣機之類的大型電器?
2. 買大型電器, 例如雪櫃/洗衣機, 一般送貨要預幾耐?
3. 買傢俬, 例如床/sofa/飯枱等等, 又要預幾耐送貨時間呢? 係咪同香港差不多的呢?
4. 買車, 二手/新車, 要等幾耐先攞到車? 可以供車嗎?
5. 有無一些信得過的二手車行介紹?

別墅

We buy chinese veg etc from Sunnybank, only 10min drive. I work at Gabba, so take train from Runcorn only 25min, better than driving.

My daughter wants to learn horse riding but she already learning piano, gymestic and tennis. Cannot affort more $$.

原帖由 pigpig 於 09-7-21 11:55 發表

甘我諗應該係最近先改4小時免費泊車,之前真係5蚊/2個鐘;我老公話可能無生意呀....
原本你依家住Runcorn,我都有朋友住呢區,你返工係咪返city?Runcorn都好方便,買野係咪多數落sunnybank買?
我囡囡係The Gap果邊學騎馬,但係上 ...

別墅

I study the book for around 1 week before the test, I took the test for 5 min. Its realy comment sense questions.

You no need to fullfill 2 yr before you sit the test, you can do the test and then apply citizenship later. My colleague try to book for there test but there is no time slot for coming 2 months.

原帖由 pigpig 於 09-7-21 11:56 發表

你係咪好努力甘讀呀?我拎左本書,但見到已經唔想睇啦!我諗我一定考唔到!但我出年都諗住返hk,到時再算

別墅

Depends, but usually NO. Some townhouse may have dryer only. Even they have, you don't want to use it.

Within one week.

3. 買傢俬, 例如床/sofa/飯枱等等, 又要預幾耐送貨時間呢? 係咪同香港差不多的呢?
Not same as hk, usually higher price chinese stuff. Oz made solid wood furniture is very expensive. Check this site for some idea.
http://www.superamart.com/home/store_locator.asp
Delivery depends on their order shipment, could wait for month.
4. 買車, 二手/新車, 要等幾耐先攞到車? 可以供車嗎?
New/2nd hands car from shop/car dealer, depends on model and stock, could be month. If buy Oz made car like Holden/Ford/Toyota, should be faster. I got my new car around 2 weeks. Car loan depends on your credit, may be difficult if you have not much credit history in Oz. May try HSBC AU here but higher interest could be.

5. 有無一些信得過的二手車行介紹?
No... but can try offical car dealer like FOrd/Holden/Toyota, they have some demo car sell with same new car warrenty but cheaper. Usually they already run more then 10km but less then 20km. Or old model etc.

原帖由 lillymarie 於 09-7-21 13:09 發表
我又有一些問題:

4. 買車 ...

琥珀宮

原帖由 ngtft 於 09-7-22 07:44 發表
We buy chinese veg etc from Sunnybank, only 10min drive. I work at Gabba, so take train from Runcorn only 25min, better than driving.

My daughter wants to learn horse riding but she already learning ...

我老公都係搭火車返工,因為屋企行去火車站,都係100米,而且你知係city泊車好唔方便...
你囡囡都學幾多野,我囡囡只係學游水、網球,如果騎馬有位就學啦!但睇黎就有排等啦!佢都有話要學小提琴,但係我覺得佢得把口講下,所以可以再等一等先學。
原來黎緊2個月都無得考?太好啦....
不過,係咪如果我依家唔考既話,如果我想出年出境,再返澳洲,要重新再計過住滿2年先可以考入藉試?甘我個PR資格點續?

琥珀宮

原帖由 lillymarie 於 09-7-21 13:09 發表
我又有一些問題:

4. 買車 ...

1)租屋通常都無包雪櫃、洗衣機之類既大型電器,大多數包洗碗碟機﹙不過我無用過﹚。

2)大約1星期時間送貨,但我黎到時買雪櫃就好唔好彩,架新雪櫃雪種有問題,攪到要再等佢送部新既黎,攪左差不多2個星期。

3)如果買傢俬果D,我覺得係HK帶過黎好D,因為呢邊果D又貴又唔靚囉....

