跳至

首頁

尾頁

民房

我買左個廁板BB戒片,定時帶BB去坐,教他WEWE,POOPOO 要坐廁板. 已3星期了,他都在片片解決,好似吾明為甚麼坐廁板,想請教各位媽媽點算好? 這正常嗎? 還是一定要買POTTY 才戒到? 但我又怕BB 坐吾定

大宅

陪月勳章

我個仔好16/17個月巳識話比我知"吾吾" , 所以佢現在在家有時同我講 "吾吾" 我都會同佢去廁所架...但有時一日叫成3-5次不等架..轉頭又話"吾"完...點知係假架.. 不過我估到佢係真係想"吾吾"先會講, 因佢講得多我就知佢個日係真係想"吾吾", 只不過未到時間咋....HAHA

但VV 教左好耐了...佢都吾肯同我講...只係在沖涼時要VV 佢先會講比我知,其他時間係吾會講架,我諗我都要再努力D啦..

大宅

畀面勳章

宜家我都有同豬妹妹介片.. 每15-20分鐘就比佢坐potty.. 多數都有vv .. vv左之後.. 佢就自己拍手.. 但是我朋友又同我講唔駛咁密比佢坐potty.. 但係如果唔咁密坐potty.. 佢就會vv 左出黎..

宜家我都唔知應唔應該比佢咁密坐potty.. 定比佢自己feel下.. vv左出黎.. 佢下次先知如果要vv就要去potty坐..

別墅

原帖由 qq281207 於 09-11-10 01:22 發表

妳有無試下陪佢一齊"pupu"呀, 要做埋好出力果個樣, 叫佢用pat pat 出力咁囉. 我個人就唔鍾意佢地去pupu 時玩玩具, 睇書之類, 因為會分心架.

我有試過陪佢好出力咁, 佢係度學我扮出力仲係度笑, 比佢氣壞. 跟住都有叫佢pat pat用力. 有時佢一發功我捉佢坐, 咪話好似頭先咁用力大力叫pupu出來. 佢又係扮用力"唔唔"聲但無用力囉.

大宅

原帖由 qq281207 於 09-10-6 01:42 發表
我就17個月時試過同佢介片, 因為我個女15個月時已經識得自己示意要係廁所ng ng,但v v 就唔識。不過那時可以說是完全失敗,最後我認為佢係未ready, 迫佢都無迫佢繼續。

跟住3星期前(即21個月)試左幾日,已經好成功啦。 我自己就覺 ...

好耐冇見呀~
咁岩入黎睇下其他媽媽有乜方法介片,
唉,pui ying到而家都未識呀,都唔肯坐,一係坐都唔痾,
連痾便便人地要幫佢換片,都唔俾,都唔知點好!?

別墅

原帖由 irenepyy 於 09-11-7 00:09 發表
我個仔介咗三個星期都好成功介了vv, 出街都可以唔包片成個星期了. 都無出事又肯係膠袋vv. 現在最大問題係佢pupu. 佢知道自己pupu會講, 但叫我唔好同佢去廁所, 我試過三日, 佢一發功就抱佢坐bb廁板, 佢一坐就唔發力, ...

妳有無試下陪佢一齊"pupu"呀, 要做埋好出力果個樣, 叫佢用pat pat 出力咁囉. 我個人就唔鍾意佢地去pupu 時玩玩具, 睇書之類, 因為會分心架.

別墅

我個仔介咗三個星期都好成功介了vv, 出街都可以唔包片成個星期了. 都無出事又肯係膠袋vv. 現在最大問題係佢pupu. 佢知道自己pupu會講, 但叫我唔好同佢去廁所, 我試過三日, 佢一發功就抱佢坐bb廁板, 佢一坐就唔發力, 坐多陣就係咁話無要起身, 點講都唔肯坐. 試過坐住potty睇dvd坐半個鐘都去唔到. 三日都係咁, 足之三日無pupu, 到我老公放棄, 怕佢咁多日去唔到唔係几好. 第四日, 佢發功同我講唔好, 我當睇唔到聽唔到, 佢就係褲仔pupu咗. 我都真係無晒辨法. 現在日日都係咁, 講咗好多次pupu要係廁所, 佢又話知. 但又唔識發力, 都唔知點好.

