論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

好似個風o係星期日最接近香港!

大宅

我諗打風都會照出街

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都想知應該點計??? 係唔係可以唔比佢出去??

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果係定左既休息日,我覺得唔需要補。好似我地返寫字樓工,定左星期日係休息日,咁星期日打風自然無得補啦。

另外仲要睇埋工作性質,有d工種係打風都要返而無得補,例如醫生護士,當然有機構可能有allowance啦。

以工人黎講,應該唔需要補。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

但係, 如果佢要出去, 比唔比呀???

原帖由 YuYuMother 於 09-7-17 11:37 發表
如果係定左既休息日,我覺得唔需要補。好似我地返寫字樓工,定左星期日係休息日,咁星期日打風自然無得補啦。

另外仲要睇埋工作性質,有d工種係打風都要返而無得補,例如醫生護士,當然有機構可能有allowance啦。

以工人黎講,應 ...

大宅

但係如果工人留咗係屋企, 又有幫手做家務, 咁要唔要補呢 ??

原帖由 YuYuMother 於 09-7-17 11:37 發表

以工人黎講,應 ...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

剛打去1823 轉勞工署問過如果星期日打8號风球比唔比外傭出去放假? 佢話由於果日係佢嘅休息日一定要比佢出去!!!

咁我問佢如果佢一定要出去而ヌ受左傷OR死左関唔関我事呢? 佢答: 我要負責!!!

佢建議我改休息日比佢??? 真係不知所謂!!!!

為左佢生命安全叫佢留在家休息佢唔肯一定要出去, 佢要咁有乜損害ヌ関我地事, ヌ要改休息日, 我地HK人邊有得咁架??? 呢個政府.......唉!!!乜都係咁...經血..人工..外人福利...HK無啦,, 間直無得救,,好失望!!!

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

舊年有日我有事, 要求工人唔放星期日, 改星期六.. 點知到嗰日黑雨!
咁~ 我同佢講, 如果佢唔想出去嘅, 就留低啦~ 不過我地都會自己湊仔, 無乜特別嘢做, 我知佢响樹就一定搵嘢做架喇, 我係咁意俾返一百蚊佢, 咁佢又受喎...
如果今個星期日打風, 我都會問佢想唔想留低~

男爵府

梗係啦100蚊=1日人工, 佢ヌ唔驶做野喎!

貓姐,

我想呢D答問题嘅人都未必是專業嘅,有時問幾次答案都唔同, 都唔知信邊個?!

伯爵府

我就諗住改sat 叫佢放, 費事佢sun 要出街, 有muk事又要我負責, 到時就煩c.

大宅

你係咪新請工人姐姐呀? 打風佢要出街係佢既事, 做咩要限死佢去唔去街既問題? 以我所知佢放假唔一定要佢出街架喎! 可以留係屋企, 咪唔好叫佢做野囉 ! 咁多年香港都有星期六日打風架啦, 無理由限制bunbun去唔去街呀?

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果個工人堅持要出街
可唔可以叫佢簽份文件
話如有乜事
我地係唔會負責
寫明要佢地自己負責
咁樣有無用呢?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

原帖由 conniengor 於 09-7-17 12:45 發表
梗係啦100蚊=1日人工, 佢ヌ唔驶做野喎!

貓姐,

我想呢D答問题嘅人都未必是專業嘅,有時問幾次答案都唔同, 都唔知信邊個?!

呢個係真嘅, 我95年都問過!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 mandylung 於 09-7-17 11:48 發表
但係如果工人留咗係屋企, 又有幫手做家務, 咁要唔要補呢 ??

個決定權响你度, 即係如你覺得既然佢留响屋企, 不如幫手做嘢, 就問佢想唔想開OT, 係就一家便宜兩家着;但如你根本唔須要人幫手, 就同佢講今日你放假, 唔駛做嘢架, 清楚表示係唔會俾extra人工!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 yingwong 於 09-7-18 19:55 發表
如果個工人堅持要出街
可唔可以叫佢簽份文件
話如有乜事
我地係唔會負責
寫明要佢地自己負責
咁樣有無用呢?

唔得.......
這是香港外傭僱主的悲哀, 因僱主係全包!

大宅

我同姐姐講左., 佢都話要出街

大宅

應該咁講, 工人放假嘅日子, 僱主唔可以叫佢做嘢, 工人係有權選擇放假時出街或留喺屋企, 如果咁啱喺放假嘅日子打風或黑雨, 工人唔理自身嘅安全都要出街, 僱主係冇權阻止, 但如果工人有任何意外, 僱主係要負責嘅, 所以僱主要擔心嘅反而係佢份保險包唔包喇...

當然, 如果工人肯留喺屋企就最好啦, 但我自己就唔想喺屋企對住個大小姐, 又唔叫得佢做嘢, 所以我提議佢星期一先放假, 聽日照做嘢...

首頁

尾頁

跳至