4)如果買2手車,應該都可以供,而且即時可以拎車,但如果供車,呢邊既利息好貴,唔抵。
我自己買新車,無供,可以選擇供;至於幾時拎車,就要睇下你要買咩款、顏色,如果有貨既話,大約1星期都拎到車,但如果無貨既話,就要等船期到,有時大約要等1個月有多ga....
如果買2手車,我會建議,你首先睇定心水車款,然後去果間公司直接睇,因為佢地除新車外,都有2手車出售,比較有信心保証。

別墅

You still can leave Au provided that your PR Visa still valid. The requirment is 2 yrs in Oz within 5 yrs. Before apply citizenship, a 1total 2 month period must be within 2 years before you apply citizenship. So it is not necessary to be continue stay. I went back HK last July and apply citizenship in Mar without problem.

When was your PR visa granded? If you have PR before 1-Jul-07, then you only need to stay in Oz of 2 yr before apply citizenship, but have to do it before Jul 2010. Otherwise it will be 4 yrs stay before apply citizenship.

原帖由 pigpig 於 09-7-22 08:27 發表

我老公都係搭火車返工,因為屋企行去火車站,都係100米,而且你知係city泊車好唔方便...
你囡囡都學幾多野,我囡囡只係學游水、網球,如果騎馬有位就學啦!但睇黎就有排等啦!佢都有話要學小提琴,但係我覺得佢得把口講下,所以可以再 ...

大宅

pigpig, ngtft,
多謝你地的意見.
如果一邊住apartment, 同時又租屋, 等香港D野到咗先搬入去, 雙重開支好似好傷呢!
我本來想慳錢, 盡量早D租屋, 唔住apartment/motel, 諗住買D基本傢俬, 住係間吉屋度等香港的shipment.可能要打住地舖先

琥珀宮

原帖由 ngtft 於 09-7-22 10:16 發表
You still can leave Au provided that your PR Visa still valid. The requirment is 2 yrs in Oz within 5 yrs. Before apply citizenship, a 1total 2 month period must be within 2 years before you apply cit ...

我地係住滿2年果隻就可以入藉;我要問清楚我老公,究竟係點既先。

琥珀宮

原帖由 lillymarie 於 09-7-22 11:50 發表
pigpig, ngtft,
多謝你地的意見.
如果一邊住apartment, 同時又租屋, 等香港D野到咗先搬入去, 雙重開支好似好傷呢!
我本來想慳錢, 盡量早D租屋, 唔住apartment/motel, 諗住買D基本傢俬, 住係間吉屋度等香港的shipment ...

你預由hk運野到澳洲,大約要1個月時間,所以,你果一個月,可以係hk租服務式住它,甘就唔需要打地鋪。
另外,如果你想過到黎搵屋時方便D,最好叫你老公係hk搵定一份澳洲既工作,到時有工作証明,先有人肯租屋俾你ga.....

大宅

請問在Brisbane, 最多人用, 最普通, 周街都見到的是甚麼車?

大宅

原帖由 pigpig 於 09-7-22 11:57 發表

你預由hk運野到澳洲,大約要1個月時間,所以,你果一個月,可以係hk租服務式住它,甘就唔需要打地鋪。
另外,如果你想過到黎搵屋時方便D,最好叫你老公係hk搵定一份澳洲既工作,到時有工作証明,先有人肯租屋俾你ga..... ...

thanks!
其實我老公已搵到工, 今次係公司幫手搞VISA過去, 但其它野要我地自己搞點.
無辦法啦, 有D錢可能真的慳唔到.....

琥珀宮

原帖由 lillymarie 於 09-7-22 12:04 發表

thanks!
其實我老公已搵到工, 今次係公司幫手搞VISA過去, 但其它野要我地自己搞點.
無辦法啦, 有D錢可能真的慳唔到.....

甘就容易啦....你咪將hk既野,搵搬運公司運走,運走大約2個星期後,就出發,過到黎租服務式住宅,初初到步就可以租車,租唔同既車款,睇下自己鐘意渣邊款車,跟住渣車去搵屋,因為呢邊睇屋好煩,要係一個佢指定既時間、日期去睇,唔似hk甘,你話幾時睇就幾時睇,跟住所有去睇屋既人就要入紙,再由業主去選租客,呢個過程太約都要3星期,到時如果你hk既野運到黎,你就同運輸公司講,叫佢幫你將個貨櫃保耐少少﹙如果你未租到屋既話﹚,所以,你一定要同運輸公司傾好,有幾多日免費幫你保留貨櫃,如果唔係,逐日計,到時好唔化算!

首頁
23456...17

尾頁

跳至