自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

真係嬲都震呀

大宅

但我諗如果係我地僱主炒左碟經血菜俾個印印食, 俾印印告, 一定會被判有罪. 我覺得香港政府保障工人多過個僱主. 真係唔知咩政府黎, 保障D外人多過納稅人?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

離哂大譜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

起碼都坐一個月啦,仲有可能另到個僱主有病﹝精神上、憂慮等等﹞

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

痴Q線呀

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係痴線
間接助長第日D工人有乜唔鐘意, 都可以繼續住加料飯餸個僱主食, 反正斷正都係無罪

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

控罪係意圖損害而施用有害物品罪

撤消控罪既原因係未能提出證明高溫處理後的經血會傷害身體,因此跟控罪不符,只有撤消。。。

如果改控影響當時人精神狀況呢類型既條例,告入既機會就大好多!

法律好多時都係咁,所以控方一定要諗得好清楚用邊條例去告,揀錯就會好似呢單咁架啦!

禁止訪問

別墅

是否也反影了律政司無能?

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 candiceLingLing 於 09-7-16 10:44 發表
控罪係意圖損害而施用有害物品罪

撤消控罪既原因係未能提出證明高溫處理後的經血會傷害身體,因此跟控罪不符,只有撤消。。。

如果改控影響當時人精神狀況呢類型既條例,告入既機會就大好多!

法律好多時都係咁,所以控方一 ...

所以話法律係好多漏洞,真係要好小心,仲要好勞心

我地做僱主真係好可憐

珍珠宮

原帖由 catw88 於 09-7-16 10:47 發表
如果個工人有病..好似乙型肝炎咁..食左佢d血..成家都會中晒乙型肝炎..
咁都唔算有害..同埋依家d菌咁勁..食佢d血好唔衛生woo~

因為煮熟左o既食物,乜菌都死晒,所以無害wor mouth:
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原帖由 hkaa 於 09-7-15 20:57 發表
這是甚麼世界?還有公理嗎? 一定要上訴到底呀!大家同意嗎?

無審過,何來上訴
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

做香港人真係咩保障都冇O架,就連請個工人都除時驚比人害 .諗住法律能夠制裁D黑心工人,對佢地有阻嚇性"情”罰.點知呢單案判佢無罪.我諗呢條賤人聞判後會鬆毛鬆翼 .而且更會令到D賤工人覺得就算點樣整蠱僱主都唔會有罪.我地僱主就要更加提防.所以呢單案一定要上訴,用另一個罪名控告條賤人.要入罪為止先可以有阻嚇性.不過我怕個僱主未必會上訴 ,因為怕麻煩麻,又要搵律師.之前唔係話印尼有短訊比各印傭話如果比僱主炒O左終身不能再出國搵食o既咩.如果係真都好,起碼呢條pk唔駛旨意再出黎害人

水晶宮

crazy HK government
crazy maid

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ilmom 於 09-7-16 10:56 發表
是否也反影了律政司無能?

呃飯食~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 webjen 於 09-7-16 11:00 AM 發表

無審過,何來上訴

係咪叫司法覆核呀?

珍珠宮

原帖由 蝦碌媽咪 於 09-7-16 11:39 發表

係咪叫司法覆核呀?

頭先有人話係控方撒銷控罪,
咁即係根本冇上唔上訴呢件事......咁可唔可以話亦都冇可能司法覆核(唔熟法律),
定係控方打算改以其他罪名/條例去告??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 goat 於 09-7-16 11:43 發表

頭先有人話係控方撒銷控罪,
咁即係根本冇上唔上訴呢件事......咁可唔可以話亦都冇可能司法覆核(唔熟法律),
定係控方打算改以其他罪名/條例去告??

應該要啦, 唔係點掂呀!!!!

首頁

尾頁

跳至