懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

吓!!! 咁快諗第二個!!!
我連呢個出世係點都未知, 我真係唔敢咁快生第二個。
好似我大姑奶咁, 未夠一年就生第二個, 佢家陣成日都怨話好辛苦同冇哂自由。

原帖由 tko123 於 09-8-4 12:54 發表

我老公成日問我打算幾時生多個
我真係無佢咁好氣

複式洋房

仲有肥胖呀, 我係bmi超標所以要飲, 不過好彩冇事。

原帖由 cutefok 於 09-8-5 09:43 發表

好似over 3字頭, 有家族史, twins或以上, 曾經胎死覆中就要飲, 如你無乜特別咪唔洗囉, 我有啲fd都唔洗咖

複式洋房

我地要返工嘅媽咪好難跟呢個方法check胎動

原帖由 mylovelyBB 於 09-8-5 10:15 發表

係好媽媽網站搵到d數胎動既資料

http://www.haomama.com/hmm/contentHP.htm?content_id=d9cf6477-f242-4fd0-b97b-93e1f99412e0

複式洋房

我都join咗啦
原帖由 jkfamily 於 09-8-5 09:47 發表
以下的媽媽/爸爸已經入左FB「10月的bk媽媽」群組,仲有無人未入呀??

小娜子
TKO123
Imyim
Ringco
Lemonade 119
HFBB
Mh1001b
Jkfamily
Katieyam
Abbielam
Ksorange
Tkobebe
黑白豬
Kumoni-melody
Rachelam
大頭妹Suki
Ba ...

複式洋房

原帖由 @陳師奶@ 於 09-8-5 11:59 發表

我呢個月就冇發脾氣 但係就好易喊 隻貓唔錫我又喊

老公出廳睇書又喊 發惡夢又喊

仲有兩個月就bb出世喇 唔多唔少個人都有d精神緊張

晚晚訓覺都會亂諗野 驚阿b生左撻胎痣係塊面阿 鬥雞眼阿 痴利根阿 ...

我都係呀, 可能我之前照結構時話bb個腦可能有少少問題啦, 雖然依家暫時冇事, 但我仍然驚bb有自閉症、過度活躍症..... , 我有時睇電視見到d媽咪好辛苦咁照顧d小朋友我都忍唔住喊, 我c6成日話我睇電視啫, 唔使咁誇張呀. 可能真係d荷爾蒙影響啦.....

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-8-5 12:46 發表

我一直以來都係個幾開心的準媽媽,情緒保持得相當好(仲好過未有bb前,未有bb前我都幾情緒化),不過最近屋企人有重病,令我胡思亂想多左~~

我宜家成日要提自己,做人要樂觀o的,要記住自己好幸福,好幸運,要笑多o的,珍惜現在所擁有的一 ...

你好叻呀!!! 我個人一向都好悲觀, 每件事都向壞處諗, 而且我等咗成3年先有bb, 所以一有咗就非常緊張。
其實依家已經成日同自己講, 開心D啦, bb出世一定好健康, 不過有時一有少少野就好容易喊同發脾氣。

複式洋房

原帖由 ksorange 於 09-8-5 16:09 發表

我你一樣等左三年先有bb
之前係九週小產過一次 所以有時好緊張同擔心
好似今日胎動比前幾日少左同細力左 就有點驚
老公都勸我唔好噤擔心 可能bb轉左位
後來我都覺得胎動的地方唔同左
有時都覺得自己太過神經質 點 ...

所以我成日上嚟追post, 聽下你地嘅經驗同意見, 個人會冇咁緊張。初初5個月已經開始有宮縮仲痛就好驚, 後來又聽d媽咪講要休息多d, 之後就冇痛啦。所以有唔開心同人傾下係好d

複式洋房

原帖由 ksorange 於 09-8-5 16:30 發表
所以上多d黎 人都定好多
因為好多野 同老公講佢唔明我地感受

老公只係識講唔好諗咁多啦, 其實佢地永遠唔會明白你嘅感受, 不過總好過佢唔理, 我有fd個老公係唔理野, 好似老婆生仔係應份咁。

複式洋房

原帖由 ksorange 於 09-8-5 16:54 發表

初時我老公又係噤 叫我食多d 我話再食就嘔
佢又係叫我唔好形住 真係俾佢激死

各位媽咪加油!!!
有時諗仲有2個幾月就可以見到bb, 咩唔開心都唔理。

複式洋房

原帖由 nana11423 於 09-8-5 19:30 發表
多謝各位支持,今日去睇過BB,醫生話BB好叻,已經可以自己呼吸,唔洗靠呼吸機la..
講返我o既經歷比大家參考下,等到時大家唔洗咁緊張la..
當日我朝早返工路途中就感覺到個肚痛,個肚係縮埋實晒咁約20秒左右就會鬆返,跟住 ...

好詳細呀, 好多謝你呀!
聽到bb健康我都好替你高興, 你地要一齊加油呀!

複式洋房

我都打算下午3/4點先去.

原帖由 chucon 於 09-8-6 12:36 發表
個人認為3pm 去比較穩陣..

複式洋房

嘩!你個b好勁呀, 我個b成日恰我, 我一叫我老公摸個肚就靜哂完全唔郁, 老公一放開手佢就又踢過, 好似同我老公玩捉迷藏咁, 激c我老公。

原帖由 黑白豬 於 09-8-7 13:34 發表
我豆b真係好勁,我每晚訓覺訓向左既時候,豆b就會用力踢到我d被、三角墊識郁,我初初同老公講,佢唔信(因為我平日係娘家住,禮拜六、日先返自已屋企),之後上個禮拜六、日我訓向左,叫老公將隻手放係我個肚同床中間感覺 ...

複式洋房

吓!!!
依家check唔到喎, 你媽咪同你講笑咋

原帖由 黑白豬 於 09-8-7 14:29 發表
我媽咪話我阿豆b太活躍,仲叫我聽日問醫生,我阿豆b會唔會活躍得滯,touch wood有過度活躍症

複式洋房

非常有同感
原帖由 SweetAA 於 09-8-7 21:32 發表
今日睇左一篇「媳婦寫給奶奶的一封忤逆不道卻又無比正確的信 」,一篇好抵死既文章!大家興趣去睇下~http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10301677

天下奶奶一樣黑 ...

首頁

尾頁

跳至