懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱至向part5留言, 咁快就part6
my son b'day 13 Oct

大宅

原帖由 香香 於 09-7-20 10:33 發表
ops:" /> 我食足晒喇喎. 人地話6個月可以飲白蓮鬚. 我就7個開始飲第一次. 因為呢個動作係排胎毒. 我去藥房執既時候我都問左先執. 我早日食埋白果. 不過都係幾粒. 西瓜都有.

...

白蓮鬚係清胎毒, 但都係涼既嘢, 無可能6個月就飲喎~ 我問過媽咪同中醫都話32w後至飲, 我家姐同d friend都係8個月之後至飲! 如果個人體質唔同, 可能要最後個月至飲tim...
你6個月就飲真係太早啦! 你都係遲d再飲穩鎮d喎~

大宅

原帖由 coco_mama 於 09-7-20 16:26 發表

係呀!我有個朋友就係話6個月都已經可以開始飲白蓮鬚,但係我好驚,唔敢飲,因為怕太涼受唔到, 其實仲有冇d咩野可以唔咁涼,but又可以清下胎毒o家呢?

其實好多嘢都係30w後至食會好d, 西瓜, 芝麻糊30w之後可以開始食, 但係都係由食少少開始慢慢加, 32w可以開始飲白蓮so(但因個人體質, 可能要34-36w至飲) 跟住最後個月至食緑豆沙, 龜苓膏...
不過有人37w左右就開刀, 所以想清胎毒就要預早d飲白蓮so, 但龜苓膏就真係向開刀前2w左右至食(一個星期食2次左右), 因為真係怕涼得滯早產, bb早過開刀出世就真係失預算.

大宅

原帖由 katieyam 於 09-7-24 12:39 發表
我so far抽過一次筋, 但係個次抽完隻右小腳之後痛左三,四日......個次其實我左右腳都有抽, 但係可能左腳抽一抽就無事, 右腳抽左成半分鐘都有....

我既情況同你exactly一樣, 右面小腿痛左幾日, 左面瞓醒就無事....同病相連

大宅

政府e院至會問你攞有扣m巾, 而且買一包就夠, 因為之後自己去toliet就會用番貼嗰種or41cm都得, 總知方便自己嗰隻就ok!
我朋友話嗰d有扣m巾係生完d姐姐會幫你帶, 自己唔識用唔緊要, 因為之後要換多幾次都係有姐姐幫手, (佢話生完第一次咮咮都係向床上,姐姐攞尿盆去架咋) 所以生完頭十幾個鐘唔落床都應該係姐姐全權服侍.
之前我唔記得有位mama話藥房叫佢有扣m巾連"崩"帶一set買, 但其實d姐姐會有繩or帶幫你縛住, 所以唔駛聽藥房講買"崩"帶架!

大宅

原帖由 awesomeada 於 09-7-24 17:07 發表
星期三去左廣華飲糖水同產檢.

見到佢地大字報寫明由6月尾開始, 不用上"分娩的知識"產前講左, c6都可陪產.

真係!!!我仲報8左月中同我老公上堂,所以我問佢依家唔駛上堂都可以陪產佢仲上唔上,點知佢話聽下都好喎,佢驚佢到時手忙腳亂,上左堂可能到時冷靜d陪我.哈哈!

首頁

尾頁

跳至