懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

thx!!
原帖由 tko123 於 09-7-16 21:59 發表

yes
買bb野可以用會員價

別墅

我重諗住自己截 Taxi 添 ... 應該點做好呢?
原帖由 fifi630 於 09-7-16 18:33 發表
如果生得但得自己1個人係咪打999?/打救護站呢?

大宅

原帖由 tangerine 於 09-7-17 12:29 發表
我重諗住自己截 Taxi 添 ... 應該點做好呢?

但問題係打999
白車只會車你去最近的急症室
好似我咁.最近屋企的急症室唔係我book左生的醫院
所以我打算call taxi

別墅

yes, u'r right. i'm living in TKO and working in Central. But i'm going to give birth in eastern hospital. So, no matter what, i need to call taxi anyway

男爵府

原帖由 黑白豬 於 09-7-17 12:27 發表
你諗住買產後廿八方…我成日聽到呢樣野,但就唔知係咩黎,可以話我知嘛!

係o的產後補身中藥,中藥已經一包包整好,自己再加o的肉/雞就得!最啱o的唔識產後點補身的人(因為媽媽同奶奶都唔識幫我補!)

因為食足廿八日,所以叫廿八方

我姐生兩個都有食,宜家身體幾ok!所以我都諗住食,方便o的

侯爵府

好媽媽勳章

我之前睇過bk有人問過,佢地話d醫生、姑娘教:
1. 如果陣痛 - 搭taxi
2. 如果見紅 - 搭taxi
3. 如果穿水 - call 白車 (依家call白車係可以揀去邊間醫院既)
原帖由 tko123 於 09-7-17 12:31 發表

但問題係打999

男爵府

原帖由 tko123 於 09-7-17 12:31 發表

但問題係打999

我都係諗住call taxi~~初期陣痛/穿水/見紅,應該仲頂得住掛~~

侯爵府

好媽媽勳章

原來係甘,因為C6叫我買!不過我唔駛買lu,因為我請左陪月,佢會煲d野俾我補身!
原帖由 jkfamily 於 09-7-17 12:38 發表

係o的產後補身中藥,中藥已經一包包整好,自己再加o的肉/雞就得!最啱o的唔識產後點補身的人(因為媽媽同奶奶都唔識幫我補!)

因為食足廿八日,所以叫廿八方

我姐生兩個都有食,宜家身體幾ok!所以我都諗住食,方便o的 ...

大宅

同事 & 姑娘都教我搭 的士 呀
因為宜家打 999 會問你問題 =0=
到時都唔知咩事啦 點答姐 =0=

原帖由 黑白豬 於 09-7-17 12:38 發表
3. 如果穿水 - call 白車 (依家call白車係可以揀去邊間醫院既)
...

大宅

唔得 睇來都要迫迫他!!!
我都想 keep 住睇下個變化家嘛!!!

原帖由 gulolo 於 09-7-17 10:55 發表
每個星期日好似食藥咁定時定候就影...佢又冇反抗...咁keep住睇到個肚既變化...感覺好amazing架...同埋都係影前面, 左右, 幾mins就攪掂喇...所以佢冇say no:loveliness:

反而出街影就少...因為我個肚仲係34" ja... ...

侯爵府

好媽媽勳章

yes...聽bk既媽咪意見,話除非穿水(穿水真係好危險架!)
P.S. 各位媽媽,如果你真係穿水,真係去call白車呀!搭的士都唔好丫!因為我媽咪生我果陣,有個媽咪就係甘樣,個b窒息,導致阿b大個會變啞/弱智
原帖由 jkfamily 於 09-7-17 12:39 發表

我都係諗住call taxi~~初期陣痛/穿水/見紅,應該仲頂得住掛~~

大宅

原帖由 黑白豬 於 09-7-17 12:38 發表
...

