跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女剛剛兩歲, 我想準備幫佢介左夜晚條片, 我想問各位媽媽其實而家仲有無比BB臨訓前食一支奶呢? 我而家比佢既餐係:-
8:30起身希飯, 1:30午餐食奶跟住訓覺, 5:30希飯, 9:00食奶訓覺
咁樣如果我唔比夜晚支奶佢會唔會唔夠營養呢, 如果食埋支奶半夜一定會痀尿, 各位媽媽有咩意見呢?

大宅

我有比, 不過彤彤10點多才飲, 飲完比佢坐POTTY, 訓了就無, 第日起身條片多數都無濕,
另外佢飲唔多, AROUND 4-6安

原帖由 PigPig710 於 09-7-16 17:59 發表
我個女剛剛兩歲, 我想準備幫佢介左夜晚條片, 我想問各位媽媽其實而家仲有無比BB臨訓前食一支奶呢? 我而家比佢既餐係:-
8:30起身希飯, 1:30午餐食奶跟住訓覺, 5:30希飯, 9:00食奶訓覺
咁樣如果我唔比夜晚支奶佢會唔會 ...

大宅

我都係一早一晚各一支奶(7-8 oz./meal), 阿仔可能而家開始control 到去toilet 先小便,所以起身條片好多時都乾。

別墅

hihi, pigpig710, 我係藍藍媽咪呀, 還記得我嗎?

你地就好啦, 我剛開始同藍藍戒片. 有時要10分鐘就提佢vivi, 唔記得就會濕褲仔. 有時又30分鐘都無wor, 好難估計. 不過今天(第三日), 佢已經覺得我地好煩咁. 開始發脾氣怪我地成叫佢vivi, 阻住佢玩. 點算呢?

我宜家早晚都有俾奶佢飲, 約200ml. 中午12點食我地大人飯餸, 下午4點左右食生果, 晚上多數會另外煮意粉, 麥皮, 或爛飯粥俾佢食. 仲係以少調味為主, 不過出街也會俾清淡食物佢食, 因為佢唔多鍾意濃味.

原帖由 bloody 於 09-7-17 13:24 發表
我都係一早一晚各一支奶(7-8 oz./meal), 阿仔可能而家開始control 到去toilet 先小便,所以起身條片好多時都乾。

加油呀!:-D babymeiji

大宅

原帖由 babymeiji 於 09-7-18 00:53 發表
hihi, pigpig710, 我係藍藍媽咪呀, 還記得我嗎?

你地就好啦, 我剛開始同藍藍戒片. 有時要10分鐘就提佢vivi, 唔記得就會濕褲仔. 有時又30分鐘都無wor, 好難估計. 不過今天(第三日), 佢已經覺得我地好煩咁. 開 ...

Hi
唔好灰心呀,我阿仔之前都係咁,隔30mins 提佢去小便佢就唔耐煩,不停話冇,夾硬捉佢去而又有就大大力讚佢,後來佢自己提出要去,而家已經叫做9成半戒到,落街個零兩個鐘及瞓晏覺都冇問題,加油呀!

大宅

你好呀! 藍藍媽媽~

其實日頭基本上都ok,除左午睡我99話佢條片仲會濕, 起身之後就唔會著片, 佢都識叫。我99叫我唔好心急喎, 佢話要慢慢黎, 仲有就係唔好問佢, 等到咁上下時間就直接抱佢去廁所, 咁樣慢慢佢自己就會知幾時要上廁所, 如果問佢, 佢一定話無
原帖由 babymeiji 於 09-7-18 00:53 發表

你地就好啦, 我剛開始同藍藍戒片. 有時要10分鐘就提佢vivi, 唔記得就會濕褲仔. 有時又30分鐘都無wor, 好難估計. 不過今天(第三日), 佢已經覺得我地好煩咁. 開 ...

男爵府

我琴晚開始同細佬介瞓前果支奶, 因為佢晚飯都食到一碗加餸加湯加水果, 大肚腩都出埋, 試下淨係比早餐奶.....我已經唔記得哥哥幾時介瞓覺奶, 但我記得同佢介樽佢就連奶都唔飲, 應該都係2歲多既時候.

片我就投晒降啦, 細佬到而家都未識比signal去廁所, 呢個咁艱鉅既工作留番比學校做啦.

大宅

醒目開學勳章

我都幫個女戒左支睡前奶一個禮拜喇,好彩佢都無叫住要開奶俾佢飲,
而家一日會飲兩餐奶,起身七安,,,,四點幾放學番黎會飲多三安(因學校都食左少少茶點),如果無番學o個日下午茶會飲七安~
因平時衣晚見佢食完飯又飲碗湯...個肚腩都幾大 所以就同佢戒左支睡前奶...順便戒埋塊夜片~~

首頁

尾頁

跳至