懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

急急急,我想問下如果決定在健康院打針,咁有咩針係要自費出去搵私家打?...
聽人講話政府啲針吾齊?...我個b已經個半月,滿月時打左支乙型肝炎咋~

洋房

原帖由 maggiess 於 09-7-15 19:32 發表
急急急,我想問下如果決定在健康院打針,咁有咩針係要自費出去搵私家打?...
聽人講話政府啲針吾齊?...我個b已經個半月,滿月時打左支乙型肝炎咋~

你問下肺炎鍊球菌健康院幫唔幫你打
因為我個仔7月出世佢就包埋幫你打
你應該去食輪狀病毒囉
其他都好似有幫你打

大宅

水豆針要自己比錢係私家醫生度打

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

I think... 如果你個 b唔會接觸好多唔同既人的話, 唔需要咁早打肺炎鍊球菌... 可以等 8月中衛生署公佈打肺炎鍊球菌針的詳細安排後先算...

而我 d 醫生朋友話不值得去食輪狀病毒口服疫苗, 因佢只 cover 到一部份的病毒, bb 一樣有機會病...

所以我阿仔 (而家 ~2yrs.) 只打左肺炎鍊球菌, 冇食輪狀病毒口服疫苗...

但佢 1 yr. 時我有帶佢打水豆針, 但原來而家 d 水豆針唔係 life long 的, 要唔知 6yrs. 定 7 yrs. 再打加強針 (我個家庭醫生同我講的)... 咁值唔值得打就自己決定了...

首頁

尾頁

跳至