自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

女傭簽證惹爭執 毆孫佳君前男友撤罪
(明報)2009年7月17日 星期五 05:10
【明報專訊】息影女星孫佳君年初疑因女傭簽證問題,在壽山村道豪宅與前商人男友爭執,其間對方由睡房追打至浴室,甚至施以「飛腳」踢肚、雙手拍頭,商人原被控襲擊引致他人身體受傷罪名,但昨獲撤銷控罪,自簽2000元,守行為1年。

報稱船務公司東主的被告劉貴喬(42歲)昨獲控方不提證供起訴,法庭下令他有條件獲釋,守行為期間不得向他人使用或威嚇使用暴力。辯方透露孫佳君現與兩名兒子續居上址,劉已遷出。

雙手拍頭 「飛腳」踢肚

案情指出,劉與孫事發時為情侶關係,今年1月20日凌晨12時半,兩人為女傭的簽證問題發生爭執,孫憤而把電視遙控器擲向牆壁,換來男友痛毆,以雙手拍打頭部,孫揚言報警,劉回敬一句「我唔會驚㗎!」繼而再踢向女方腹部,並襲擊她的雙手,孫報案後跑往主人睡房躲避,惟劉未有罷手,孫只好試圖以雙手擋開劉的攻勢,再次報警求助,並逃進主人房洗手間暫避,此時警方掩至,將被告拘捕,稍後孫佳君被送往醫院驗傷,證實右腹紅腫、右額和頸部有瘀痕。

子爵府

驗完傷都可以叛佢自守行..為..
家下個個官係唔係痴架..

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 冬兒.. 於 09-7-17 13:56 發表
守行為期間不得向他人使用或威嚇使用暴力

即係話守完行為就可以使用暴力
Latte, 又名臭TE或臭喵

子爵府

等如M血對人體無害
原帖由 veronna 於 09-7-17 14:03 發表

即係話守完行為就可以使用暴力

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

男爵府

呢個應該係當事人的意願.

我朋友試過, 兩公婆打架, 上差館, 因為佢老公已經唔係第一次郁手, 所以差人同佢(老婆)講得好嚴重.

個老婆諗諗下, 驚個老公真係要坐監, 同差人講唔追究.

咁差人就同佢改為不提證供起訴, 最後就判左守行為.

據我所知, 響過程中, 差人有 keep 住同個老婆聯絡, 類似講數咁, 講到最後, 大家 agreed 守行為18個月. 但係差人講明, 呢個係向裁判官提的建議, 最後個官點判係唔知的。

首頁

尾頁

跳至