大宅

原帖由 soying_l 於 09-10-30 12:45 發表

哦!我都會努力!

不過,我都唔知點入手,有似有d難度.只知其他媽媽有咩高見

大宅

原帖由 亞古豬媽 於 09-10-29 16:51 發表

唔係托兒,因為我報左明年2月返下學期既n1,校長話會幫佢介片,不過,我怕佢係學校就得,返到屋企有介唔到,所以我想試下幫佢介

哦!我都會努力!

大宅

原帖由 soying_l 於 09-10-22 09:58 發表

學校???你個BB都有返扥兒???

唔係托兒,因為我報左明年2月返下學期既n1,校長話會幫佢介片,不過,我怕佢係學校就得,返到屋企有介唔到,所以我想試下幫佢介

民房

我個仔初初都吾肯在廁所VV.但我每次同他去都等足15-20MIN. 直至成功,去多幾次,就吾驚,嘗試自己用力TIM. 宜家仔仔PP 都要去廁所,但要喊一陣先屙倒.

原帖由 kvstephanie 於 09-10-20 00:04 發表

我個囡都係, 佢識講vivi, 臭臭, 仲知道我坐在馬桶就係去vivi, 我買咗BB toilet seat 比佢, 佢就係唔肯'柯', 係咁指住個馬桶話 vivi.....我話係呀, 你有冇vivi呀, 有就在這裡'柯'出來......但冇次成功! ...

大宅

原帖由 亞古豬媽 於 09-10-21 17:00 發表
我個仔仔都未有意識去廁所開大同小,而且我姑拉叫我不用太心急,加上學校話會幫佢戎片,所以,我都唔知同佢介好唔介好

學校???你個BB都有返扥兒???

大宅

我個仔仔都未有意識去廁所開大同小,而且我姑拉叫我不用太心急,加上學校話會幫佢戎片,所以,我都唔知同佢介好唔介好

大宅

原帖由 soying_l 於 09-10-19 14:30 發表
我個女廿二個月啦都唔識示意去廁所,咁點算呀???我見爭多廿十個月就可以介到片!唉,好煩呀!

我囝囝都22個月呀..佢都仲未識示意要去廁所
我諗都係佢心理上未準備好,,
慢慢黎啦..呢D唔急得..如果唔係反效果仲衰

大宅

原帖由 kvstephanie 於 09-10-20 00:04 發表

我個囡都係, 佢識講vivi, 臭臭, 仲知道我坐在馬桶就係去vivi, 我買咗BB toilet seat 比佢, 佢就係唔肯'柯', 係咁指住個馬桶話 vivi.....我話係呀, 你有冇vivi呀, 有就在這裡'柯'出來......但冇次成功! ...

我又係,都唔知點解會咁!佢係都唔肯柯,但一着返褲就賴,真係無佢辦法!

禁止訪問

大宅

我個女廿二個月啦都唔識示意去廁所,咁點算呀???我見爭多廿十個月就可以介到片!唉,好煩呀!

民房

我終於成功幫仔仔戒日片啦. 當然睡覺同去街都要著. 希望他快D連 PP 都識在廁所解決.

洋房

係呀, 我同意呀, 太早戒, 未必係好事, 因為佢未太懂事,失敗居多, 我試咗第三日已經好成功喇, 真係慳番好多片, 宜家只係出街同訓覺先著片, 但有好多時都唔會濕, 尤其是出街 (短暫), 佢會忍住一返屋企就跑去痰罐度要尿尿, 下一步係要出街都唔著片, 訓覺要遲啲先可以囉, 其餘全部已經唔駛著片片, 都冇痾過屋企地下, 連嗅嗅都識係痰罐度痾喇

別墅

我就17個月時試過同佢介片, 因為我個女15個月時已經識得自己示意要係廁所ng ng,但v v 就唔識。不過那時可以說是完全失敗,最後我認為佢係未ready, 迫佢都無迫佢繼續。

跟住3星期前(即21個月)試左幾日,已經好成功啦。 我自己就覺得佢係心堊同生理上都已經ready , 知道要唔用片片同係廁所vv囉。

所以大家千期唔好見其他baby 已介片就好心急,因為呢d嘢真係迫唔嚟,要等佢地心理同生理都ready 先得架。

首頁

尾頁

跳至