論盡家傭

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

寫得好呀!你唔介質的話,我又用你依個來send多幾次,叫多d人send出去,等佢地正視
原帖由 Namson 於 09-7-17 15:15 發表
我個封係咁寫.

致 :黃仁龍及特首辦
希望你能正視這郵件, 不要隨手棄掉!!

本人強烈不滿近日有工人用經血煮餸給僱主食用,竟可以無罪釋放. 作為僱主的我非常震驚, 是否不危害生命,對方就沒有錯嗎?
這句說話是完全 ...

禁止訪問

大宅

畀面勳章

You are welcome!

原帖由 vvmikeyvv 於 09-7-17 16:12 發表
寫得好呀!你唔介質的話,我又用你依個來send多幾次,叫多d人send出去,等佢地正視

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都寫左一篇...

近日有工人用經血煮菜給僱主食用的案件, 最後竟可無罪釋放, 對於這個判決, 本人實在感到震驚及失望...
的確, 經血屎尿等並非有害物質, 但內裡所存在的細菌足以對人體有害, 或者, 醫學上證明高溫可以殺死細菌, 但是受害人的心理上及精神上的傷害呢?? 相信這一世受害人都會蒙上陰影..
如果這單案件套在食肆上, 足以令該食肆釘牌吧, 但為何今次該女傭可以無罪釋放呢??
事實上, 政府在外傭條例上有保障外傭, 但有沒有半條條例是保障僱主呢??
僱主們才是香港的納稅人, 僱主們才是香港的巿民..
本人亦是一名外傭僱主, 實在迫不得意才僱用外僱照顧我家中7.5個月大的女兒...
每天上班就是擔驚受怕的希望家中外僱對我女兒不要差, 回到家中, 就算發現外僱的錯處, 無論大與小, 都不敢放聲責罵, 因為怕她會對我的女兒不利...
為什麼一班外傭會這樣有恃無恐呢?? 因為她們實在太明白香港政府有多麼的善解人意, 體諒她們離鄉別井, 心理會有一點點不平衡, 就算好像今次經血煮菜都一樣無事.. (就算事實不是如此, 但她們也認為如此)
但, 有人明白我們一班外傭僱主嗎??

要說的, 實在太多... 希望政府及各議員看清楚外傭離鄉之愁之餘, 亦多一點想到我們這班被忽略, 被抑壓的外傭僱主們..!!!

伯爵府

原帖由 Namson 於 09-7-17 14:13 發表
我都send左啦!

多謝晒!

伯爵府

原帖由 vvmikeyvv 於 09-7-17 14:47 發表
請問應該點樣send,可唔可以比d樣板,我都好想幚手send,但唔知應該點寫,可唔可以比d板我send呀,我怕我自己寫得激動只係識小佢呀.
咁做可唔可以拎個pk工人有反罪名呀!唉~如果唔係日後大家既日子就慘啦,唔知邊日會食屎同 ...

我pm左比你喇!

但你唔好原封send去,我唔想佢地見係一模一樣,所以睇到唔鬼睇!

伯爵府

原帖由 msbeauty 於 09-7-17 15:16 發表
黃仁龍:
[email protected]

特首辦 (包括所有官員)

東周刊及其其下之傳媒:

一周及其其下之傳媒 (包括萍果日報)

議員email:
馮檢基 [email protected]
涂謹申 [email protected]

何俊仁 [email protected]
李華明 i[email protected]
[email=劉慧卿%[email protected]]劉慧卿
[/email]

張文光 [email protected]

已send以上各單位!

伯爵府

原帖由 vvmikeyvv 於 09-7-17 16:12 發表

改少少好喎!
佢地見一模一樣可能唔鬼理喎!

伯爵府

原帖由 shadma 於 09-7-17 16:32 發表
我都出一分綿力出咗信, 有無埋長毛同黃毓個email...

係呀!有冇呀!
等佢地掉下蕉比班無能pk都好呀!

伯爵府

我諗唔駛考慮李x人啦呵?呢條友成日同班外傭同一陣線!

