嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

係呢度睇左好多個個案,得到好多資訊。
首先要多謝咁多位網友ge熱心 :D 。

我對小朋友已經30W,上天對我厚待,
可以比咁多驚喜我,希望係呢度ge朋友一樣。
每天都有唔同ge喜悅。

E家仲係為改名而傷腦筋 ,我比較喜歡自已改名。
由我同太太第一次去睇私家醫生開始,睇到有兩粒豆豆,果一刻整天開心到跳起,到左醫生估計係同卵雙胞而令我擔心TTTS,再有兩次見大紅 ,因為囡囡響低位,睇中醫,捱過左,直到政府醫生話我知係異卵雙胞而放下心頭大石,再繼而告之係50/50,亦即係龍鳳胎,我兩公婆實在係好多謝上天呢個大老闆比左咁多野我地,好開心,由知道懷孕直到現在,都未停止過興奮,因為我心目中高齡產婦再加上同卵會係好高風險,結果係異卵仲要係駌鴦 ,好幸運,一關又一關咁過,對BB已經有1.5幾及1.6幾kg。

好開心。只求佢地健康,就已經心滿意足。為太太帶來更多ge喜悅。因為無論任何情況,太太一定係最受影響ge一個,而且會係一生一世,所以做丈夫ge,能夠做ge都會去做 。希望有幸同咁多位網友交流。 :)

多謝天上大老闆,收左之後再比過,比以前更多。

大宅

恭喜你! 希望我自己對同卵孖女都健健康康咁出世啦.
你幾多週先發現係異卵架?

洋房

係第一次係屋企知道懷孕後去睇醫生,醫生一照Utrasonic,未講野,我一見到兩粒豆,就已經想喊!然後醫生見我個樣已經知,但我太太未知,就話先睇右手邊果粒,我仲好記得我掛住陰陰咀笑,而醫生講野我一D都入唔到腦。然後再去廣華醫生就同我講唔係同卵,應該係異卵,當時大概係第12週。

大宅

哈哈, 話說我係wk20出血去急症第一次照, 當時急症醫生都唔知係孖, 第二日再去婦產科照多次出血既問題, 先知道係孖.

其實我係想問你幾多週先發現原來唔係單卵孖胎而係異卵. 初初政府醫生話我應該係異卵, 到照結構個時先話我係單卵.

原帖由 Ynnek 於 09-7-18 17:13 發表
係第一次係屋企知道懷孕後去睇醫生,醫生一照Utrasonic,未講野,我一見到兩粒豆,就已經想喊!然後醫生見我個樣已經知,但我太太未知,就話先睇右手邊果粒,我仲好記得我掛住陰陰咀笑,而醫生講野我一D都入唔到腦。 ...

洋房

唔好意思,係大概12週左右,太太見紅入院,初初姑娘話應該係異卵,我都唔敢奢望,再到醫生睇ge時候,證實係異卵,但我兩個心當時好怕保唔住佢地。所以唔敢開心住,當其時,我好似鍋上螞蟻,乾著急。後期無事,但我仍然唔敢奢望龍鳳胎。

洋房

唔好意思,我要更正一下,太無記性,太太糾正我,係去度頸皮ge時候,姑娘講ge,然後到結構性時醫生就話係龍鳳胎,所以,我地兩個開心到彈起。

大宅

其實砣bb真係好多野擔心, 尤其是係孖胎, 我都幾慶幸自己20wk先知道係孖胎, 唔駛擔心咁耐, 哈哈.

洋房

你講得冇錯,真係關關難過關關過,我都
擔心左好耐,更何況你地陀住,BB呢,我其實都有野擔心緊,只不過忙住準備BB用ge野,先至分心冇諗太多,因為要做足準備,同埋準備好唔同情況要有唔同對策,所以先會有好多野諗,尤其係太太會將我當係支柱黎依傍,我就更加要知多D,因為當有小小問題ge時候,我就要比佢知情況如何,為何如此等等,要增強番佢信心,同埋一路要步署跟住點做,要比佢好放鬆同好舒適咁去陀BB

大宅

你真係一位好老公, 我老公都好緊張我同bb既, 但係佢就好少會主動去search有關bb既野, 大部份資料都係我自己搵然後話返俾佢知.
佢成日都話我過份緊張, 因為我份人eq比較低, 真係乜都擔心一餐, 諗諗下仲會忍唔住喊

原帖由 Ynnek 於 09-7-18 19:29 發表
你講得冇錯,真係關關難過關關過,我都
擔心左好耐,更何況你地陀住,BB呢,我其實都有野擔心緊,只不過忙住準備BB用ge野,先至分心冇諗太多,因為要做足準備,同埋準備好唔同情況要有唔同對策,所以先會有好多野諗,尤其係太太會將我當係 ...