今朝我打左去消防總署的救護熱線問
佢話係唔可以揀去邊間醫院
佢只會車你去最近的急症室
但我問我個手術一定要返某間醫院做喎
佢話我可以嘗試叫嗰間醫院的醫生出信.話我一定要返佢間醫院
咁CALL 白車時 SHOW.但到時都係睇情型.如果佢地覺得好危急.都係唔會啋你.照車你去最近的急症室
佢仲提我.佢地只會車我去急症室唔係上有關病房
係急症室又要分流又成.我睇自己CALL 的士
直接上產房仲快

侯爵府

好媽媽勳章

我上次暈左,C6 call白車,我迷迷糊糊聽到d人勁問佢野,C6答到亂晒龍甘,真係O咀…
原帖由 cinderella_mama 於 09-7-17 12:41 發表
同事 & 姑娘都教我搭 的士 呀
因為宜家打 999 會問你問題 =0=
到時都唔知咩事啦 點答姐 =0=

大宅

你地有冇TAXI台電話
我得D八折的電話
個D派車好鬼耐的

侯爵府

好媽媽勳章

不過如果穿水就真係要考慮call白車喇(係之前bk d媽媽去產前講座d醫生、姑娘教架!),我相信佢地教得,應該唔會老點我地卦
原帖由 tko123 於 09-7-17 12:48 發表

今朝我打左去消防總署的救護熱線問
佢話係唔可以揀去邊間醫院
佢只會車你去最近的急症室
但我問我個手術一定要返某間醫院做喎
佢話我可以嘗試叫嗰間醫院的醫生出信.話我一定要返佢間醫院
咁CALL 白車時 SHOW.但到 ...

大宅

原帖由 黑白豬 於 09-7-17 12:47 發表
yes...聽bk既媽咪意見,話除非穿水(穿水真係好危險架!)
P.S. 各位媽媽,如果你真係穿水,真係去call白車呀!搭的士都唔好丫!因為我媽咪生我果陣,有個媽咪就係甘樣,個b窒息,導致阿b大個會變啞/弱智 ...

我個FRIEND都係穿水先CALL TAXI
係將軍澳去仁安添
咁坐白車都要時間
仲要打999時俾人問左問右
真係坐的士仲快喎

大宅

好媽媽勳章

提提大家~

如果大家發現自己D分泌有D黃,又覺得下面有D痕,去健康院檢查時要同姑娘講,問佢地可唔可以幫你驗B型鏈球菌~因為我朋友佢都有,佢提我要驗,如果唔係touchwood BB 出世會有機會受感染ga la~

我上次去健康院都有同姑娘講,於是就幫左我驗,今日打來叫我番健康院見醫生。

不過其實呢隻菌好common, 只要知道有,做番預防就得ga la~

侯爵府

好媽媽勳章

我又係得d 8折的士電話咋…我住果度仲大穫啦,直頭無的士架……我同C6講,如果有d乜事,我實死啦…
原帖由 tko123 於 09-7-17 12:49 發表
你地有冇TAXI台電話
我得D八折的電話
個D派車好鬼耐的

侯爵府

好媽媽勳章

不過如果call的士係好快既甘當然無問題啦!我果陣媽咪生我,果個孕婦就係穿左水仲搭巴士去醫院(車程半個鐘),所以個b窒息...
原帖由 tko123 於 09-7-17 12:51 發表

我個FRIEND都係穿水先CALL TAXI
係將軍澳去仁安添
咁坐白車都要時間
仲要打999時俾人問左問右
真係坐的士仲快喎

複式洋房

Thank you ^_^
我之前睇報紙都有講, 仲建議35-37週內做驗查, 如果有問題的話可能要開刀, 可免傳染俾bb。

原帖由 vinci80 於 09-7-17 12:52 發表
提提大家~

如果大家發現自己D分泌有D黃,又覺得下面有D痕,去健康院檢查時要同姑娘講,問佢地可唔可以幫你驗B型鏈球菌~因為我朋友佢都有,佢提我要驗,如果唔係touchwood BB 出世會有機會受感染ga la~

我上次去健康院都有同 ...

首頁

尾頁

跳至