複式洋房

這是記給議員們:救救孩子

張文光議員: 請尊貴的議員,為我們這些辛勞的家庭伸展正義.屎尿煲飯,經血游魚乾煲蓮偶, 各式各樣的飯菜,就因為這方某案例,請救救孩子們,不要讓孩子們吃下惡心的東西.

|ho jason 寄給 cmkoffice

開了此案例,香港家庭顧主大人鑊,屎尿雜菓賓治
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090716/00176_002.html
咁樣判都得,D MUM 野法官來嫁,有咗依個案例,以後香港家庭就大0鑊,
真真[不該]街街, 法官大人我以後点那樣敢請家庭傭工呀,包水鮫變咗包屎鮫,姨媽片三文字,
尿水雜屎賓治, 只要事前全部加過熱殺過細菌,咁就食你唔死啦,[真不該],[真不該],[真不該],[真不該]
鬼唔望法官大人你就請到這些屎尿家傭

// 以上是: 擇錄討論區的帖子, 說出了各家庭顧主的心聲..\\\.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
請尊貴的議員,為我們這些辛勞的家庭顧主伸展正義.我們一方面外出辛勞工作,又要一方面日日提心吊胆,害怕有天吃

屎尿煲飯,經血游魚乾煲蓮偶, 各式各樣的飯菜,就因為這方某案例,請救救我們的孩子吧....!!!!!!!!
[必需要司法覆核,否則香港家庭永無寧日香港亦都永無寧日.]

伯爵府

搵到長毛同毓民email喇,不過唔知up唔update架,因為都係上網搵架咋:

梁國雄:

黃毓民:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問下d高官將d屎同尿倒落佢地度,得唔得,還掂都冇害,佢地唔可以告我地.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-17 17:16 發表
搵到長毛同毓民email喇,不過唔知up唔update架,因為都係上網搵架咋:

梁國雄:

黃毓民:

send 埋比呢兩個..haha

伯爵府

原帖由 sakesakee 於 09-7-17 17:27 發表

send 埋比呢兩個..haha

我send左啦!

大宅

以上所有e-mail 全部寄晒!!!!!!

我仲寫埋... 香港僱主一直不被保障, 好不公平等等添...... 要等佢地知道我們既慘況........

大宅

原帖由 Perkangel 於 09-7-16 14:02 發表

SORRY 呀FA, 我諗我朋友未必想再提件事啦, 因為當時佢係岩岩生完BB, 佢本身身體唔好生完好虛弱要留在家休養, 後來發現個印印俾D咁野佢嘆, 都花左好多時間先平復到架咋!
最慘係, 個賤印加落湯度, 仲要佢兩公婆真係 ...

請你朋友出黎講呀, 個個都唔出聲咪縱容d印印, 以為d僱主好洽, 最終大家也受害呀!!!
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

複式洋房

irene_the_pooh, 不如你都send封信出嚟俾我哋BK媽咪, 一齊send去以上單位

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-17 12:11 發表
我已send左email去以上單位!

各位,請同心呀!

男爵府

all done!!
http://www.flickr.com/photos/asas_family/sets/72157601057744979/

複式洋房

I have sent out the email as follow, this is copy from a BK mami, but I have amended and added something in the content:

本人對於近日有外傭用經血煮菜給僱主食用的案件, 最後竟可無罪釋放, 實在感到震驚及失望...

的確, 經血屎尿等並非有害物質, 但內裡所存在的細菌足以對人體有害, 雖然醫學上證明高溫可以殺死細菌, 但是受害人的心理上及精神上的傷害你們又有沒有想到呢??

如果這單案件套在食肆上, 足以令該食肆釘牌, 但為何今次該女傭可以無罪釋放?? 這樣只會令在港的外傭認為她們可以用"落降頭"的方法去處理她與僱主之間的問題, 試問身為天主教徒的特首你, 會否認為這做法是對的?

我們認為政府在外傭條例上過份保障外傭, 而忽略保障我們一班僱主, 在此, 本人懇親特首正視這案件, 正視我們一班僱主的保障.

原帖由 CaCa33 於 09-7-17 18:21 發表
irene_the_pooh, 不如你都send封信出嚟俾我哋BK媽咪, 一齊send去以上單位

首頁
34567...8

尾頁

跳至