跳至

首頁

尾頁

洋房

BB昨晚發燒,送左佢入院,食過3次藥,到今晚仲係有時37.8度,有時38.7度,想問有經驗人士,通常要幾多日先退晒燒,醫院話發燒唔好著咁多衫,蓋咁多被,但我地以前發燒就要焗一身汗先好,究竟邊個方法好?用小林退熱貼又有冇用呢?希望各位可以分享吓經驗.

禁止訪問

大宅

醫生 suggest 開住冷氣~~
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

大宅

me too我都係用呢d方法.
仲有如果件衫都濕晒,最好係.抹身後換件乾衣服就ok架啦...

原帖由 彤b^^ 於 09-7-20 00:14 發表
睇下因咩事而燒,
普通感冒的話,大約一個禮拜多通常都會退燒,

唔好用焗汗既方法去退燒,好易抽筋的,
如果冇開冷氣,可以著小D衫,比D自然風佢打開窗就OK,
小林退熱貼用一陣會熱,又要拎來等佢凍再貼上去,睇你自己方便,
...

子爵府

退熱貼都有用架~~ 如果 bb 反抗, 就等佢訓左先貼.
頸後貼埋仲好~~

另, 沖多次涼, d 水唔好咁熱, 沖耐少少, 有助降溫.
燒緊時, 唔好著咁多衫, 唔好蓋被.
但體溫一回落時就可以著返 (特別係冬天)
d 衫濕左一定要換~ 順便用濕毛巾抹下身.

應該 ok 的!!

原帖由 wangchun 於 09-7-19 22:00 發表
BB昨晚發燒,送左佢入院,食過3次藥,到今晚仲係有時37.8度,有時38.7度,想問有經驗人士,通常要幾多日先退晒燒,醫院話發燒唔好著咁多衫,蓋咁多被,但我地以前發燒就要焗一身汗先好,究竟邊個方法好?用小林退熱貼又有冇用呢 ...

首頁

尾頁

跳至