自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

未比過

禁止訪問

男爵府

比過一次, 好似做賊咁要比個收銀話下次記得拎環保袋..

之前去深圳supermarket都係有收, 不過店員唔會話人囉..

有時真係無帶or好多因素架啦...

男爵府

未比過, 亦都堅決唔會比, 最多唔買姐.--- 條氣超唔順.

我屋企樓下有超市, 平時一家大細食完飯冇細藝, 會落樓下商場行下, 興起就入超市買下野.

依家唔通出親街都帶定個環保袋咩! 所以超市一定少左我地呢 d 即興生意.

伯爵府

比過1次

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

未比過

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有次係K仔買咖哩3, 店員問我有冇購物袋, 我其實有個2個超市大膠袋同一個不織布環保袋係手袋, 但個咖啡3寶熱辣辣, 又細盒會倒”, 我因為唔想整污穢我D儲備, 又唔想比$0.5,所以退貨…..諗起都覺得唔好意思!!

原帖由 yy25 於 09-7-17 15:54 發表
未比過

伯爵府

未~因為我日日都帶揹住個大既環保袋..不過我想問"食物and飲品類果d唔係括免膠袋稅既咩"?????
大b駿逸細b駿晞

大宅

未比過.
我呢d零食怪, 放工返屋企時路經超市, 一星期入去一至兩次買薯片朱古力. 自從要比膠袋錢之後, 無入過超市, 真係慳唔少.

老公仲勁, 買西瓜都係用手拎番屋企.

男爵府

好媽媽勳章

尋日去百佳入貨, 俾錢時問收銀拎個中紙箱, 推落停車場放入車尾, 一箱過搞掂, 一個膠袋都唔駛, 不過入貨量無以前咁多.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未俾過><"
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

男爵府

I did not pay, one time, I bought 3 packs of 6 box each lemon tea, only take it with 2 hands and walked for 5 minutes.

Normally I buy in Wellcome, pay $100 rent a car, then tell them I will take the car later. Then walk 1 min to Park'n to buy other things and go back to Wellcome to take the car back. I went to Park'n, bought 5 boxes of 1L drinks!! and 3 packs of biscuit, only take with 2 hands and walk 1 min!! The cashier ladies look at me! haha!
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

未呀, 每次都自己帶.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未比過 ar

禁止訪問

別墅

hk mami 好叻, 又精明, 剩睇回覆, 己數到用小好多膠袋. 大家都為環保出分力.

子爵府

暫時未比過

複式洋房

我都未比過

複式洋房

我未比過,仲賺左五毫子添,日本城買野 >$50, 吾要袋, 比番五毫子你~

原帖由 SK1 於 09-7-16 16:42 發表
我到而家都未比過

男爵府

係香港未比過, 一係帶環保袋, 一係乾脆捧著件貨行走;不過一年前去台灣超巿買野, 試過要畀膠袋錢!

不過我真係唔明徵收的定義~ 昨天去孖沙百貨買朱古力同枝wine, 竟然係可以有背心袋裝, sales話佢地唔算數,只係星期二先收錢。

首頁

尾頁

跳至