洋房

我唔係好老公呢,只不過唔想太太咁擔心咁多野,如果佢有問題我又唔知,咁佢會諗好多不必要ge野,起碼我要預先話佢知會有乜野可能性出現,等佢有心理準備,你先生唔係唔想去搜集資料,只係佢想努力賺錢比你同小朋友洗。

洋房

腳腫

太太今日著涼鞋落街,話比我知,有D夾腳,我今早同佢講佢隻腳有D腫,因為我幫佢洗腳指時注意到,咁佢落街就話比我知夾腳,我同佢講,要留意情況有冇驟變,要多留神。因為已經到左32W,隨時都會有變化,佢冇出聲,我知佢擔心,所以同佢講,只要大人細路都健康,早D遲D都唔好太擔心,因為我知佢成日擔心,小朋友唔夠重。

大宅

ynnek
唔洗太擔心, 我對龍鳯都係啱啱出左世兩個月, 我個大囡出世時都係得5.8磅, 我果陣都有擔心對龍鳯唔夠重, 最後佢地係38wk5d先開刀出世, 一個有5.4磅, 一個有5.9磅, d醫生護士都話孖胎黎講算係好好架啦!!(因為我本身好瘦), 總之叫你太太放鬆d心情, 同bb傾多d計, 佢地就會乖乖架啦!!
預祝你對龍鳯身體健康, 足月先出世!!

原帖由 Ynnek 於 09-7-19 11:43 發表
太太今日著涼鞋落街,話比我知,有D夾腳,我今早同佢講佢隻腳有D腫,因為我幫佢洗腳指時注意到,咁佢落街就話比我知夾腳,我同佢講,要留意情況有冇驟變,要多留神。因為已經到左32W,隨時都會有變化,佢冇出聲,我知佢擔心,所以同佢講,只要 ...

洋房

多謝你ge祝福 ,但願媽咪同兩個寶貝健康,我E家一路都留意住太太ge身體狀況,因為太太有大少二事必然會同我講,我亦會留意住。你對BB有成5磅幾,實在太好 ,孖B黎講已經合格有餘,我都希望寶貝佢地足磅出世。會小D病痛。

洋房

34W----期待的心情

34W喇, 好期待呀,
兩個小朋友郁得好緊要,晚晚都好開心,
摸住佢地,開心過睇住個市升!

別墅

叫你太太行少啲啦,我到最後4周開始水腫, 行一兩个鍾返到屋企隻脚腫到豬咁,下午最好take a nap, BB 會係最後4周重得好快架..唔駛擔心

而家係咪每周去e生度check??? 我到37周開始血壓高到140, e生叫我日日check 再每日call 佢..好彩無大外, 按原定曰子38周開刀...祝你BB 健康出世

洋房

原帖由 mingger 於 09-8-4 14:06 發表
叫你太太行少啲啦,我到最後4周開始水腫, 行一兩个鍾返到屋企隻脚腫到豬咁,下午最好take a nap, BB 會係最後4周重得好快架..唔駛擔心

而家係咪每周去e生度check??? 我到37周開始血壓高到140, e生叫我日日check 再每 ...

太太E家仍要番工,已經安排左兩星期後開始產假,明天會去做產檢,我見到兩個小朋友好活躍,D手仔腳仔係肚皮畫黎畫去,好似畫畫咁,好得意,太太腳腫已消,不過我相信好快又會再腫,不過多謝你提醒,我諗都要開始日日幫太太度血壓,Monitor住佢身體ge狀況。睇埋今次e生,睇下e生點講,問佢要隔幾耐睇一次先。

洋房

接近出世的心情

37W零3日喇,好緊張好緊張
聽日去見醫生,應該係約時間入院催生。
希望小朋友們順順利利咁出世。

禁止訪問

男爵府

原帖由 Ynnek 於 09-8-26 13:27 發表

37W零3日喇,好緊張好緊張
聽日去見醫生,應該係約時間入院催生。
希望小朋友們順順利利咁出世。

恭喜晒呀, ynnek, 雖然呢個topic唔係好多回應, 應每睇一個都令我覺得你係一個好稱職的丈夫&爸爸, 我都希望你地的bb健健康康咁出世!

大宅

約左幾時催生未呀? 你地係咪想順產?

首頁

尾頁

跳至